Vergeten Belgen in Europa

bart ver elst
| 19 reacties
Vergeten Belgen in Europa
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vorige week hadden we voor u een lijstje met vergeten Belgen in Nederland. Vandaag zocht onze redactie enkele Belgen die ergens in Europa spelen, maar ook wel eens worden 'vergeten'.

Ruud Boffin

De 26-jarige doelman is momenteel eerste keeper bij het Turkse Eskisehirspor. Hij keept daar momenteel een uitstekend seizoen. Boffin startte met voetballen bij Walshoutem maar werd als negenjarige al snel opgepikt door Sint-Truiden. Toen hij vijftien was maakte hij de overstap naar Genk. Net als Courtois, Casteels, Bolat en Bailly is hij één van de keepers die begeleid zijn geweest door Guy Martens.

Hij brak nooit door bij Genk, waar hij tot zijn achttien jaar verbleef, alvorens naar PSV te verkassen. Bij PSV kwam hij niet aan spelen toe, waarna hij verhuurd werd aan FC Eindhoven. Erna speelde hij nog bij Maastricht en VVV speelde. In 2011 transfereerde de doelman verrassend naar West Ham, om daar de doublure van Robert Green te worden. Hij stond maar één wedstrijd onder de lat en vertrok naar zijn huidige club in Turkije, waar hij zoals eerder gezegd wel eerste doelman is.

Jason Vandelannoite

Vandelannoite is een centrale verdediger die zijn debuut in de Belgische eerste klasse maakte voor Club Brugge. Hij speelde tot zijn acht jaar bij SV Waregem, daarna vertrok hij naar Club Brugge, waar hij in 2005 bij de A-kern kwam. De robuuste verdediger werd opgeroepen voor onze nationale ploeg, maar twee jaar na zijn debuut bij Club werd zijn contract ontbonden door ‘extra-sportieve’ redenen.

De discipline van Vandelannoite bleek allesbehalve goed te zijn. Hij tekende bij het Turkse Bursaspor, maar kwam al snel terug naar België. In 2009 tekende hij bij Tubeke, maar nauwelijks een half jaar later werd hij al ontslagen, opnieuw wegens extra-sportieve redenen. Daarna begon de verdediger via een korte passage bij Sheffield aan een avontuur in Malta, dat nog steeds verder duurt. Hij speelde eerder bij Qormi en Hibernians, maar nu speelt hij bij de ploeg uit de hoofstad: Valletta FC.

Maarten Martens

Martens speelt momenteel bij het Griekse PAOK Saloniki. De middenvelder belandde op achtjarige leeftijd in de jeugdopleiding bij RSC Anderlecht. Hij groeide door tot in de A-kern, maar kreeg daar geen speeltijd van toenmalig coach Hugo Broos. Anderlecht besloot Martens uit te lenen aan RKC Waalwijk en nam hem een jaar later ook definitief over.

Hij speelde zich in de kijker van AZ en transfereerde een seizoen later richting Alkmaar. Martens verbleef zeven seizoen bij AZ tot hij vorig jaar zijn contract niet wou verlengen en op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. Deze vond hij dus in Griekenland bij PAOK. Momenteel staat PAOK op een gedeelde tweede plaats, op negentien punten van leider Olympiakos.

Urko Pardo

Pardo heeft ook al een heel aantal clubs gehad in zijn carrière. De huidige doelman van APOEL Nicosia startte zijn eerste jeugdjaren bij Anderlecht. Daar speelde hij in de jeugd trouwens samen met Maarten Martens. Op zijn zestien jaar ging Pardo met een andere Anderlecht-ploegmaat op stage bij Barcelona. Hij blonk daar zo uit dat hij het volgende seizoen naar Barcelona transfereerde. Daar speelde hij voor het B-team van Barcelona, maar in de eerste ploeg speelminuten pakken lukte nooit.

Hij trok naar Griekenland om eerste doelman te worden bij het bescheiden Iraklis Saloniki. Hij speelde zo goed dat hij het jaar erna naar Rapid Boekarest trok, waar hij opnieuw op de bank belandde. Na een tussenstop in Salamanca trok Pardo naar Olympiakos. Het eerste seizoen kwam hij er amper aan spelen toe, maar zijn tweede seizoen verdrong de Belg met Spaanse roots monument Nikopolidis naar de bank. Het jaar daarna trok hij naar zijn huidige club APOEL Nicosia, waarmee hij twee jaar geleden de achtste finales van de Champions League bereikte.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties