Controverse rond John Obi Mikel duurt voort

viki meeuwis
| 0 reacties
Controverse rond John Obi Mikel duurt voort
Foto: © SC

Vanmiddag gaf het Nigeriaanse jeugdteam een persconferentie in het Hotel Mercure in Parijs. De meeste aandacht ging daarbij vanzelfsprekend naar John Obi Mikel, de speler van Lyn Oslo die sinds enkele weken ondergedoken is in Londen.

Mikel verklaarde voor de verzamelde, voor het merendeel Noorse pers dat hij altijd graag in Noorwegen gespeeld heeft en zich goed voelde bij Lyn, maar dat hij voorlopig niet naar Noorwegen terug wil.
 
De hele controverse rond de speler van Lyn Oslo begon enkele weken geleden toen hij op 29 april een contract ondertekende bij Manchester United. Kort daarop maakte Chelsea bekend verbaasd te zijn over de transfer aangezien zij al een optie hadden op de jonge speler. Daags daarna verdween Mikel met  zijn agent John Shittu, dook onder in Londen en verklaarde dat hij liever voor Chelsea zou spelen. 

Op de vraag van de journalisten waarom hij op 12 mei verdween en zich later in Londen schuil hield gaf hij als verklaring dat hij bang is van Morgan Andersen, de directeur van Lyn Oslo. Hij zou Mikel onder druk gezet hebben om voor Manchester United te tekenen. Hij verwijt Andersen dat hij hem als een crimineel behandelde. Hiermee verwijst hij naar de gebeurtenissen rond 10 mei, toen Mikel bedreigingen ontving. De dag erna ontving hij bezoek van John Shittu, zijn agent, die aan de FIFA verbonden is. Lyn vertrouwde de zaak niet en begon te vrezen dat Mikel door Shittu of anderen overhaald zou worden alsnog op de deal terug te komen. Lyn stuurde toen prompt de politie achter hen aan maar de dag erna bleek Mikel dus met Shittu in Londen te verblijven.
 
Lyn heeft tot nu toe nog niets van Mikel gehoord en wacht nog steeds zijn terugkomst af. Zij hebben wel samen met Manchester United bij de FIFA een klacht ingediend tegen Chelsea, Rune Hauge en John Shittu .
 
Een chronologisch overzicht om deze ingewikkelde situatie te verduidelijken.
 
  • In 2003 speelde John Obi Mikel in de Meridian Cup met de -17-jarigen in Finland en werd daar opgemerkt door verschillende clubs.
  • In augustus 2004 contacteerde het Norsk Toppidrettsgymnas (NTG), de Noorse topsportschool, het spelersbureau Profile Sports van Rune Hauge, de bekendste spelersmakelaar in Noorwegen. Zij zorgden er beide voor dat Mikel als leerling in de school werd opgenomen.
  • In september van dat jaar kwam de club Lyn Oslo overeen met Profile Sports dat Mikel voor NTG/Lyn zou spelen. Mikel werd dus een profspeler bij Lyn en zijn vader Michel Obi ondertekende het contract met bemiddeling van Fifa-agent Daniel Fletcher. Mikel kreeg daarop een arbeidsvergunning uitgereikt.
  • Begin 2005 verdween een van de andere Nigeriaanse spelers van Lyn, Emmanuel Sarki. Hij keerde niet terug na het kerstverlof en bleek later bij Chelsea te zitten.
  • Kort daarop meldt Chelsea zich voor Mikel, zij willen hem in de zomer van 2005 overemen. The Sport Entertainment and Media Group PLC (SEM) wordt hierbij betrokken alsook het bedrijf van Rune Hauge. SEM vertegenwoordigt spelers zoals Thierry Henry, Edu en Radzinski. Lyn ondertekent naar eigen zeggen geen transferovereenkomst.
  • In februari vindt er een meeting plaats tussen de advocaat van Lyn, Erik Nadheim en die van Liberon Torgeir Knutsen.
  • In april wordt er door Andersen (direkteur Lyn), Nadheim (advocaat Lyn), Knutsen (advocaat Libero),  Jack Karadas (vertegenwoordiger Libero) en  Gwyn Williams (Chelsea) gesproken over een samenwerkingsovereenkomst tussen Lyn en Chelsea. Wederom beweert Lyn geen contract noch overeenkomst getekend te hebben.
  • Op 22 april wordt John Obi Mikel 18 jaar en is dus meerderjarig. Een week daarna zegt Mikel per brief de makelaarsovereenkomst op met SEM en Daniel Fletcher. Diezelfde dag nog ondertekent hij een contract bij Manchester United.
  • Mei 2005: Mikel duikt onder nadat hij bedreigingen ontvangen had. Lyn vreest dat hij mogelijk uit Noorwegen zal worden weggehaald. Op 8 mei speelt hij zijn laatste wedstrijd tegen Rosenborg. Twee dagen later haalt Lyn de politie erbij nadat gebleken is dat Mikel zijn agent John Shittu en Jerome Anderson van SEM op bezoek heeft gekregen.
  • Jim Ryan van Man U komt naar Oslo om met Mikel te praten. De dag erna reist Mikel met Shittu naar Londen en duikt onder. United krijgt geen kans om met de speler te praten.
  • Op 18 mei blijkt dat de andere Nigeriaanse spelers van Lyn, Ogbuke en Bala niet op de training komen opdagen. Eerst beweren ze dat ze opgeroepen zijn voor de -20 ploeg van Nigeria. Kort daarop blijkt echter dat ze zich in Londen bevinden.
  • Lyn en Manchester United dienen bij de FIFA klacht in tegen Chelsea, Rune Hauge en John Shittu
 
De FIFA heeft ondertussen aan de Noorse Voetbalbond (NFF) een toelichting gevraagd in de zaak rond de Nigeriaanse voetballer John Obi Mikel.
Normaal gezien zal de NFF hier binnen de week een antwoord op geven. De Noorse voetbalbond beschikt over een lijvig dossier van 400 pagina’s in de zaak waarin Mikel zelf, zijn club Lyn Oslo, Chelsea, Manchester United en een resem agenten bij betrokken zijn. Het NFF moet bepalen welke rol de verschillende partijen in deze zaak gespeeld hebben en of zij in regel waren met de voetbalwetgeving.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties