De man die Courtois en Casteels groot maakte, moest naar buitenland vluchten: "Ik zou graag weer jonge doelmannen opleiden"

De man die Courtois en Casteels groot maakte, moest naar buitenland vluchten: "Ik zou graag weer jonge doelmannen opleiden"
Foto: © Photonews

Hij leidde jongens als Thibaut Courtois, Koen Casteels en Sinan Bolat op, maar in eigen land kwam Guy Martens niet meer aan de bak. Vorig seizoen was hij aan de slag in Singapore, dit seizoen in Rusland. "Maar ik zou graag weer jonge doelmannen opleiden, dat is mijn dada."

Na het ontslag van Frank Vercauteren bleven Hans Visser en Guy Martens achter in Samara, nu niet meteen het walhalla van het voetbal. De Oeral ligt vlakbij, de temperatuur daalt er onder -25 en de stad is niet bepaald een metropool. "Toen Frank ontslagen werd, lieten ze ons weten dat wij mochten blijven omdat ze tevreden waren over ons werk", vertelt Martens aan Voetbalkrant.com.

"Maar met de nieuwe hoofdtrainer is het niet makkelijk. Alles moet via een tolk gaan, want hij verstaat geen Engels. Kijk, het is weer een ervaring bij. Vorig seizoen zat ik in de superluxe van Singapore, nu zit ik in een kamertje op de basis van Samara. Maar goed, ik blijf tot het einde van het seizoen en daarna ga ik toch iets anders zoeken. Nee, blijven is geen optie."

Maar ik besef nu pas hoe wij vitten op buitenlandse spelers die te laat terugkeren. Voor mij is één dag extra ook al een belangrijk gegeven geworden

Want familie en vrienden zitten duizenden kilometers verder. En voor de werkomstandigheden moet hij het ook niet doen. "We hebben één veld om op te trainen en door de weersomstandigheden is dat nu een akker. In december kan ik een maand terug naar huis. Maar ik besef nu pas hoe wij vitten op buitenlandse spelers die te laat terugkeren. Voor mij is één dag extra ook al een belangrijk gegeven geworden. Je leert alles in perspectief zetten."

Toen Peter Maes in Genk landde, was het verhaal over voor Martens, want Maes bracht Erwin Lemmens mee. Noodgedwongen moest hij dus zijn grenzen gaan verleggen. "Het is een geweldige ervaring, maar het is niet zo dat ik er voor gekozen heb. Ik zou liever nog steeds in België werken, maar hoeveel posities voor professionele keeperstrainers zijn er bij ons? Tien? Die zijn vlug ingevuld hé."

"Ik heb geleerd dat het verleden niet telt voor een doelmannentrainer. Voor een hoofdtrainer wel

Nochtans is het palmares qua opgeleide doelmannen van Martens ronduit indrukwekkend: László Köteles, Thibaut Courtois, Sinan Bolat, Logan Bailly, Jan Moons, Davino Verhulst, Ronny Gaspercic en zelfs Jacky Mathijssen trainde nog onder hem. "Ik heb geleerd dat het verleden niet telt voor een doelmannentrainer. Voor een hoofdtrainer wel."

"Weet je wat ik graag terug zou gaan doen? Jonge doelmannen opleiden. Dat is mijn dada. Als die mogelijkheid zich aanbiedt, zal ik niet twijfelen, maar we zullen wel zien", besluit Martens.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties