Borgerhout speelt gelijk

Anthony Van der Planken

Bij Borgerhout werd de geblesseerde Fattah Aharchi aan de kant gelaten omdat bleek dat hij na een ganse week rust nog niet volledig fit was. Khalid Moussaoui en Yassine Markai werden in tweede instantie uit de beloftenselectie gelicht. Die beloften ondervonden opnieuw nauwelijks tegenstand van de tegenpartij. Ze kwamen enkel zichzelf soms tegen in frustratie over de wedstrijdleiding. Sportief valt enkel de prima integratie van Saïd El Harchi in de selectie van Farid Achalhi te melden. Dit jonge talent groeit week na week verder uit tot een topper. De eindstand 1 – 9 is enkel belangrijk voor de archieven.

Bij Futsal Hasselt startte de verwachte typeploeg. Certitude Pans in doel, El Morabiti, Makhoukhi, El Haoual en Ngarigota. Bij Borgerhout waren de opdrachten vooraf door gepraat en de “koppeltjes” lagen vooraf vast , dus dat gaf Kazanza, Sababti, Ajouaou en

Belmhani met Talhaoui in doel.

Ajouaou gaf al in de eerste minuut zijn visitekaartje af met een flitsende uitbraak en ook Marc Kazanza zette al vroeg in de partij een van zijn zeldzame persoonlijke acties op maar in beide gevallen was de aansluiting nog niet ter plaatse.

In de 2de minuut al kwam Hasselt zeer goed weg toen Ajouaou diep werd aangespeeld en zijn assist inleverde bij Kamal Belmhani. Zijn schot ging via de paal naast. Even later stuurde Sababti Kasmi prima diep en hij dreigde maar zijn schot kon wel gekeerd worden.

Bijna 7 minuten was er gespeeld toen Vanenburg in balbezit kwam. Met zijn typische slow-motion stijl bracht hij de bal op vanop de linkse flank. Even was er de aarzeling bij de verdediger en Vanenburg “sleepte” de bal die 30 centimeter verder voor het schot. Van een meter of 3 buiten de doelcirkel en goed geplaatst op halve hoogte naast de staak was Talhaoui kansloos.

Borgerhout kreeg wel even een tik , maar reageerde niet aangeslagen. Minder dan een halve minuut later gebeurde echter aan de overzijde bijna iets identiek. Zaïd El Morabiti bracht de bal nu vaop de rechtse flank op en “sleepte” met links handig voorbij zijn rechtstreekse tegenstander. De aansluiting kwam te laat en ook hij kon van praktisch in het doelgebied uithalen met links. Zijn geplaatst schot was opnieuw buiten bereik van doelman Talhaoui.

Als Hasselt gedacht had dat dit wel de morele doodsteek zou betekenen voor het jonge Borgerhout dan kwamen ze zeer bedrogen uit. Integendeel leken de troepen van Papanicolaou en Achalhi hier gesterkt uit te komen. De Hasseltse speeltijd was definitief voorbij en vanaf de 8ste minuut kon het thuispubliek kennismaken met modern aantrekkelijk zaalvoetbal wanneer de bezoekers in balbezit waren. Dat leverde al in de 8ste minuut een doelrijpe kans op voor de in de diepte gestuurde Sababti maar hij werd op de rand van het strafschopgebied alleen op weg naar doel in de rug gelopen door Makhoukhi. Die kwam goed weg met enkel een blauwe kaart. De stilliggende fase leverde een hard schot op van uitblinker Kasmi maar via enkel ruggen ging de bal opnieuw in corner.

Na goed 10 minuten leverde Belmhani een prima assist af bij Ajouaou , opnieuw de ganse wedstrijd ongrijpbaar voor de thuisdefensie, en die legde de bal heel gaaf naast Pans in doel.

Aen later kwam Hasselt opnieuw goed weg toen Belmhani twee spelers het nakijken gaf , maar dan nipt naast het doel besloot.

Makhoukhi haalde aan de overzijde nog een keertje uit op doel maar zonder veel overtuiging. Na goed 14 minuten legde Sababti aan vanop de falnk naar de verste paal en de bal schoot centimeters naast buiten. Twee minuten later zag Sababti zijn schot op aangeven van Belmhani opnieuw tegen de staak spatten. Seconden later moest Pans heel alert in de voeten van Kasmi gaan om diens rush op doel te weren. Eén van de beste kansen was voor Karim El Moussaoui die op de pivot aangespeeld werd en ongehinderd mocht draaien en aanleggen. Vanop nauwelijks 5 meter voor doel ging het schot wat onbesuisd over de deklat.

Kasmi hield intussen Vanenburg volledig uit de partij . 40 seconden voor tijd leed “Vaantje” zijn zoveelste balverlies en Kasmi ging met deze steal op doel af. Gefrustreerd grabbelde Vanenburg naar de trui maar dit ontging de wedstrijdleiding, maar niet het publiek dat toch al regelmatig door de Nederlander werd geprovoceerd en zich uiteindelijk ook niet onbetuigd liet.

Vooral bij Hasselt mocht men met deze ruststand zeer tevreden zijn. 2 doelpunten uit geen kansen tegenover 1 doelpunt uit minstens een vijftal doelrijpe uitgespeelde kansen: het kan verkeren!

RUSTSTAND: 2 – 1

Gert Pans bleef na de pauze wellicht geblesseerd in de kleedkamer. En met dit zwak kollektief presterend Hasselts team was het wegnemen van het “slot op de deur” een zeer belangrijke morele verzwakking. Brendan Steegmans zou echter prima slagen in zijn opdracht en hem valt zeker geen verwijt te maken.

Hij mocht al na 15 seconden zijn klasse bewijzen op een goed schot van Sababti. En de belegering hield aan met een goed geplaatste vrije trap van Sababti na handspel die door Steegmans met de voet werd gepareerd. En nog een halve minuut later opnieuw een schot van Sababti waarbij Steegmans de bal nog met de hand kon raken en de deklat het gedevieerde schot keerde.

Twee minuten in de tweede helft waren er al weggetikt voor El Haoual aan de overzijde wild 5 meter naast het doel trapte.

Veel meer gevaar kwam er opnieuw uit een combinatie waarbij Kasmi tikte met Sababti en Kasmi’s schot door Steegmans over het doel moest gewerkt worden. Een volgend schot van Kasmi scheerde nipt voorlangs. De druk van Borgerhout was nu maximaal en Steegmans stond permanent in een schiettent.

Na goed 3 minuten in de tweede helft combineerde Borgerhout razendsnel met Ajouaou , naar Sabati en verder naar Kasmi, de Hasseltse defensie op een hoopje waarna Kasmi met een perfect laag geplaatst schot Steegmans kansloos liet.

Kasmi bewees met dit doelpunt en zijn perfect verdedigende wedstrijd op Vanenburg zijn kwaliteit als “koele kikker”. Nauwelijks seconden later rolde Borgerhout de thuisdefensie opnieuw combinerend op maar nu doorzag Steegmans de laatste doorsteekpas en gooide zich in de baan van de bal.

Bijna acht minuten was er gespeeld toen Vanenburg nog eens een pas afleverde naar de tweede paal waar Bart Goessens op Talhaoui besloot. Nicaise deed ook mee. Hij werd in de 29ste minuut in de diepte aangespeeld en worstelde zich in het duel voor wat hij waard was langs Marc Kazanza, die hem vervolgens glijdend onderuit liep. De refs aarzelen niet en kennen de zwaarste sanctie toe: directe uitsluiting. Een zwaar verdikt bij een fase waar ook de aanvaller zich niet ongemoeid liet. De enige fase met wat diepgang van de thuisploeg leverde al meteen resultaat. Borgerhout houdt met 3 veldspelers 1minuut en 48 seconden stand maar dan straft Vanenburg de overmoed af en lukt volledig tegen de geest van de wedstrijd de 3 – 2.

