FC Midtjylland zeker van kwartfinale in Royal League

viki meeuwis

Vandaag werd de vijfde ronde gespeeld in de groepsfase van de Royal League. Na afloop van de wedstrijden waren twee dingen al duidelijk; FC Midtjylland plaatste zich als eerste voor de kwartfinales en IK Start moet donderdag enkel nog voor de eer spelen.

Groep 1:

Vålerenga IF – FC Midtjylland: 0-1

VÃ¥lerenga domineerde de match maar kon desondanks niet verhinderen dat het Midtjylland was dat de overwinning binnenhaalde. De ploeg uit Oslo speelde niet onverdienstelijk maar liet veel te wensen over bij de afwerking. Ze konden vele kansen afdwingen maar telkens ze voor doel kwamen bleek het een maat voor niks te zijn.

De match werd uiteindelijk beslist drie minuten voor het einde. David Nielsen van Midtjylland kreeg een inworp vanop de flank en kon de bal mooi voorbij de beide verdedigers Freddie dos Santos en André Muri spelen en zo kwam de bal uiteindelijk in het doel van VÃ¥lerenga terecht. Trainer Rekdal was na afloop tevreden over de inzet van zijn spelers maar niet over het feit dat de verdediging die enige kans van de Deense tegenstander niet had kunnen ontschadelijk maken. “Het was stom van ons om die ene goal toe te laten, daardoor gaat Midtjylland met de drie punten lopen, die wij eigenlijk verdienden”, aldus Rekdal.

Hammarby – IK Start: 4-0

Hammarby kon wegens hevige sneeuwval niet in het eigen Söderstadion spelen en moest noodgedwongen uitwijken naar Södertälje Fotbollcenter dat kunstgras heeft. Dat zou de thuisploeg echter weinig parten spelen.  Hammarby nam van in het begin van de wedstrijd het voortouw en al na negen minuten viel het eerste doelpunt. Na een goede pass vanop links van Jeffrey Aubynn, kon Petter Andersson de 1-0 binnenwerken. Vanaf dat moment werd het verschil tussen beide ploegen duidelijk. Rond de twintigste minuut viel het tweede doelpunt via linksback David Johansson. Fischbein met een harde en lange vrije trap waarna de bal bij Johansson terecht kwam en die aarzelde niet, de 2-0 was een feit. Het was duidelijk dat Hammarby na de nederlaag tegen Midtjylland vorige week het een en ander goed te maken had.
Start had grote moeite in de verdediging en zag de bal vlak voor rust een derde keer tegen de netten belanden. Middenvelder Mikkel Jensen speelde Björn Runström vrij en die knalde de 3-0 tegen de netten.

Na de rust duurde het welgeteld twee minuten vooraleer Hammarby weer het doel vond, ditmaal via de linkervoet van Jeffrey Aubynn. Hiermee staat Hammarby op de tweede plaats in groep 1.

Brøndby IF – Kalmar FF: 2-0

Brøndby behaalde zijn eerste zege in het Royal League tornooi vanmiddag. De Deense landskampioen won met 2-0 van het Zweedse Kalmar. In de allerlaatste seconden van de match kon Stefan Schmidt de eindzege veilig stellen via een strafschop.
Brøndby had deze zege broodnodig. Van de vier gespeelde rondes hadden ze nog geen enkele kunnen winnen.

Brøndby begon het beste aan de wedstrijd en kon een paar kleine kansen afdwingen, terwijl Kalmar het meer van de counter mogelijkheden moest hebben. Brøndby reageerde door met een beter combinatiespel uit te pakken en zo de druk op te voeren. En dat wierp zijn vruchten af. In de 34e minuut kon Kalmar eindelijk eens in het strafschopgebied van Brøndby komen. Keeper Casper Ankergren kon de bal mooi opvangen en zorgde voor een goede uitgooi richting Jonas Kamper op de rechterflank. Kamper ging met de bal aan de haal en gaf een mooie pass naar Morten “Duncan” Rasmussen die met de buitenkant van zijn rechtervoet de bal tegen het net van Kalmar knalde, 1-0 voor Brøndby en meteen het eerste doelpunt van Rasmussen voor zijn nieuwe club.
Kalmar gaf zich niet gewonnen en de bezoekers verlieten nu meer hun eigen helft. Dat leverde bijna de gelijkmaker op net voor het einde van de eerste helft, na een fout van Trond Andersen. Bij Brøndby kon Per Nielsen een aanval van Fabio Augustos afwenden maar kreeg daarbij wel Augustos knie in zijn aangezicht en zeeg neer. Door deze blessure kon Nielsen niet meer aan de tweede helft van de partij beginnen.

Na de pauze bleef Kalmar aandringen, desondanks slaagde Brøndby erin om het de verdediging van de Zweden soms knap lastig te maken. Amper vijf minuten na de pauze beging de keeper van Kalmar, Petter Wastå, een fout op Thomas Rasmussen, met als gevolg een strafschop voor de thuisploeg. Dan Anton Johansen nam die vanop 11 meter maar het was een zwakke poging en daar had keeper Wastå geen moeite mee.
Met een kwartier gespeeld in de tweede helft begonnen de bezoekers beter te spelen. Kalmar kreeg een goede kans via een schot van Fredrik Petterson maar die besloot over het doel. Twee minuten later was het de beurt aan zijn ploegmaat Lasse Johansson die volledig vrij stond, keeper Ankergren kon verassen maar de bal zag eindigen op de dwarslat. In de toegevoegde tijd kon Stefan Schmidt er nog 2-0 van maken en zorgde zo voor de eerste overwinning van Brøndby in de Royal League dit jaar.

