Brussels blijft steken op brilscore

Filip Van der Elst

FC Brussels kon zaterdagnamiddag niet winnen op het veld van tweedeklasser KAS Eupen. Vooral in de eerste helft had rood-zwart het lastig met de slechte staat van het veld. Na de rust beterde het, maar de talrijke kansen werden niet afgewerkt, waardoor de beginscore eveneens de eindstand werd.

Brussels startte met nagenoeg de volledige eerste ploeg, zonder de geblesseerde Nys (vervangen door Dudas) en Sels, maar met de Ivoriaanse tester Bamba (ex-PSG), waardoor Ibrahim Kargbo op de bank plaatsnam. Maar goed spelen lukte niet: onder het oog van een twintig-tal meegereisde supporters hadden de Brusselaars (onder andere tester Bamba, waardoor het moeilijk is om een goed oordeel te vellen over diens prestatie) vooral moeite met het rechtblijven op het bevroren en spekgladde terrein. Eupen was duidelijk meer vertrouwd met deze omstandigheden, en was dan ook de betere ploeg. Maar dankzij een sterk keepende Dudas, kreeg de thuisploeg niet waar het recht op had. Brussels kreeg, op wat zwakke afstandschotjes na, maar één echte kans: dat was toen doelman Wins slechts op het laatste nippertje een terugspeelbal uit z'n doel kon halen (het risico om uit te schuiven en de bal er zelf in te trappen was vooreerst te groot). Rusten deed men met 0-0, na een teleurstellende eerste helft van de bezoekers.

Na de pauze bleef de volledige ploeg, op Dudas na, in de kleedkamer. Zij werden vervangen door een mix van jeugdspelers en reserven, aangevuld met Kargbo en Snelders. Wonder boven wonder speelde Brussels nu opeens wel vloeiend voetbal. Enkele jeugdspelers (zoals Michael Jonckheere, Kristoffer Andersen (vorig jaar nog bij Eupen) en Cedric Dellevoet) lieten een zeer sterke indruk en konden voor heel wat gevaar zorgen. Sofiane Zaaboub mocht alleen op doel afgaan, maar besloot op de keeper. Kristof Snelders deed hem dat nog eens over. Een inzet van Dellevoet (op voorzet van Andersen) werd door Wins gestopt en Snelders schoot de rebound naast. Even daarna kreeg diezelfde Dellevoet nog een mooie kans, maar van dichtbij schoot hij hoog over. Tussendoor stond er niemand klaar om een mooie Eupense actie af te ronden. Echte kansen kwamen er hierna niet meer, waardoor er ook na negentig minuten voetbal geen doelpunt was gevallen. Maar vooral de tweede helft was zeer geanimeerd, met enkele mooie kansen, maar Brussels kende weinig succes met de afwerking.

Opvallend is wel dat de reserven van Brussels het opmerkelijk beter deden dan de eerste ploeg. Verwacht wordt dat enkele van deze jeugdspelers na de winterstop hun kans zullen krijgen bij de basiself.

KAS Eupen: Wins, Regnier, Costoulas, Rentmeister, Belabed, Colin, Keller, Marechal, Gillet, Farssi, Vinamont (Jacquemin, Jost, Geraerts, Bongard)

FC Brussels (eerste helft): Dudas, Bruno, Colpaert, Petö, Haydock, Espartero, Culek, Gorius, De Camargo, Niçoise, Bamba

FC Brussels (tweede helft): Dudas, Jonckheere, Ibrahim Kargbo, Omonga, Snelders, Andersen, Zaaboub, Selemani, Bengui, Dellevoet, Sidney Kargbo