Hongarije voorgesteld: Olympisch kampioen, Puskas, 44 jaar afwezigheid

Hongarije voorgesteld: Olympisch kampioen, Puskas, 44 jaar afwezigheid
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Deze zomer wordt in Frankrijk het Europees kampioenschap georganiseerd. Wij stellen alvast de deelnemende landen aan u voor. Vandaag vervolgen we met Hongarije.

Vorige deelnames: 44 jaar geleden!

Hongarije is een land met een grote voetbalgeschiedenis. Zo waren ze er op het EK al twee keer eerder bij: in 1964 werden ze derde, in 1972 vierde. In die periode waren er ook kwartfinales op het WK - in 1954 zelfs de finale - voor de Hongaren.

Maar sinds 1990 raakte het land niet meer op een groot toernooi, op een Europees kampioenschap was het zelfs al 44 jaar geleden. Mogelijk begint Hongarije nu aan de weg terug naar glorie en geschiedenis.

De weg naar Frankrijk: hakken over de sloot!

Hongarije kwam vanuit pot 2 terecht in een groep met Griekenland, Finland en Roemenië. Uiteindelijk was het Noord-Ierland dat de scepter zwaaide in de groep, voor Hongarije liep het op het einde bijna nog helemaal mis.

Via de play-offs kreeg het alsnog een extra kans. Daarin werd uiteindelijk twee keer gewonnen van Noorwegen, meteen voldoende voor een stekje in Frankrijk.

Topschutter: Ferenc Puskas

Misschien wel een van dé grootste voetballers aller tijden. Scoorde begin jaren '50 liefst 84 keer voor zijn land ... in 85 interlands. Jawel, bijna 1 gemiddeld dus.

Leidde zijn team naar de finale van het WK 1954 - had er toen al een Europees kampioenschap bestaan, ze stonden misschien op de erelijst. Scoorde ook bij Real Madrid aan de lopende band. Wel geen recordinternational.

Recordinternational: Joszef Bosik

Die recordinternational is namelijk nog steeds ene Joszef Bosik, die als enige de kaap van de 100 al wist te lichten (101). Was de buurjongen van Puskas, werd samen met hem op de Olympische Spelen van 1952 bovendien ook Olympisch kampioen.

Blikvangers

Veel sterren zijn er in Hongarije niet te vinden, maar sterkhouders als Dzsudzsak en Zoltan Gera kunnen voor een kleine verrassing zorgen op het EK. Klik HIER voor de volledige doorlichting!

Babes

Over verborgen parels gesproken .. man man wat zien de WAG's van Hongarije er goed uit! Klik HIER om ze te bewonderen!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties