Deze speler-trainers deden het Kompany met wisselend succes voor

Redactie
| 1 reacties
Deze speler-trainers deden het Kompany met wisselend succes voor
Foto: © photonews

Afgelopen zomer stelde RSC Anderlecht Vincent Kompany voor als speler-trainer. Goed liep dat niet want net voor de interlandbreak haalde paars-wit met Frank Vercauteren een nieuwe coach binnen. Olivier Deschacht werd afgelopen zomer ook gevraagd om speler-T2 te worden bij KV Kortrijk.

Sergiy Serebrennikov

In België gebeurde het voor Vincent Kompany twee keer in de hogere afdelingen dat iemand zowel speler als trainer was. In de zomer van 2011 stelde KSV Roeselare de Oekraïner Sergiy Serebrennikov aan als nieuwe speler/trainer. Hij volgde op dat moment Nico Vanderdonck op.

Serebrennikov bleef uiteindelijk precies 100 wedstrijden speler-coach van Roeselare en slecht ging dat niet. De ex-speler van onder meer Club Brugge, Charleroi en Cercle Brugge eindigde met Roeselare als 13e en 11e. Een jaar later liep de samenwerking met co-trainer Wim De Corte spaak en vertrok Serebrennikov.

Johan Boskamp

Een verrassende naam in dit lijstje is Johan Boskamp. De Nederlander nam op rijpe voetballeeftijd midden het seizoen over van de ontslagen Jean-Pierre Borremans. Na dat seizoen maakte de Nederlander de overstap naar SK Lierse.

Tussen 1982 en 1984 werd hij klaargestoomd om over te nemen als trainer. In 1984 nam hij dan zelf over, maar dat werd geen succes. Boskamp zakte naar de tweede klasse, maar maakte nadien wel nog indruk als coach bij onder meer RSC Anderlecht.

Ryan Giggs

Een recent verhaal is dat van middenvelder Ryan Giggs. Jarenlang was Giggs een clubicoon bij Manchester United en na het ontslag van David Moyes in het seizoen 2013-2014 sprong hij zelf in als hoofdcoach. Op het einde van het seizoen wisselde de Welshman zichzelf tegen Hull City en ging hij definitief op pensioen. Op dit moment is hij de bondscoach van Wales.

Kenny Dalglish

De man die misschien wel het meeste succes oogstte als speler-coach was Kenny Dalglish. De aanvaller nam in 1985 over als manager van Liverpool en won de titel en de FA Cup. Dalglish voetbalde nadien nog vier jaar door en won nog twee Engelse titels en een FA Cup. In 1990 stopte hij uiteindelijk als voetballer.

Ruud Gullit

Na een seizoen als speler bij Chelsea vroeg het bestuur aan Ruud Gullit of hij de vertrokken Glenn Hoddle wou opvolgen. Gullit ging hierop in en bleef ook nog twee jaar actief als speler.

Hij won als eerste buitenlandse trainer de FA Cup en dat was voor Chelsea meteen de grootste prijs sinds 1970. Een seizoen later kreeg Ruud Gullit zijn ontslag bij de club. Nochtans stond hij op dat moment gewoon tweede in de Premier League. Een dispuut over een loonsverhoging lag aan de basis. Gullit ging nadien nog aan de slag bij onder meer Newcastle en Feyenoord.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties