Interview De Sutter: "Wil geen spijt hebben dat ik nooit naar buitenland ging"

De Sutter: "Wil geen spijt hebben dat ik nooit naar buitenland ging"
Foto: © SC

Na twee jaar van blessureleed en veelal bankzitten wordt er vanaf maandag richting Tom De Sutter gekeken. De aanvaller kijkt met vertrouwen naar de play-offs. Maar tegelijk denkt hij ook aan de toekomst en aan een eventuele transfer naar... een mooie stad.

De Sutter heeft geprofiteerd van de interlandbreak om uit te rusten en te recupereren van de lichte hamstringblessure waarmee hij sukkelde. "Ik heb voluit kunnen trainen", vertelde hij aan Voetbalkrant.com donderdag. "Ik ben klaar voor de play-offs."

Tom, hoe ervaar jij de druk net voor de play-offs?

"Eigenlijk ben ik relax. We staan nog altijd twee punten voor. Ik denk wel dat het een open play-offs gaan worden. Iedereen staat nu vrij dicht bij elkaar en iedereen kan punten van iedereen verliezen."

Het ging de laatste weken niet zo goed. Waaraan ligt dat volgens jou?

"Volgens mij waren we, net als vorig seizoen, al te veel bezig met de play-offs. We hebben punten laten liggen door te veel te denken aan wat er nog moet komen. Je vergeet dat de focus op de volgende match te leggen. Maar de focus zit nu wel goed."

Hoe ervaarde jij dat zelf op jouw positie?

"Het ging allemaal wat trager. Als je als targetspits snel aangespeeld wordt, kan je ook sneller links of rechts afleggen. Nu zat er direct twee man in mijn nek. Ik ben ook een aanvaller die leeft van de voorzetten en zoveel kwamen er niet meer."

Moesten jullie de titel pakken. Ga je daar dan meer van genieten dan de vorige?

"Tuurlijk. Ik ga meer het gevoel hebben dat ik heb bijgedragen. Onder Jacobs kwam ik amper aan spelen toe."

Hoe belangrijk is de terugkeer van Matias Suarez?

"Hij heeft enorme kwaliteiten en is altijd gevaarlijk met een actie. Je ziet ook dat hij meer dan ooit de wil heeft om er voor te gaan. Hij miste dan wel zijn transfer, maar wil ondertussen gewoon weer voetballen."

Jijzelf hebt nog niet veel met hem gespeeld. Kijk je er naar uit?

"Natuurlijk! Onder Ariël Jacobs speelde Mati eigenlijk in mijn plaats. Hij zegt zelf meer een 10 te zijn, maar zoals we tegen Westerlo konden zien, lijkt hij meer op zijn plaats op links. Daar is hij ook gevaarlijker en hebben we hem meer nodig. Op de nummer tien hebben we al veel volk. Maar door de schorsing van Jovanovic zou hij op links wel eens meer nodig kunnen zijn."

En met Vanden Borre hebben jullie nog een tweede versterking net voor de PO's.

"(lacht) Ja, het is wel raar dat er net voor de PO's twee spelers bijkomen. Anthony is een fantastische speler. Hij zal ook wel geleerd hebben uit wat hem is overkomen. Daar kunnen we enkel ons voordeel mee doen."

Jullie beginnen tegen Genk en dan volgen Standard en Club.

"Die eerste drie wedstrijden gaan bepalend worden. Sowieso moeten we thuis alles winnen. En als je dan op verplaatsing nog wat raapt hier en daar ben je er bijna."

Wie wordt jullie grootste concurrent?

"Zulte Waregem heeft nog geen minder moment gekend en ik denk ook niet dat ze dat nog zullen krijgen. Brugge zit ook in goeie vorm, maar het kan allemaal zo vlug gaan."

Vrezen jullie een scenario als twee jaar geleden toen Standard vanuit het niets nog bijna de titel pakte?

"Zoiets gaat denk ik niet meer gebeuren. Net omdat we dat voorbeeld al gehad hebben."

Waarom is een match tegen Standard toch altijd zo tumultueus? Heb je daar een verklaring voor? Zelfs tegen Club gebeurt er niet zoveel.

"Ik weet het echt niet. Het is iets speciaals. Op menselijk gebied was voor mij dat geval met Wasilewski het ergste. Ik denk dat die testmatchen van een aantal jaar geleden er ook voor iets tussen steken."

Over jezelf dan: je speelt veel meer dan vorig seizoen, maar nog steeds ben je eigenlijk 'invaller'. Kan je daarmee leven?

"Kijk, ik ben geen speler die zestig matchen op een jaar aankan met mijn zwaar gestel. Maar het doet wel deugd om meer te spelen. Ik startte toch al redelijk veel en de coach heeft ook geen schrik om met twee spitsen te spelen. Indien je mij voor het seizoen gezegd had dat ik zoveel zou spelen, zou ik heel blij geweest zijn. Maar ja, nu zit ik in deze situatie en wil je altijd meer hé. Dat is eigen aan de mens. Ik weet dat ik kwaliteiten heb. Ik zou liever elke keer in de basis staan, maar ik heb het toch al vrij goed gedaan dit seizoen."

Je moet toch ook al gehoord hebben: 'Bij iedere andere ploeg staat De Sutter in de ploeg'?

"Ja, maar dit is Anderlecht. Na twee moeilijke jaren wil ik er alles uithalen wat ik kan. Ik streef er naar zo goed mogelijk te worden. Je moet daar een keuze in maken. Ik heb nog een jaar contract. Wat er daarna gebeurt? Dat is een afweging die ik nog moet maken. Misschien na een babbel met familie en ouders."

Het buitenland?

"Eigenlijk heb ik die drang wel. Niet dat ik het hier niet goed heb of dat ik naar een betere ploeg wil. Maar gewoon: ik wil op het einde van mijn carrière niet hoeven te zeggen dat ik spijt heb dat ik het nooit gedaan heb. Ik wil de ervaring eens hebben. Ik word er 28 en op zo'n moment is de kwaliteit van leven toch steeds belangrijker."

En denk je daarbij aan een land?

"Het maakt niet uit waar als het maar een mooie stad is waar het goed is om leven. Dat is belangrijk voor mij."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties