Efficiënt Club klopt Standard in aangename topper

Een efficiënt Club Brugge is met 2-4 gaan winnen op het veld van Standard. Daarmee komt Club voorlopig aan de leiding in play-off I, Standard mag de titeldromen opbergen.

Aernout Van Lindt in Luik

In Luik stond een levensbelangrijk duel op het programma tussen Standard en Club Brugge. Standard kon mits winst terug helemaal meedoen voor de titel en zelfs over Club Brugge springen in de stand, terwijl Club Brugge van zijn kant bij een driepunter voor minstens enkele uren mocht genieten van de leidersplaats. Het beloofde dan ook een vurige wedstrijd te worden in de Vurige Stede.

Het leek alsof de goden – niet voor het eerst in deze play-offs - iets speciaals in petto hadden. Op het moment van het eerste fluitsignaal stopte het abrupt met regenen, nadat de neerslag met bakken uit de hemel neerzeeg tijdens de opwarming en de plichtplegingen vooraf.

Brugge toont zich het efficiëntst

En ook op het veld zat er direct elektriciteit in de lucht. Van meet af aan was het duel bitsig en aan een hoog tempo. Al na vijf minuten kwam Club Brugge op voorsprong. Opare ontzette bijzonder zwak, waardoor Meunier tot bij Lestienne kon steken. Die draaide niet voor het eerst in deze play-off I mooi naar zijn linker en tikte binnen in de verste hoek: een echte Lestienne-goal.

Daarna kregen we een spervuur aan kansen voor Standard. Eerst kon Ezekiel alleen af op Kujovic, maar hij schoot naast. Even later kregen ook Buyens en Mpoku opgelegde kansen, maar ze konden de gelijkmaker niet binnentikken. Anil Koç was in de basis gestart bij Standard in de plaats van de zieke Bulot en hij toonde zich enorm bedrijvig in de eerste helft. Op het uur werd hij dan ook vermoeid gewisseld, maar het was een knappe wedstrijd van de middenvelder. Hij was de enige die gevaar aanbracht in de eerste helft bij de thuisploeg en hij gaf ook de corners vaak goed.

Terwijl iedereen de 1-1 had verwacht, werd het 0-2. Een vrije trap van Vazquez werd door Bacca terug naar het centrum van de goal gekopt en daar stond Duarte klaar om over Kawashima binnen te koppen. En nog was de kelk niet tot de bodem leeg voor Standard: Bacca kopte de 0-3 nog voor rust binnen na een leuke actie van Meunier en Lestienne.

Spoken op Sclessin

Na rust kwam Standard ondanks de grote achterstand bijzonder gretig voor de dag. Dat leidde al snel tot een eerste doelpunt, toen Duarte onder druk van Ezekiel zijn eigen doelman verschalkte. Even later gingen de poppen nog meer aan het dansen. Batshuayi kwam er in bij de thuisploeg en hij zorgde meteen voor wat extra diepgang.

Op het uur ging Jorgensen door op Ezekiel, die neerging en een strafschop kreeg. Mpoku zette die feilloos om en de spelers van Standard hadden er veel vertrouwen in, want er stond bijna niemand om een eventuele rebound te nemen.

Vazquez verjaagt de spoken

Net als iedereen in het stadion dacht dat Standard er op en er over zou gaan, gebeurde het ondenkbare: de 2-4 viel. Bacca had al even voor een verwittiging gezorgd, maar het was uiteindelijk Vazquez die de wedstrijd in een definitieve plooi legde met een pareltje over doelman Kawashima. Standard drong daarna nog aan, maar het kon niet meer tot de gelijkmaker komen. In het slot trok Duarte Batshuayi nog neer, maar de thuisploeg kreeg geen tweede strafschop.

Club Brugge toonde zich zo toch de meest efficiënte ploeg en staat door de overwinning voorlopig aan de leiding van PO I, al kan Anderlecht straks weer aflossen aan de top.