Oude gloriën Jean Janssens: "In de haven aan het werken toen ik Gouden Schoen won"

Lander Marin
| 25 reacties
Jean Janssens: "In de haven aan het werken toen ik Gouden Schoen won"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Elke woensdag gaan we grasduinen in het verleden en kijken naar het heden van de oude gloriën die ons voetbal rijk zijn. Zo hebben we ook Jean Janssens, die in een ver verleden met Beveren nog de Gouden Schoen won. "En toen werkte ik gewoon aan de dokken." Tijden veranderen ...

Janssens speelde meer dan 20 jaar voor de Waaslanders en scoorde daarin meer dan 400 doelpunten. Op 16-jarige leeftijd stond hij voor het eerst op het veld voor Beveren, dat toen nog in vierde klasse speelde.

In de jaren '60 begon de club aan een opmars, en in 1966 promoveerden ze naar het hoogste niveau. Janssens was er zelf heel de tijd bij en speelde uiteindelijk ook Europees.

Europees met 'kleine' Beveren

Janssens geraakte met Beveren nog tot in de halve finale van de Jaarbeursstedenbeker, nu de Europa League. Ze gingen er uiteindelijk uit tegen Arsenal nadat ze de ronde ervoor Valencia uitschakelden.

In 1978 won hij met de Leeuwen de Beker van België nadat Charleroi met 2-0 voor de bijl ging. Een jaar later versloegen ze in de Europacup II Inter Milaan, maar gingen er de ronde daarna uit tegen Barcelona.

Gouden Schoen

In 1980 won Janssens de Gouden Schoen op 35-jarige leeftijd. Hij had een riante voorsprong op zijn naaste belager, Jan Ceulemans. Hij werd in totaal 5 keer kampioen met Beveren, waarvan 1 keer in eerste klasse.

"De dag dat ik de Gouden Schoen won was ik gaan werken aan de dokken. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Mijn baas belde me in de middag op om me te melden dat ik de prijs te pakken had en naar Brussel moest", aldus Janssens.

"In een klein restaurantje zaten al de reporters. Eigenlijk heb ik nog een feest te goed", kon er een lachje af. Het was meteen ook het laatste hoogtepunt van de Beverenaar: in 1982 besloot hij zijn voetbalcarrière af te bouwen en na drie jaar bij Bornem eindigde hij zijn carrière definitief.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties