Reportage De kampioen ziet af op leuke, maar lastige stage: "Dubbel zo zwaar als vorig jaar"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 1 reacties
De kampioen ziet af op leuke, maar lastige stage: "Dubbel zo zwaar als vorig jaar"
Foto: © Photonews

In het Waalse Jupille legt Hein Vanhaezebrouck met AA Gent de 'fond' die het team ook dit jaar aan goeie resultaten moet helpen. De focus ligt op teambuilding én fysieke opbouw. Het gaat er vooral stevig aan toe.

Sander De Graeve in Jupille

Het mooie Jupille baadde vandaag onder een prachtige zon. Het leek wel een postkaart, het ideale decor voor een rustig weekendje relaxen in de Ardennen. Bij AA Gent zal je dat relaxen deze week alvast niet op het programma vinden. Hein Vanhaezebrouck legt er stevig de pees op.

Bij aankomst in het vakantiehuis van de Buffalo's hoorden we het al van de organisatie. Het is deze keer nóg zwaarder dan vorig jaar. Laten we even het dagschema van vandaag erbij nemen. Om 7u 's ochtends mocht al wie iets te hoog zit qua vetpercentage al een half uurtje lopen.

Klimmen richting het ontbijt

Een half uurtje later sloot iedereen aan die de kilo's wat beter kon ontwijken in de korte vakantieperiode. Na een zware tocht liepen de Gentenaars de heuvel op waar het ontbijt hen toelachte. Voor wat hoort wat.

Daarna stond er een training op de velden van RES Melreux op het programma. "Perfecte velden", aldus een heel tevreden Vanhaezebrouck die er al enkele jaren gebruik van maakt. "Vroeger stond het gras te hoog", aldus de oefenmeester.

Enkele geanimeerde gesprekken met de terreinverzorger verhielpen dat euvel. "Hij zei me vandaag: 'Sinds jullie hier komen gaat het steeds hoger, hoger, hoger met de prestaties.' Ik gaf hem gelijk en wees erop dat zijn gras steeds korter, korter en korter werd", lachte Vanhaezebrouck.

Lijkbleke sportief directeur

We gaan nog even terug naar dat dagschema. Na de training en de lunch stonden de mountainbikes te wachten in de zon. Na een tocht van anderhalf uur kwamen er enkelen al goed gegaard aan op het verzamelpunt. De verschrikkelijke klimtijdrit van 2,4 km stond hen dan nog te wachten.

Wie daar ook lijkbleek over de finish bolde, was sportief directeur Gunther Schepens. Chapeau voor de moed en zelfopoffering. De beste tijd werd gereden door kinesist Matti Mortier, al keek een sterke Thomas Matton vooral beschuldigend naar zijn ketting.

Mijn stuur is twee keer gebroken en mijn banden vielen er drie keer af

Anderen hadden creatievere redenen waarom het net niet snel genoeg ging, daar in de bossen. "Mijn stuur is twee keer gebroken en mijn banden zijn er drie keer afgevallen", dixit Brian Vandenbussche.

Na het mountainbiken was het nog niet voorbij. De Buffalo's doken het water in voor enkele proeven met vlotten en rafts. Tegen het eind van die activiteit zagen sommigen er alweer wat groener uit. U heeft het niet van ons, maar volgens geruchten staat de spelersgroep vannacht nog iets te wachten.

De hele stage staat overigens, zoals de traditie van Vanhaezebrouck het wil, in het teken van een kamercompetitie. Na het raften stond de kamer van Sven Kums, Brecht Dejaegere, Brian Vandenbussche en Thomas Matton stevig aan de leiding. De inzet? Enkele uitlooptrainingen mogen missen in de loop van het seizoen.

De architect van de stage schoof in de loop van de dag bij ons aan tafel. Vanhaezebrouck straalt tijdens de stage, dit is écht zijn ding. "Hier zitten zoveel dingen in. Het belangrijkste is dat je vijf dagen samen opstaat, samen gaat slapen en alle activiteiten samen doorloopt."

In deze stage zit alles

Het harde werk loont. Vanhaezebrouck gaf tijdens het seizoen meermaals aan dat de basis van het succes bij de stage in Jupille lag. Ook dit jaar zijn de spelers alweer wat sterker uit het verlof gekomen.

"Dat merk je duidelijk. Neem nu die klimtijdrit van dit jaar, die is echt dubbel zo zwaar als vorig jaar. Hadden we die vorig jaar gedaan, was het dodelijk. Er gingen er omver gevallen zijn", gaf een tevreden Vanhaezebrouck aan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties