EK-weetje van de dag Bij de bakermat van het voetbal, de Home Nations

Maarten Pottie
| 0 reacties
Bij de bakermat van het voetbal, de Home Nations
Foto: © photonews

Wales en Engeland komen elkaar tegen op 16 juni. Het voetbalspelletje is ontstaan op de Britse eilanden, deze landen hebben een lange geschiedenis en speelden al een pak interlands tegen elkaar.

De allereerste voetbalinterland was een duel tussen Schotland en Engeland in 1872, de wedstrijd eindigde op een droge 0-0. In 1883 ontstond het British Home Championship (Engeland, Schotland, Wales en (Noord-)Ierland), zo speelde elke ploeg minstens een keer per jaar tegen de andere drie. In 1984 stopte dit toernooi door problemen met supporters en omdat vooral Engeland tegen grotere voetballanden wou aantreden.

De ploegen speelden dus al meermaals tegen elkaar, maar hoeveel juist?

  • Engeland en Wales: 101 keer
  • Schotland en Wales: 107 keer
  • Schotland en Engeland: 112 keer
  • Voor Noord-Ierland zijn de cijfers moeilijker door de splitsing in 1920. Pas sinds 1950 roepen Noord-Ierland en de Republiek Ierland geen spelers van elkaar meer op, minstens 39 spelers kwamen voor beide landen uit.

Home Nations

De Home Nations zoals de vier genoemd worden, konden zich allemaal plaatsen voor het WK 1958. Wales en Noord-Ierland sneuvelden in de kwartfinales, Schotland en Engeland geraakten niet voorbij de groepsfase. Dat was tevens het laatste grote toernooi voor Wales, tot dit jaar, voor Noord-Ierland is het geleden van 1986. Schotland wacht al sinds het Wereldkampioenschap van 1998, maar zal nog minstens twee jaar langer moeten wachten.

In 1966 won Engeland het wereldkampioenschap, tot op vandaag de enige grote titel voor een van de vier landen. Ook opmerkelijk, Engeland is de enige wereldkampioen aanwezig, die zich nog niet tot Europees kampioen kon kronen. Beelden van hun wereldtitel, een 4-2-overwinning in de finale tegen West-Duitsland, kunt u hier bekijken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties