Vanhaezebrouck over kunstgras: "Stayen is geen voetbalstadion"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 80 reacties
Vanhaezebrouck over kunstgras: "Stayen is geen voetbalstadion"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In de aanloop naar de thuiswedstrijd van AA Gent tegen Sint-Truiden ging het op het persmoment al even over wat de uittredende kampioen in Limburg te wachten staat. Één ding is zeker, Hein Vanhaezebrouck is niet de grootste fan van kunstgras.

Sander De Graeve in Gent

Vanhaezebrouck had het over het effect van de Ghelamco Arena. "De spelers die voor de derde of vierde keer naar hier komen, zijn het gewend, voor Sint-Truiden kan de eerste keer in het mooiste stadion van België misschien problemen opleveren."

Al zijn die van STVV wel al wat gewend. Stayen ziet er dezer dagen ook erg fraai uit. "Maar dat is geen voetbalstadion, hé", merkt Vanhaezebrouck op. "Rond het veld is het mooi, ja. Alleen jammer van dat kunstgras. Dat is om hockey op te spelen of om concerten te organiseren."

Kunstgras dient om hockey op te spelen of concerten te organiseren

"Ik ben destijds nog gaan kijken naar het eerste kunstgrasveld in België. Dat was toen met een receptie waarop ze trots toonden dat de bal even hoog stuit als op een gewoon veld. Alles is echter anders als spelen op kunstgras."

"Wanneer je in volle sprint zit, kan je niet meteen van richting veranderen, maar moet je een bocht nemen. Op een echt veld ga je meteen de andere kant op omdat de grond meegeeft. Er vliegt dan wel een stuk uit het veld, maar je bent onmiddellijk weg", gaat Vanhaezebrouck verder.

Als je dat op een kunstgrasveld probeert, is je enkel eraan

"Probeer dat op een kunstgrasveld en je enkel is eraan voor de moeite. Het is ook steeds een voordeel voor de ploeg die het gewend is. De meesten die op kunstgras goed kunnen spelen, doen dat ook op een natuurlijk veld."

"Omgekeerd is die aanpassing veel moeilijker. In Nederland zag je dat ook. De twee ploegen die vroeger kunstgras hadden, degradeerden haast nooit. Nu zijn er al meer." STVV scout zijn spelers ook specifiek. "Dat is hun goed recht, hé. Het zijn allemaal kleine vinnige mannetjes."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties