"België heeft niets toe te voegen aan Eredivisie"

"België heeft niets toe te voegen aan Eredivisie"
Foto: © SC

De BeNe-Liga blijft voor discussie zorgen. In de Nederlandse talkshow Studio Voetbal waren de uitspraken van Marco Van Basten over een BeNe-Liga het hoofdonderwerp van de avond. En opnieuw waren de meningen verdeeld.

Ex-PSV-voorzitter Harry Van Raaij, samen met ex-Anderlecht-manager Michel Verschueren dé pleiter voor een BeNe-Liga, blijft formeel: "Een competitie met België is heel belangrijk voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. Als de KNVB zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat het economisch niet interessant is, is dat nonsens. Het is vrij duidelijk dat een uitbreiding van de markt met tien miljoen mensen enorm veel economische voordelen met zich meebrengt. De tv-rechten zullen flink stijgen, maar ook de interesse van het bedrijfsleven zal drastisch toenemen. De Nederlandse markt op zich wordt totaal oninteressant voor de meeste bedrijven. Neem België er bij en de interesse zal meteen weer toenemen."

"Ook sportief brengt een BeNe-Liga voordelen. De uitstraling naar het buitenland toe zal enorm toenemen. We gaan makkelijker spelers kunnen houden of weghalen bij buitenlandse clubs. De steden op zich ook: Brussel, Brugge, Luik, zijn dat geen prachtige steden om er in een competitie bij te nemen?"

Analist Hugo Borst, even kritisch en hard als altijd, ziet niets in een BeNe-Liga: "Ik vind het een bespottelijk voorstel. Nederland zit niet te wachten op zes Belgische clubs. Anderlecht en Club Brugge zijn misschien nog interessant, maar wat kan een Zulte Waregem ons nou bijbrengen? Bovendien heeft Nederland een unieke voetbalcultuur, België heeft daar niets aan toe te voegen. Met hun verdedigend voetbal zouden er alleen maar meer saaie wedstrijden komen."

Studio Voetbal polste ook bij enkele clubs over het voorstel van Van Basten en ook daar waren de meningen verschillend. PSV wil liever eerst een gezamelijk bekertoernooi, AZ vindt het voorstel de moeite waard om te onderzoeken. Roda JC, dat erg dicht bij de Belgische grens ligt, is dan weer een groot voorstander van een BeNe-Liga: "Een competitie met België brengt heel wat voordelen. Bovendien levert het ons een hoop heel interessante teams net over de grens op."
Feyenoord, Utrecht en Groningen zijn dan weer helemaal tegen. Bij hen luidt het dat het idee achterhaald is of dat het niveau er zelfs op achteruit zou gaan. Ajax ten slotte liet weten dat de BeNe-Liga voor hen voorlopig nog "geen issue is."

Het moge duidelijk zijn: het laatste woord over de BeNe-Liga is nog niet gezegd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties