Zo kan de Belgische voetbalbond geld recupereren na het FIFA-schandaal

De Wit Bram
| 0 reacties
Zo kan de Belgische voetbalbond geld recupereren na het FIFA-schandaal
Foto: © Photonews

In samenwerking met Nederland was België kandidaat om het WK in 2018/2022 te organiseren. Dat ging uiteindelijk naar Rusland en Qatar. In het FBI-onderzoek naar de FIFA is al duidelijk geworden dat er omkoping in het spel was bij de toewijzing van het WK in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika).

Als bewezen kan worden dat bij de toewijzing van het WK 2018/2022, dat momenteel onderzocht wordt, sprake is geweest van corruptie, dan zou de FIFA 'op zijn minst' alle landen het geld dat ze hebben geïnvesteerd in hun poging het kampioenschap binnen te halen, moeten teruggeven.

Dat zegt alvast François Colin in Nieuwsuur. Colin was de woordvoerder van de Nederlands-Belgische kandidatuur en is niet verbaasd over de gang van zaken. “Er waren reeds in 2010 geruchten. Toen al zagen we dat Rusland en Qatar over enorme geldmiddelen beschikten om een WK te promoten.”

Schadeclaim niet zonder gevaar

De campagne van Nederland en België kostte zo’n 11 miljoen euro. Colin vindt dat de FIFA het geld moet teruggeven als er blijkt gesjoemeld te zijn. Australië, dat in de running was voor het WK 2022, heeft al laten weten een schadeclaim te zullen indienen als blijkt dat Qatar stemmen heeft gekocht.

Toch zijn er ook nadelen aan het plan, zo vertelt jurist Marjan Olfers. “Op lange termijn is het niet zo handig de FIFA aansprakelijk te stellen. Dan weet je een ding zeker: je krijgt geen belangrijke functie meer binnen FIFA. Het gaat hier ook om het politieke spel.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties