Argentinië-Duitsland, deel drie

Caroline Tonnelier
| 2 reacties
Argentinië-Duitsland, deel drie
Foto: © SC

Vanavond staan Argentinië en Duitsland voor de derde keer tegenover elkaar in een WK-finale, meteen de meest weerkerende affiche in de geschiedenis van het WK. De tussenstand is voorlopig 1-1.

In 1986 stonden beide landen voor het eerst tegenover elkaar in een eindstrijd. Onder het toeziend oog van liefst 114 600 toeschouwers liep Argentinië in Mexico 2-0 uit via treffers van Jose Luis Brown en Jorge Valdano. In een spectaculaire slotfase kwamen de West-Duitsers op gelijke hoogte via Rummenigge en Völler. Met een fantastische pass op Burruchaga besliste een klasseflits van Diego Maradona de wedstrijd uiteindelijk in het voordeel van de Argentijnen: 3-2.

Vier jaar later kregen we in Italië een heruitgave van de finale. West-Duitsland slaagde erin zijn revanche te pakken. In een tumultueuze wedstrijd won het met het kleinste verschil. Na discutabele penaltyfases aan beide kanten legde scheidsrechter Codesal in de slotfase de bal toch op de stip. Andreas Brehme miste niet en bezorgde zijn team een derde wereldtitel. Argentinië eindigde de wedstrijd met negen na rode kaarten voor Monzón en Dezotti. Het waren de eerste uitsluitingen in een WK-finale. Daarnaast was het ook de eerste keer dat een Europees land het in de finale haalde van een ploeg uit een ander continent.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties