Analyse Club en Anderlecht doen wat moet

Thomas Dubois
Club en Anderlecht doen wat moet

Speeldag 21 bracht – al dan niet vooraf bepaald - weinig verrassingen. Club won met moeite maar verdiend van Lierse, Anderlecht nam revanche en won overtuigend met 4-1 van Racing Genk, dat zo een slechte zaak in de competitie doet gezien Zulte Waregem de West-Vlaamse derby won. Toch werd één verrassing opgetekend, en dat in het Westelse Kuipje waar de thuisploeg met forfaitcijfers verloor van Moeskroen. Club Brugge staat voorlopig aan de leiding met twee punten meer dan Anderlecht en met drie meer dan Standard, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft.

Club Brugge trapte vrijdagavond speeldag 21 op gang. Club begon goed aan de wedstrijd en combineerde al vlug wat kansen bij elkaar, wat dan ook tot de verdiende voorsprong via Leko leidde. Het leek wel of die voorsprong de adem afsneed van de thuisploeg want Lierse kwam meer en meer in de wedstrijd en kreeg ook enkele kansen, maar Butina stond zoals gewoonlijk pal. Hij hield Club recht op de cruciale momenten. Op het einde was het de ingevallen Clement die z’n gram haalde en in ware killerstijl een hattrick scoorde, hetzij twee voor en één tegen Club.

Zaterdag in de vooravond was het de beurt aan de vice-kampioen om zich te tonen op het veld en te bewijzen dat de ploeg wel degelijk nog kan voetballen en vechten voor de bal. Anderlecht begon heel gretig aan de wedstrijd en na tien minuten resulteerde dit al in de voorsprong via Goor. Enkele minuten later stond het al 2-0 wanneer Allaerts in de klasseschwalbe van Wilhelmsson trapt. Zetterberg heeft geen genade met Moons en scoort. In een aangename wedstrijd scoorde Vandenbergh op het halfuur de aansluitingstreffer. Hij had de rebound op een schot van Peeters maar binnen te trappen. Genk probeerde wel om aan te vallen maar echt kansen kregen ze niet. Het was Anderlecht dat nog twee keer scoorde in enkele minuten. Frutos eerst en dan de tweede van Goor. Beide goals vielen na stilstaande fases die heel twijfelachtig tot stand kwamen. Hoe dan ook een bevredigende prestatie van Anderlecht die om bevestiging vraagt.

Zulte Waregem kon van het puntenverlies van Racing Genk profiteren, het won met 3-1 van Cercle Brugge en klimt zo naar de vierde positie. De wedstrijd kreeg pas animo in de tweede helft. Essevee kwam op voorsprong via de dit seizoen erg trefkrachtige Sergeant. Vijf minuten later stond het alweer gelijk wanneer Dekelver de gelijkmaker scoorde. Het leek op een gelijkspel te eindigen tot Salou terug zijn duivels ontbond en nog twee keer scoorde.

De verrassing van het weekend vond plaats in het Kuipje, waar Westerlo met 0-5 verloor van Moeskroen. Meteen het vierde verlies op rij voor de jongens van Herman Helleputte die sedert de winterstop Coelho en heel wat van hun pluimen verloren. De mindere prestaties op het vertrekken van Coelho steken is maar al te zwak want Westerlo had tot voor de winterstop één van de beste verdedigingen van eerste klasse. Maar supporters van Westerlo, wees gerust, er werd vooralsnog geen Chinees gesignaleerd. Moeskroen won verdiend en komt zo beetje bij beetje weg uit de degradatiezone.

Zeker dankzij het puntenverlies van STVV dat 1-1 speelde tegen Beveren. In een weinig om het lijf hebbende wedstrijd scoorde Gervinho al na vijf minuten voor Beveren, De Condé maakte vijf minuten voor rusten gelijk. Een stand die ook na 90 minuten op het bord stond. Lokeren kon opnieuw niet winnen. Het kwam nog goed weg want de bezoekers uit Roeselare hadden een 0-2 voorsprong bij elkaar gespeeld aan de rust. Roeselare controleerde de eerste helft en kwam op 0-2 via Lahousse en de Gouden Stud Vandamme die de bal heerlijk in één tijd binnenknalde. Na de rust was Lokeren de betere. Bancé en Bouchouari scoorden voor Lokeren zodanig dat de terechte 2-2 op het bord kwam. Het vierde gelijkspel op rij voor Roeselare.

In Charleroi – Brussels leek de partij te eindigen op een gelijkspel tot Ciman tien minuten voor tijd de bal in de kruising trapte. Kere had 25 minuten voor tijd rood gekregen. AA Gent won van Germinal Beerschot met 2-1. Gent speelde een goede eerste helft en kwam dan ook verdiend 2-0 voor via Grégoire en Martens. Gent kreeg een opdoffer wanneer Lolo kort voor rusten de aansluitingstreffer scoorde. Germinal Beerschot drukte bij momenten in de tweede helft Gent tegen het eigen doel maar kon niet meer scoren.

Het veld van Sclessin is te gevaarlijk om op te spelen waardoor de wedstrijd tegen La Louvière afgelast werd. Een andere datum is nog niet bekend, als de wedstrijd tenminste nog ooit wordt gespeeld. Hierdoor komt Standard voorlopig op de derde plaats. De voornaamste conclusie van speeldag 21 is dat Anderlecht voorlopig terug leeft, Club Brugge terug punten pakt en dat Zulte Waregem bevestigt. Onderaan ligt de strijd nog open. Volgende week staan er terug uitwedstrijden op het programma voor de top. Club Brugge moet op bezoek op Staaien waar het de voorbije jaren nog niet veel punten heeft kunnen sprokkelen. Anderlecht moet naar Moeskroen en Beveren ontvangt Standard.  [AN]