Op de foto: Martin Ericsson en "Duncan" Rasmussen

FC Kopenhagen – Lillestrøm SK: 1-1

De andere wedstrijd in groep twee was die tussen FC Kopenhagen en Lillestrøm SK.
Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd. De eerste kans kwam er voor Kopenhagen via Alvaro Santos die vanop rechts richting doel oprukte en ervoor zorgde dat keeper Heinz Müller zicht moest rekken om de bal buiten te houden. Een groot aantal Lillestrøm fans had de reis naar Kopenhagen gemaakt en zag dat hun ploeg gedurende de eerste helft de overhand had.
Tegen de gang van het spel in kwam de thuisploeg op voorsprong toen aanvoerder Tobias Linderoth een vrije trap over het muurtje van Lillestrøm schoot en goalie Heinz Müller kansloos liet. Ook na dit doelpunt bleeft Lillestrøm het meest in balbezit, maar de verdediging van de thuisploeg, onder leiding van een sterk spelende Michael Gravgaard kon alle aanvallen afweren.

In de tweede helft begon FC Kopenhagen direct druk te leggen. Pimpong had een goede kans op doel, maar de bal ging nipt over. Keeper Jesper Christiansen moest zich vlak erna alweer reppen om een bal van Robert Koren te weren. Bjørn Helge Riise kwam nog dichtbij een doelpunt nadat hij Urmas Rooba voorbij ging maar keeper Christiansen kaapte de bal weg vlak voor de neus van de jonge Riise.

Net zoals in de wedstrijd tegen Brøndby verleden week donderdag, trok FCK zich meer terug na een goede twintig minuten in de tweede helft. Andreas Rambekk die volledig vrijgespeeld werd, kon geen doelpunt puren uit een goed genomen hoekschop.
Lillestrøm had er geen moeite mee om zich voorbij de verdediging van de Denen te spelen, die verdediging leek bij tijd zeer onzeker. Dat zou hen zuur opbreken toen Oliver Occean een vrije trap voorbij de muur speelde en recht in het doel van Christiansen. Kopenhagen besefte dat het de overwinning kwijt was en probeerde terug het heft in handen te nemen tegen het einde van de wedstrijd, maar verder dan een 1-1 gelijkspel kwamen beide ploegen niet meer.

IFK Göteborg – Djurgårdens IF: 2-0

Het prestigeduel tussen IFK en DIF werd gewonnen door de ploeg uit Göteborg. Ondanks drie afgekeurde doelpunten wist “Blauw-wit” overtuigend te winnen met 2-0.
Afgelopen seizoen bekampten beide ploegen elkaar om de landstitel, dat toen nipt gewonnen werd door Djurgården. Vandaag lieten beide zien wat het publiek in 2006 in de Allsvenskan (Zweedse hoogste klasse) kan verwachten.

Vanaf het begin toonde Göteborg de beste defensieve ingesteldheid. Na vijfentwintig minuten viel het eerste doelpunt. Wowoahs ingooi vanop links kwam via het been van Thomas Olsson terecht bij Marcus Berg. Die kon zijn belagers makkelijk van zich afschudden en schoot de bal diep in de linkerhoek in het doel, 1-0. Het tweede doelpunt volgende enkele minuten later. Marcus Bergs pass bereikte Stefan Selakovic die tussen twee verdedigers gevangen stond. Sela wist zich los te spelen en mikte de bal tussen de benen van keeper Wahlström. Dat was echter buiten de Deense lijnrechter gerekend die prompt voor offside vlagde. De enige kans voor de bezoekers kwam er in de 37e minuut via Tobias Hysén die hard uithaalde maar keeper Bengt Andersson kon de aanval pareren.

De tweede helft verliep ongeveer zoals de eerste. Selakovic kon de bal wederom voorbij Wahlström werken maar nogmaals werd er voor offside gevlagd. Enkele minuten later was het weer van dat, ditmaal was het een doelpunt van Marcus Berg dat door de Deense ref werd afgekeurd. Maar niet getreurd, twee minuten later konden de fans van IFK dan echt juichen. Oscar Wendt speelde een vrije trap mooi voorbij de verdediging van de bezoekers. Niclas Alexandersson nam de bal met zich mee en schoot de bal mooi in doel, de 2-0 was eindelijk een feit. Bij Göteborg vonden ze het blijkbaar een goed resultaat en de ploeg begon duidelijk minder aanvallend te spelen. DjurgÃ¥rden daarentegen begon meer tempo te maken en dus ook meer kansen af te dwingen. Bengt Andersson, in het doel bij de thuisploeg, kreeg eindelijk wat meer werk. Noch Hysén, Batan of Barsom slaagden er echter in om hun doelkansen in een goal om te zetten. De eindstand zou uiteindelijk 2-0 blijven en IFK Göteborg behoudt zo uitzicht op een plaats in de kwartfinale.

FC Lyn Oslo – Aalborg BK: 0-0

De partij tussen FC Lyn Oslo en het Deense Aalborg werd in de indoorhal Vallhall gespeeld. Geen van beide ploegen kon hun doelkansen verzilveren. Beide kwamen nochtans tot twee keer heel dichtbij. Na twintig minuten kwam Lyns Jo Tessem alleen voor het doel en moest de bal enkel over de keeper lobben. Die lob lukte niet helemaal en het was voor keeper Nielsen een kleintje om de bal tegen te houden.
Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kwam debutant Stian Rasch nog dichtbij een goal. De jonge speler kreeg de bal te pakken en schoot die vanop tien meter knalhard richting doel. Keeper Nielsen moest alles uit de kast halen om de bal uit het doel te houden.