Blackburn haalt Espanyol zwaar onderuit

Luc Goderis

Blackburn Rovers heeft gisteren zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen succesvol afgesloten met 4-0 winst tegen Espanyol Barcelona.  Enige smet op het voetbalfeest was dat de Spaanse ploeg er van meet af aan met de botte bijl op los hakte en de wedstrijd zelfs beëindigde met z'n negenen.  Albert Riera mocht vervroegd gaan douchen nadat hij Paul Dickov onder de zoden schoffelde en doelman Carlos Kameni kreeg rood voor een doodschop op Matt Jansen.

Espanyol werd al van bij het startsein op de eigen helft gedrukt en Shefki Kuqi vlamde al binnen de eerste minuut op de paal.  Blackburn domineerde de eerste helft en kwam nooit in de problemen tegen de Spaanse eersteklasser.  Met de rust in zicht, 38ste minuut, gingen de Rovers nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt.  Vratislav Gresko zwiepte de bal voor doel en Steven Reid had maar binnen te tikken.  1-0.

Nog voor de pauze verdubbelde de thuisploeg de score.  Paul Dickov's cross, afgeweken op Steven Reid, belandde voor de voeten van Morten Gamst Pedersen en de Noorse international aarzelde niet om binnen te duwen.  2-0.

Vijf minuten na de herneming dreef nieuwkomer Shefki Kuqi de score verder op.  De Fin werkte met een heerlijke volley een voorzet van Lucas Neill voorbij de onmachtige Espanyol-doelman.  3-0.
Nog eens vijf minuten later was het opnieuw Shefki Kuqi die beheerst afwerkte.  Nu draaide hij de bal koelbloedig voorbij een te ver uitgekomen doelman tegen de touwen.  4-0.

De Engelse middenmoter had de Spanjaarden nu in een stevige wurggreep.  Ewood Park kolkte weer als vanouds.  Op het uur stormde de pas ingevallen Matt Jansen richting doel en leek op weg naar 5-0.  Dit was echter buiten de bezoekende doelman gerekend.  Carlos Kameni hakte met een ware doodschop de voormalige beloften-international onderuit.  Matt Jansen diende onmiddelijk te worden afgevoerd en Kameni kreeg prompt rood onder de neus geduwd.  Eerder had ook Albert Riera vervroegd de kleedkamers mogen opzoeken na een zware tackle op Paul Dickov.

Espanyol dat tot de 82ste minuut moest wachten om een eerste halve kans en een bal tussen de palen te krijgen ging almaar driester tekeer.  Ze stapelden de (zware) overtredingen op.
Blackburn manager Mark Hughes haalde tijdens de tweede helft bijna iedereen naar de kant en liet de reserven de wedstrijd uitspelen. De Welshman had duidelijk geen zin om volgend weekend met een goedgevulde ziekenboeg de competitie te starten.

Blackburn lijkt helemaal klaar voor een nieuw seizoen Premier League-voetbal !

Blackburn : Friedel, Neill (53' Taylor), Todd (53' Harkins), Mokoena, Gresko (81' Matteo), Emerton, Savage (67' Tugay), Reid, Pedersen (76' Gray), Dickov (56' Jansen (65' Derbyshire)), Kuqi (72' Johnson).
Espanyol : Kameni, Jarque, Domi (46' Garcia), Lopo (68' Robuste), Sanchez, Costa (58' Hurtado), Alvarez (12' Camara), Zabaleta (65' Iraizoz), Soriano (72' Velamazan), De La Pena (60' Corominas), Riera.