De wet van Murphy Martinez: hij bracht enkel zichzelf in de "uitzonderlijke situatie", moet hij ook op blaren zitten?

De wet van <s>Murphy</s> Martinez: hij bracht enkel zichzelf in de "uitzonderlijke situatie", moet hij ook op blaren zitten?
Foto: © photonews

Ongeloof zondagochtend, toen plots bleek dat Timmy Simons werd opgeroepen voor de nationale ploeg in de plaats van Christian Kabasele. Toegegeven: op zo'n korte tijdspanne waren de opties niet legio, al heeft Roberto Martinez het over zichzelf een beetje afgeroepen. En wie speelt tegen Estland?

Brute pech, zo kan je het ook omschrijven als Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Dedryck Boyata, ... buiten strijd zijn en spelers als Jason Denayer en Nicolas Lombaerts in allerijl niet meer kunnen/willen invliegen naar de Rode Duivels. En dan wordt het krap.

Fitte spelers in de Jupiler Pro League die (af en toe) centraal achterin spelen en liefst ook rechtsvoetig zijn? Siebe Blondelle, Timothy Derijck, Filip Daems, Michael Heylen, Dion Cools, Seth De Witte, Sébastien Dewaest, Matthias Bossaerts en we zijn rond. Op ervaring misschien nog Olivier Deschacht, maar als rechter centrale verdediger met drie achteraan? Dat was geen succes bij Anderlecht enkele weken terug.

Roberto Martinez maakte dus geen fout door Timmy Simons op te roepen. Met zijn ervaring kan hij inderdaad de meest logische keuze worden genoemd. Maar als alles fout loopt, dan moet je daar misschien wat sneller op voorzien zijn? Nicolas Lombaerts werd niet opgenomen in de selectie, terwijl een mogelijk herval van Vincent Kompany wel kon worden voorspeld.

En wat heeft een bondscoach eraan om met Meunier, Cavanda en Foket drie pure rechtsachters in zijn team te hebben? Los van het feit dat twee van de drie niet hun beste weken kenden en geen of weinig ervaring hebben om te depanneren als centrale verdediger. Ondertussen doet Stefano Marzo het in de Eredivisie puik én die legt wel de nodige flexibiliteit aan de dag.

Bovendien maakte Martinez de keuze om Dendoncker vanaf vrijdag al te laten meetrainen bij de Rode Duivels. Omdat hij ook als middenvelder zou kunnen depanneren, maar ook daar gooide de oefenmeester met Nainggolan (en/of Kums) al een meer valabel alternatief prematuur in de vuilbak. En toen kon er wél nog worden bijgestuurd.

Want nu is het voor de bondscoach een erg lastige keuze: Timmy Simons, die droog in de ploeg moet komen, of Leander Dendoncker een kans geven centraal achterin? Voor beiden is het niet hun beste positie op het veld én beiden stelden de voorbije weken toch een aantal keer teleur.

Weinig Anderlechtfans of Bruggefans die zullen tegenspreken dat Dendoncker het spel vertraagt en Simons zelf is vertraagd in vergelijking met vorig seizoen. Dat Martinez zegt dat hij veel wedstrijden zag en net daarom voor deze spelers heeft gekozen? In de Champions League tegen Porto liep het helemaal fout voor Simons, de oefenmeester zag Dendoncker ook bezig tegen Waasland-Beveren en Oostende ...

Hij kan natuurlijk niet aankondigen dat hij voor namen kiest, nadat hij al maanden zegt dat niet te willen doen. Een voordeel? Het is maar tegen Henrik Ojamaa & co. De spits van Go Ahead Eagles die tegen pakweg Derijck, Marzo, Wuytens en zelfs Dendoncker toch niet scoort? Toch? Zolang er maar niemand meer uitvalt, want nu is de spelerslijst binnen ...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties