Interview Santini: "Mijn doel? Zoveel mogelijk goals maken"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 2 reacties
Santini: "Mijn doel? Zoveel mogelijk goals maken"
Foto: © SC

Volg KV Kortrijk nu via WhatsApp!

Voetbalkrant.com ging als enige in op de uitnodiging van KV Kortrijk om een halve dag van het oefenkamp in het Waalse Cielle mee te volgen. Na het avondmaal schoof nieuweling Ivan Santini bij ons aan tafel voor zijn eerste interview op Belgische bodem.

Sander De Graeve in Cielle

Ivan Santini is een rijzige Kroatische spits die vorige week overkwam van het Duitse SC Freiburg. Daar kwam de hij amper aan spelen toe. De 24-jarige Kroaat wil bij KV Kortrijk zijn carrière opnieuw leven inblazen.

Ivan, welkom in België. Hoe verliep de eerste kennismaking?

“Heel erg goed, ik kwam in een open, positief team terecht. Er zijn hier ook enkele jongens uit de Balkan zoals Nebojsa Pavlovic en Zarko Tomasevic, zij helpen me veel. Tot nu gaat het erg goed. Ik hoop dat ik dit team kan helpen en omgekeerd, dat is het allerbelangrijkste.”

Nieuwkomers bij KV Kortrijk moeten een liedje zingen, welke song bracht je ten berde?

“Neen, ik heb nog niet moeten zingen (lacht), ik hoop dat ze het vergeten. Het is niet dat ik niet graag zing, maar ik ben geen solo zanger. Ik zing liever in groep.”

Wat is je eerste indruk van het team?

“Ik zag op training al dat er veel goede jonge spelers zijn, er zit veel talent in deze groep. Het zijn ook spelers die hard willen werken voor de ploeg. Het is erg positief dat het geen spelers zijn die meteen beginnen te klagen als er eens een zwaardere training op het programma staat. Iedereen blijft hier positief, zelfs als we om middernacht in een bos vastzitten.”

Als je deze ploeg moet vergelijken met je vorige ploeg, Freiburg, wat zijn dan de belangrijkste verschillen?

“Dat was ook een erg goede ploeg die al lang samenspeelde. Er hing net als hier een positieve sfeer. Dat is ook de reden dat we vorig seizoen één van de beste resultaten uit de clubgeschiedenis boekten (Freiburg werd vijfde in de Bundesliga), maar om ze echt te gaan vergelijken is het nog wat vroeg. Na drie dagen training ken ik de ploeg nog niet zo goed. “

In België ben je nog vrij onbekend, wat zijn je kwaliteiten?

“Die zal ik hopelijk laten zien, ik praat niet graag over mijn eigen kwaliteiten. Ik ga er altijd voor 100% voor, in alles wat ik doe. Als je dat niet doet, kan je niet winnen. Ik werk hard voor de ploeg, als iedereen dat doet heb je meer kans op succes.”

In je statistieken zag ik dat je vaak scoort vanop de stip. Ben je een echte strafschopspecialist?

“Al van jongs af aan was ik erg goed in strafschoppen. Bij Zadar, voor ik naar Freiburg trok, was ik de vaste strafschopnemer. Mijn techniek ga ik hier niet verklappen, de tegenstanders lezen namelijk ook mee. Bij die ploeg nam ik ook vaak vrije trappen. Ik scoorde zo eens de beslissende goal tegen Dinamo Zagreb. Daardoor konden we van hen winnen. Dinamo is het Bayern München van Kroatië.”

Hoe goed ken je de Belgische competitie?

“Ik weet dat hier goed voetbal gespeeld wordt en dat het één van de tien beste competities ter wereld is. Ik sprak ook met andere Kroaten die hier bij de grote clubs gespeeld hebben. Ik denk dat dit de juiste stap voor mijn carrière is. Bij Freiburg kwam ik amper aan spelen toe, terwijl ik nu aan de leeftijd kom waar je beste jaren moeten beginnen. Het belangrijkste is dat ik kan spelen, alleen zo kan ik verbeteren.”

Bij Freiburg kreeg je amper invalbeurten, waaraan lag dat?

“Ik werkte me echt dood op training en wanneer ik een kans kreeg, greep ik die ook. Ik scoorde twee goals en gaf drie assists in 500 minuten. Toch vloog ik steeds weer naar de bank. Als er iets is waar ik niet tegen kan, is het op de bank zitten. Bij Freiburg wilden ze me houden, maar dat zag ik niet zitten. Ik moet aan spelen toekomen. Als je 10-15 minuten per wedstrijd speelt, kom je ook nooit in je ritme en krijg je nooit vertrouwen. Soms raak je zelfs de bal niet. Ik was er helemaal niet gelukkig met mijn status.”

Vorige nacht werden jullie als teambuilding hier in de bossen gedropt, volgens coach Vanhaezebrouck maakte dat de nodige indruk op je, hoe was het?

“Ik dacht niet dat ik ooit iets zoals dit zou beleven. Ik dacht niet dat ik eens in mijn leven om één uur ’s nachts door een bos zou dwalen. Het was een ervaring, maar ik doe het toch liever niet. We zagen plots vijf, zes paar ogen, net als in tekenfilms. We moesten ons ook een weg banen door riviertjes en heel hoge netels. We kwamen gelukkig als eerste aan. De anderen kwamen meer dan een uur later toe.”

Wat vind je van je nieuwe coach, hebben jullie al veel gepraat?

“We hebben nog niet zoveel gepraat, maar als ik zie hoe hij voor de groep staat, geeft dat me een goed gevoel. Ik ben blij dat ik met hem kan werken, ik hoorde al veel goede dingen over hem en zag ook al veel goeds in deze eerste drie dagen. Hij staat ook bekend als een coach die spelers kansen geeft, zo iemand had ik bij Freiburg niet. Het is als voetballer belangrijk dat je weet dat hard werk beloond wordt.”

Tot slot: Wat zijn je doelen dit seizoen bij Kortrijk?

Ik wil zoveel mogelijk goals scoren, dat is mijn job als aanvaller. Ik heb een nummer in mijn hoofd, maar ga het niet verklappen. Anders wordt je daar toch steeds maar mee geconfronteerd en dat brengt extra druk met zich mee. De eerste stap wordt alvast die basisplaats te veroveren. Ik zag alvast Teddy Chevalier op training en ik denk dat we complementair kunnen zijn, het is echt een goede speler. Ik hoop dat we met Kortrijk ook bij de eerste zes kunnen eindigen. Als je ziet wat Zulte Waregem vorig jaar kon presteren weet je dat alles mogelijk is.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties