Rustige Zweedse fans? Kijk dan maar eens naar deze hooligans

Olaf Rövmannen vanuit Falsterbo
| 8 reacties
Rustige Zweedse fans? Kijk dan maar eens naar deze hooligans
Foto: © SC

"De Zweedse fans staan bekend als rustig", zeggen ze wel eens. Maar klopt dat wel? Is Zweden inderdaad een hooliganvrij land?

De Zweedse journalist Marcus Christenson beweert alvast van niet. Hij schreef enkele jaren geleden :“Sweden appears to be where England was 30 years ago. There are fights before games, fights after games and fights during games. Anything goes.”

In Zweden zijn er immers wel degelijk enkele beruchte groepen actief : vooral in de omgeving van Stockholm, waar de firms van AIK (Firman), Djurgarden (DFG) en Hammerby (KGB) regelmatig een derby uitvechten naast het veld. Iets verder in Goteborg vinden we ook de lads van IFK Goteborg (Wisemen) en Gais Goteborg (GM). En ook onder de aanhang van Malmö FF (True Rockers) & Helsingborg IF (Frontline) zijn er hooligans actief. Deze laatsten bundelen regelmatig de krachten met het Deense FC Kopenhagen .

Firman, de beruchte hooligans van AIK, hebben volgense de Zweedse ordediensten nauwe banden met criminele motorbendes.

Het betreft vrij grote groepen, die elk tot 200 man op de been kunnen brengen. De Zweedse hooligans zijn over het algemeen ook goed georganiseerd : ze spreken af met hun rivalen op afgelegen locaties en dagen daar op in aangepaste outfits om strijd te leveren in haast militaire formaties. Hieronder de links naar enkele youtube-films van zulke confrontaties.

We waarschuwen u: het zijn schokkende beelden.

https://www.youtube.com/watch?v=zHnfR_4R1gY

https://www.youtube.com/watch?v=PWvklHMGTx0

https://www.youtube.com/watch?v=ys9qD8s5Wy8

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties