Ekeren - Beerschot, het eerste contact

Jan Martynowski
| 0 reacties
Ekeren - Beerschot, het eerste contact
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag, 27 augustus 2005, is het precies 22 jaar geleden dat Germinal Ekeren en Beerschot voor het eerst met elkaar in contact kwamen. In de de Beker van België werd het kleine clubje uit de voorstad geklopt door de grote naam Beerschot.

Germinal Ekeren was toen een klein, onooglijk ploegje uit vierde klasse, Beerschot was een grote ploeg uit eerste, maar beleefde onder de onvolprezen Rik Coppens moeilijke tijden.

In de eerste ronde van de Beker van België werden deze twee stadsgenoten- de Antwerpse fusie had net plaatsgevonden- tegen elkaar geloot. Beerschot had  op het eigen Kiel alle moeite van de wereld met Ekeren, en won slechts met 2-1.

Het was het teken van de opgang van Germinal Ekeren. Enkele jaren eerder nog in derde provinciale, toen Albert en Jos Verhaegen samen met René Snelders eind jaren '70 het heft in handen namen was het gedaan met een meelopersrol in provinciale. Ekeren zette de eerste stappen naar een topploeg.

De toenmalige trainer bij Ekeren was John Van Abbeny, nu de hersteltrainer van Germinal Beerschot. Bekende spelers telde Ekeren niet, tenzij namen als Wim Nagels of Ivo Wouters u iets zeggen. Zij dwongen in ieder geval wel promotie af als kampioen, en hielpen zo mee aan de opgang van Germinal Ekeren, dat in '89 in eerste aanklopte.

Beerschot beleefde na de moeizame uitschakeling van Ekeren trouwens een moeilijk seizoen. Een bekerronde later gingen de ratten er uit tegen een andere vierdeklasser, Zwarte Leeuw. Uitslag toen: 0-4! In de competitie werd het behoud ternauwernood veiliggesteld met een 16de plaats. Bij Beerschot zaten toen al de piepjonje Marc Schaessens en Alex Camerman in de kern. Patrick Vervoort en Stany Gzil waren de bekendste namen.

In totaal speelden Germinal Ekeren en Beerschot trouwens vijf maal tegen elkaar. Eén keer voor de beker, vier keer in eerste klasse. In '89-'90 werd het tweemaal een nipte 1-0 voor Beerschot, in '90-'91 won Ekeren thuis met 2-0, en uit met 0-1. In '91 werd Beerschot laatste, en moest het naar derde klasse degraderen omdat het probeerde het patrimonium aan een zogezegd nieuwe vereniging over te dragen. Acht jaar later werd Beerschot opgedoekt, en veranderde Germinal Ekeren in Germinal Beerschot. De ploeg speelt nu op het Kiel, het Veltwijckstadion (onder) is afgebroken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties