Vincent Kompany kan voor Congo spelen

Vincent Kompany kan voor Congo spelen
Foto: © SC

Het is weer zover, de Africa Cup is terug, en dat vinden de meeste managers niet leuk. Hun beste spelers worden dan naar de Africa Cup gestuurd en zijn ze meer dan anderhalve maand weg. En als ze dan terug komen zijn ze vaak uitgeput.

Tottenham-manager David Pleat is razend. Zijn club nam spits Frédéric (Freddy voor de Britten) Kanoute over van West Ham. De zwarte parel van White Hart Lane speelde officiële wedstrijden met de Franse beloftenploeg. Vanaf zijn eerste optreden werd hij in de voetbalwereld als een Fransman beschouwd. Ook al kwamen zijn ouders uit Mali en was hij daar geboren. Kanoute is inmiddels naar de Afrika Cup afgereisd. Hij is voortaan een volwaardige international van zijn vaderland.De Fifa veranderde op 1 januari van dit jaar de spelregels. Voortaan tellen selecties voor nationale jeugdteams niet meer. Jonge spelers met een dubbele nationaliteit kunnen tot hun 21ste een definitieve keuze maken en beslissen welk shirt ze willen dragen. Op voorwaarde dat ze al de dubbele nationaliteit bezaten toen ze hun eerste oproeping kregen en ze nog niet in het A-team opdraafden.

De nieuwe maatregel kan verstrekkende gevolgen hebben. De ex-wereldkampioen en regerende Europese kampioen zou een stuk minder sterk gestaan hebben zonder Marcel Desailly (geboren in Ghana), Claude Makelele (DR Congo), Patrick Vieira (Senegal), David Trézeguet (Argentinië) en Zinedine Zidane (Algerijnse ouders). Vincent Kompany, die al met de Belgische jeugd aantrad, kan weer Congo verkiezen boven de Rode Duivels. Aimé Anthuenis biedt hem best zo snel mogelijk een A-cap aan als hij verzekerd wil zijn van zijn diensten.

De beste oplossing voor de clubs zou dus zijn de Afrika Cup maar om de vier jaar te organiseren en dat in de zomerperiode (gelijktijdig met het Europees landenkampioenschap en de Copa America). Dat geeft echter klimatologische problemen.Een andere mogelijkheid is een algemene winterstop in Europa inlassen. Duitse clubs liggen nog weken stil en morren niet over het afstaan van hun jongens voor Tunesië 2004. Engeland overweegt na het kerstprogramma (vanaf 2 januari) een onderbreking in te voeren. Het volstaat dan de zuidelijke landen Italië en Spanje te overtuigen om de regel te veralgemenen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties