Interview "Wij kunnen mee in eerste klasse"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 15 reacties
"Wij kunnen mee in eerste klasse"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Nog één wedstrijd moet er afgewerkt worden in de tweede klasse en dan kan de eindronde beginnen. Voetbalkrant.com neemt twee deelnemers uit tweede klasse onder de loep. Het mag duidelijk zijn, Mouscron Péruwelz en Westerlo zijn klaar voor eerste klasse.

Door Sander De Graeve en Cédric De Volder

De reden dat we White Star Woluwe in dit stuk niet opnemen is omdat er nog geen 100% duidelijkheid is over deelname aan de eindronde. Ook Sint-Truiden zal waarschijnlijk alle procedures aanwenden om deel te nemen.

Royal Mouscron Péruwelz

Royal Mouscron Péruwelz verrees uit de as van het failliete Excelsior Moeskroen. De fusieclub kreeg intussen steun van Lille OSC. De ploeg uit Rijsel nam de buren uit Moeskroen over en stalt er enkele jonge talenten. Mouscron Péruwelz maakt ook gebruik van de uitgebreide faciliteiten van Rijsel, dat immers maar op twintig kilometer afstand ligt. De ploeg kende een imposante eindsprint in de tweede klasse. Mouscron Péruwelz haalde namelijk vijftien op achttien.

Één van de Belgen die tussen al het Franse geweld meer dan zijn streng trekt is Vincent Provoost. De ex-speler van onder meer Roeselare en Kortrijk is er kapitein en verzamelde dit seizoen de meeste speelminuten van de ploeg. Volgens hem maakt Mouscron Péruwelz even veel kans als de andere deelnemers om de eindronde te winnen.

“De eindronde was ons doel voor het seizoen al. Toen we ons kwalificeerden, hebben we wel wat getierd in de kleedkamer. Voor een echt feestje is het wachten tot we ze winnen”, aldus Provoost aan Voetbalkrant.com. “Het gaat een heel sterke eindronde worden, maar ik dicht iedereen even veel kans toe. Als je die eerste twee wedstrijden kan winnen, kan je heel ver geraken. We spelen momenteel redelijk goed voetbal en haalden goede resultaten. Die nederlaag op Lommel was dramatisch, maar daarvan hebben we ons goed hersteld. Het is ook positief dat de eindronde vlak na de competitie start.”

"Als de promotie een feit is, zal Rijsel misschien nog wat extra talent bij ons stallen"

Indien Mouscron Péruwelz de promotie afdwingt, ziet Provoost kansen op het behoud. “Ik denk dat er, mits enkele versterkingen, voldoende kwaliteit is om het behoud te verzekeren. We mogen echter niet te veel op de feiten vooruitlopen. Laten we eerst proberen die eindronde te winnen en dan zien we wel op welke posities er nog versterkt moet worden. Als de promotie een feit is, zal Rijsel misschien nog wat extra talent bij ons stallen. Ik hoop ook dat de spelers die hier nu al zitten, nog een jaartje extra mogen rijpen in eerste klasse.”

De naam Rijsel is gevallen, volgens Provoost zorgt de samenwerking met Rijsel ervoor dat Mouscron Péruwelz ook op clubniveau klaar is voor eerste klasse. “In principe zijn we al een eersteklasser. We hebben alles: schitterende velden, kleedkamers, fitness, sauna, noem maar op. De club is er klaar voor en we zullen er ook voluit voor gaan.”

KVC Westerlo

Westerlo had de ambitie om na de degradatie van vorig seizoen meteen kampioen te worden. Onder meer door een beresterk KV Oostende werd die doelstelling niet gehaald. Westerlo heeft echter op papier de sterkste kern van tweede klasse. Het telt veel spelers met ervaring op het hoogste niveau. Denk maar aan Iachtchouk, Vandenbergh, Goor, Corstjens, Geudens en Wilmet. Dat zou de ploeg moeten helpen in de eindronde.

De laatste weken waren de resultaten echter ondermaats. Qua vorm moet Westerlo met een zes op vijftien onderdoen voor Mouscron Péruwelz. Coach Frank Dauwen moest uiteindelijk het gelag betalen en de parel van de Kempen zoekt momenteel naar een coach om de ploeg door de eindronde te loodsen. Bij die zoektocht wordt de naam van de pas ontslagen Antwerp-coach Dennis Van Wijck steeds nadrukkelijker genoemd.

Volgens oudgediende Bart Deelkens maakt Westerlo kans op de promotie, maar zal het niet van een leien dakje lopen. "Het doel dit seizoen was promotie. In dit geval hebben we het kampioenschap niet kunnen winnen, dus moet het maar via de eindronde. Een eindronde is altijd een beetje een loterij. Ook vorig seizoen speelden we zo'n nacompetitie, in de negatieve zin dan. Toen hebben we gemerkt dat je niet altijd alles in eigen handen hebt."

"Als je de eerste twee confrontaties kan winnen, sta je al ver. Bij verlies wordt het echter een lange nacompetitie"

Deelkens benadrukt het belang van een goede start. "Vooral de eerste twee wedstrijden zijn enorm belangrijk. Als je de eerste twee confrontaties kan winnen, sta je al ver. Bij verlies wordt het echter een lange nacompetitie. Cercle Brugge is de favoriet om de eindronde te winnen. Ook Westerlo heeft echter een kwalitatieve kern met 26 evenwaardige spelers. Het is ook een feit dat er nog nooit een eersteklasser in geslaagd is om zich via deze barrage te redden."

De doelman ziet bij eventuele promotie ook kansen om het behoud te verzekeren, al moeten er dan enkele spelers aangetrokken worden. "Als je kijkt naar Waasland-Beveren en Charleroi merk ik op dat die ploegen serieus zijn versterkt. Met vijf à zes versterkingen draait ook Westerlo in eerste klasse mee. En dan spreek ik tussen plaatsen tien en veertien."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties