Sporteconoom hekelt geheimhouding rond tv-rechten: "In het buitenland weet je exact hoeveel elke club krijgt"

Koen Frans
Koen Frans
| 0 reacties
Sporteconoom hekelt geheimhouding rond tv-rechten: "In het buitenland weet je exact hoeveel elke club krijgt"
Foto: © photonews

De Pro League denkt volgend seizoen ruim tien miljoen meer te zullen opstrijken voor de tv-rechten van de vaderlandse voetbalcompetitie. Sporteconoom Trudo Dejonghe vindt dat een verwaarloosbare stijging tegenover dit seizoen.

"Bij de Pro League hopen ze dat het bedrag zal oplopen door het opbod tussen de verschillende tv-zenders", zegt Trudo Dejonghe aan Voetbalkrant. Als sporteconoom aan de KU Leuven volgt hij de ontwikkelingen met de tv-gelden op de voet. "Dat is in alle landen overigens zo. Alleen ligt het bedrag hier tamelijk laag. Een stijging van 70 naar 80 miljoen euro, daar val ik niet van achterover."

"Wie is er buiten België dan ook geïnteresseerd in de Jupiler Pro League? De Premier League, de Bundesliga, .. Die grote competities hebben internationale uitstralingen. In Duitsland ben je bijna 1 miljard euro kwijt voor een tv-contract voor één seizoen, in de Premier League is dat nog een veelvoud daarvan", aldus Dejonghe.

In de Premier League spreken we niet over tientallen miljoenen, maar over miljarden voor de tv-rechten.

Gesloten enveloppe

Dejonghe kan trouwens niet langer inschatten hoeveel de clubs er zélf aan over houden. "Er werd in 2011 een nieuw bureau aangesteld om de huidige hervorming van de competitie te bestuderen en sindsdien wordt de verdeelsleutel niet meer vrijgegeven. In het buitenland is dat nog wel zo. Daar weet je exact hoeveel tv-gelden elke club krijgt", hekelt Dejonghe.

Er zijn volgens de sporteconoom twee zaken die de prijs van het tv-contract in België jaar na jaar (een beetje) laten oplopen. Dejonghe: "Allereerst de grotere concurrentie tussen Telenet, Proximus, Eleven, ... . Maar ook het feit dat het bod in een gesloten enveloppe moet overhandigd worden, maakt de kans op hogere bedragen veel groter."

De VRT heeft de centen niet om mee te dingen.

Voor de rechten op de samenvattingen ziet Dejonghe VIER in concurrentie gaan met VTM. "De publieke omroep is niet langer geïnteresseerd in die rechten. De VRT heeft de centen niet en ziet dat niet als één van de kerntaken. Allicht zal VIER opnieuw meedingen voor de vele kijkers die VTM doorheen de jaren aan zich heeft kunnen binden met de voetbalsamenvattingen", besluit Dejonghe.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties