AZ nipt onderuit in Lissabon

AZ maakt nog steeds een goede kans op een finaleplek in de Uefa-beker. De Alkmaarders verloren nipt op het veld van Sporting Lissabon, maar de uitgoal kan van goudwaarde zijn in de terugwedstrijd.

Het eerste schot op doel kwam er na vier minuten. Denny Landzaat pakte uit met een stevige vrije trap, maar die leverde al bij al weinig problemen op voor keeper Ricardo. Sporting nam daarna de wedstrijd in handen. De Portugezen kwamen aanvankelijk niet verder dan enkele halve kansen.

Iets voor het halfuur kwamen die mogelijkheden er toch. De eerste was voor Liedson, die pal op keeper Timmer kopte. De tweede was er zowaar eentje voor AZ. Jaliens zette voor tot bij Landzaat, die onherroepelijk binnentrapte. Een onverdiende goal, waardoor Sporting zich niet liet doen. De Portugezen reageerden meteen via de gelijkmaker van Douala. Hij profiteerde van een foute blok van Buskermolen en legde knap binnen.

De tweede helft startte met een stevig schot van Lindenbergh, dat nipt over de lat vloog. Nog geen minuut later probeerde ook Van Galen eens, maar Ricardo ging goed plat. AZ gaf in de tweede helft blijk van meer aanvallend vermogen. Toch bleef Sporting de beter voetballende ploeg. Tien minuten voor het einde resulteerde dat in de verdiende 2-1 van invaller Pinilla. De invaller pakte uit met een schot van op 25 meter, waarmee hij Timmer kansloos liet. Ei zo na werd het nog 2-2, maar Ricardo schudde een schitterende redding uit zijn mouwen toen Sektioui zijn kans waagde.

Het bleef bij 2-1, waarmee AZ het gelukkigst zal zijn. Sporting Lissabon had meer kunnen krijgen, maar een derde keer scoren lukte niet. Gezien de vrij sterke thuisreputatie van AZ blijven alle opties open voor de terugwedstrijd.