Deze zeer gevleide tussenstand wordt door de bezoekers met veel brio aangevochten.

De druk op de statische bijzonder trage thuisploeg wordt permanent opgevoerd en Hasselt doet er dan ook alles aan om de wedstrijd te laten doodbloeden. De Hollandse Goudhaantjes Vaantje en El Morabiti bakken er nauwelijks nog wat van en spelen bijna alleen nog op hun eigen helft. De anderen zijn slechts figuranten in een saai, zeer saai en uiterste traag opgevoerd stuk zaalvoetbal.

Alle spektakel komt van de bezoekers uit Borgerhout die minstens 3 maal sneller over het veld evolueren. Na 34 minuten legt Ajouaou goed voor Kasmi , maar diens schot gaat nipt naast. Dezelfde Kasmi bedient even later Karim El Moussaoui vrij in de doelcirkel, maar die krijgt geen controle over het leer.

Samir El Haoual , die niet in het stuk voorkomt, laat zich toch een keer opmerken wanneer hij een strakke voorzet in eigen doel devieert.

De laatste 2 minuten hangt de verrassing permanent in de lucht maar ze komt er uiteindelijk niet. Sababti krijgt nog een goede kans en bij een actie in de slotfase van Ajouaou moet Steegmans alert uitkomen om de bal in corner te werken. Coach Jansen vraagt dan 40 seconden voor affluiten nog een time-out om het helse offensief van Borgerhout te ontwrichten. Hasselt blijft echter onmachtig naar adem snakken, maar Borgerhout krijgt zijn verdiende buit niet mee naar Antwerpen.

Borgerhout pakt een punt , maar afgaand op deze wedstrijd verliest het er 2.

Tegen dit Hasselts team had Borgerhout de volle buit moeten pakken. De Hollandse showdieren vermaken mogelijk nog enkele weken het Hasselts publiek , maar van de volle sporthal die laaiend enthousiast de capriolen komt bewonderen was gisteren alvast geen sprake meer. Een tergend traag evoluerende Vanenburg heeft in El Morabiti een leerjongen gevonden. Ik ben zeer benieuwd of de Nederlandse assistent –coach Marcel Loosveld deze evolutie ook toejuicht. Het laat voor de toeschouwer in ieder geval veel ruimte om een sanitaire stop in te lassen. Futsal is echter een andere sport. Borgerhout heeft de zaken goed aangepakt met een hoge individuele dekking en in balbezit een snelle circulatie en klasseflitsen van opnieuw enkele uitblinkers waarbij deze keer Kasmi zich bijzonder liet opmerken. Het door kapitein Sababti en balvirtuoos Ajouaou op sleeptouw genomen kollektief is zonder meer goed bezig.

SAMENSTELLING FUTSAL HASSELT:

Gert Pans (doelman), Brendan Steegmans (doelman), Bart Goessens (kapitein), Joey Ngarigota, Samir Makhoukhi, Kevin Loncke, Zaid El Morabiti, Jermaine Vananburg, Emmanuel Nicaise, Samir El Haoual en Gerry Dillen

Coach: Leon Jansen

SAMENSTELLING ZVC BORGERHOUT:

Morad Talhaoui (doelman ), Tim Van Aeken (doelman), Ahmed Sababti (kapitein), Mohamed Kasmi, Ahmed Ajouaou, Marc Kazanza, Youssef Boujouh, Khalid Moussaoui, Kamal Belmhani, Karim El Moussaoui, Yassine Markai en Imad Ouriagli Adel.

Coach: Nico Papanicolaou Assistant-coach: Farid Achalhi
SCHEIDSRECHTER: Dhrn. Wathelet en Willemarck