Thuis lukt het al voor Malinwa, maar het laat te veel punten liggen voor play-off 1

Thuis lukt het al voor Malinwa, maar het laat te veel punten liggen voor play-off 1
Foto: © Photonews

Het seizoen is halfweg. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. We kijken terug naar onze prognose voor het seizoen en analyseren de kansen voor de tweede seizoenshelft met Eddy Snelders. KV Mechelen vinden we terug op plek 9.

Door Aernout Van Lindt

Huidige plek: 9e Prognose: 9e

We treffen KV Mechelen op de plaats waar we ze voor het seizoen ook hadden ingeschat. Dat heeft Malinwa te danken aan de hernieuwde thuisreputatie: onder meer Racing Genk en Club Brugge gingen voor de bijl Achter de Kazerne, tegen Anderlecht werd een puntje gepakt.

Op verplaatsing lukte het vooralsnog heel wat minder: er was een puntje op Moeskroen en een zege in de altijd belangrijke derby in Lierse, maar verder werd steevast verloren op vreemde velden. Alsof de spelers hun fans nodig hebben om punten te pakken. 

Een aantal keer zat er meer in dan pakweg een gelijkspelletje, maar als je het niet afmaakt verlies je de punten die het verschil maken tussen echt meedoen om play-off 1 en een seizoen daar net onder draaien. De blessures van De Petter en Paulussen zijn verzachtende omstandigheden.

Top: Jankovic & de thuisreputatie

Stap 1 na het rotseizoen van vorig jaar was duidelijk: opnieuw zorgen dat een trip naar Achter de Kazerne een moeilijke verplaatsing is voor alle ploegen. En dat is zeker gelukt. Westerlo, Racing Genk, Club Brugge én Anderlecht werden bijwijlen weggespeeld. Enkel tegen die laatste werden de drie punten net niet gepakt.

Man die de machine van goede olie voorziet is coach Jankovic. Hij moet vaak puzzelen en zorgde na de blessure van rechtsback Paulussen voor dé tactische move van het seizoen door in een 3-5-2 te gaan spelen met Ivan Obradovic en ... Tim Matthys als hoge backs/middenvelders.

Ook naast het veld scoort Jankovic overigens punten: na enkele maanden praat hij al vlekkeloos Nederlands op de persconferentie, ook de spelers gaan mee in dat huiselijke verhaal: iedereen leert Nederlands, de sfeer is opperbest en dat straalt ook af op de groene mat.

Flop: te veel dom puntenverlies

Als we de thuismatchen tegen KV Kortrijk, RSC Anderlecht, Zulte Waregem en Cercle Brugge bekijken, kunnen we dat positief doen door te stellen dat er maar een keertje verloren werd, maar we moeten eerlijk zijn: 3 op 12 na vier keer duidelijk te hebben gedomineerd is gewoon te weinig.

Bijna steevast komt Malinwa op voorsprong, om het dan alsnog uit handen te geven. De dadendrang om het verlossende doelpunt te maken ontbreekt, er is wat pech bij en het gevolg is duidelijk: Mechelen had zeker vijf punten meer kunnen hebben, maar heeft die niet en lijkt daardoor toch weer buiten play-off 1 te vallen.

De mening van ... Alessandro Cordaro 

"We moeten niet over play-off 1 praten", meent Alessandro Cordaro. "Misschien waren we daar al wat mee bezig, maar dat is niet nodig. We verliezen te veel punten om daar over te praten."

"Het is al meermaals voorgevallen dit seizoen dat de tegenstander scoort uit hun quasi enige kans. We moeten onze focus vasthouden tot het einde van de match en leren uit onze fouten naar de terugronde toe."

De kijk van Eddy Snelders

"KV Mechelen mag de ambitie hebben om dicht tegen de top 6 aan te leunen. Ze hebben dit jaar hun thuisreputatie aangescherpt", meent Eddy Snelders.

"Vorig jaar was er een lichte vorm van ongerustheid, Alexander Jankovic heeft de ploeg redelijk goed op de rails gekregen. Ik zie ze balanceren tussen plek 7 en 10. Het manco van dit jaar is dat er op verplaatsing weinig gepresteerd wordt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties