OH Leuven over coach, jeugd en ambities: "Wij geloven in Leko. Ook in tweede klasse"

Timothy Collard
Timothy Collard
| 8 reacties
OH Leuven over coach, jeugd en ambities: "Wij geloven in Leko. Ook in tweede klasse"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

OH Leuven zet ook volgend seizoen in op Ivan Leko als hoofdoach. Dat nieuws maakte de uit eerste klasse getuimelde club vandaag wereldkundig. "Ivan bereikte de doelstelling dan wel niet, maar wij zijn tevreden over zijn manier van werken", klinkt het aan den Dreef.

Door Timothy Collard

De kogel is door de kerk: Ivan Leko en OH Leuven gaan een jaar langer met elkaar door. Maar waarom koos de degradant nu net voor Leko? Voetbalkrant.com vroeg het aan woordvoerder Chris Vandenbroeck.

"Wij geloven in Ivan Leko. Dit is een coach die carrière zal maken"

“Wij hebben gekozen voor Ivan omdat wij ervan uitgaan dat hij de juiste persoon is om de ploeg te leiden. Ook in tweede nationale. Hij heeft de doelstelling die we voor ogen hadden – OHL op het hoogste niveau houden – dan wel niet bereikt, maar toch zijn wij tevreden over zijn manier van werken.”

Leko kreeg een contract van één jaar, een weloverwogen keuze van het bestuur. “Het heeft nu weinig zin om met een contract van lange termijn te werken. We moeten afwachten hoe het verhaal in tweede klasse zal evolueren. Maar laat het duidelijk zijn: wij geloven in Ivan Leko en zijn er zeker van dat dit een coach is die carrière zal maken.”

"De rug rechten en hier op termijn sterker uitkomen"

Vandenbroeck wil met dit nieuws een punt zetten achter het verleden en vol inzetten op de toekomst van de club. “De degradatie is hard aangekomen bij alle gelederen van de club. De ontgoocheling was groot, maar nu is het tijd om opnieuw vooruit te kijken.”

“We moeten de rug rechten en hier op termijn sterker uitkomen. Dit project is te mooi om tenietgedaan te worden. Maar dan hebben we ook de steun nodig van onze supporters en de sponsors. De fans zijn zo belangrijk geweest, ondanks de sportieve mogelijkheden.”

Tot grote uitspraken laten ze zich niet verleiden bij OH Leuven. Een plaats in de top vijf van de Belgacom League is het eerste doel. “We willen een rol van betekenis spelen. Als we de kans krijgen om te promoveren, dan zullen we die vanzelfsprekend met beide handen grijpen.”

“Het is op dit moment gewoon heel moeilijk om in te schatten hoe groot de concurrentie zal zijn in tweede klasse en waar wij zelf zullen staan in augustus. We gaan dan ook niet rondbazuinen dat we voor de titel gaan. Dat zou noch verstandig, noch realistisch zijn”, benadrukt Vandenbroeck.

"Jont talent uit eigen kweekvijver moet opnieuw kansen krijgen"

Logan Bailly heeft aangegeven dat hij in eerste klasse wil spelen, Karel Geraerts is einde contract, en zo zijn er nog wel enkele spelers. Met welk elftal zien we OHL volgend jaar aan de aftrap verschijnen?

“Het principe is eigenlijk simpel: de spelers die momenteel nog onder contract liggen, moeten de basis vormen. Die basis zullen we vervolgens aanvullen met jong talent uit de eigen kweekvijver. Simon Bracke is één van die jongens, en het is de bedoeling dat ook andere jonge jongens hun kansen krijgen. “

“Doordat we tijdens het afgelopen seizoen tegen degradatie moesten knokken, was het lang niet eenvoudig om die jonge spelers voor de leeuwen te gooien. Maar de kaart van de jeugd trekken, dat is iets waar OHL opnieuw naartoe moet.”

"Een terugkeer binnen de twee jaar, daar zou ik perfect mee kunnen leven"

De spelers met ervaring op het hoogste niveau overtuigen van een avontuur in tweede nationale, wordt heel wat moeilijker. “Het is niet evident om jongens als Bailly en Messoudi te overtuigen van dit verhaal. Maar we gaan dat speler per speler bekijken.”

“Mede daardoor kozen we voor Leko als T1. Hij geniet het vertrouwen van de spelers en ligt heel goed in de groep. Hij moet in staat zijn om de spelers over de lijn te trekken en hen te doen geloven in dit verhaal.”

OH Leuven wil zich niet vergalopperen, maar wil toch graag zo snel mogelijk zijn plaatsje bij de elite heroveren. “Je gaat ons niet horen zeggen dat we na één jaar terug willen zijn. Dat is ook weinig ploegen gegeven. Moesten we een garantie krijgen op een terugkeer binnen de twee jaar, dan zou ik daar perfect mee kunnen leven”, besluit Vandenbroeck.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties