Analyse CSKA overtuigend naar halve finale

Luc Goderis
CSKA overtuigend naar halve finale

In Moskou stonden woensdagnamiddag de vier kwartfinales in de Russische voetbalbeker op het programma.  Liefst zes teams van de laatste acht kwamen immers uit de Russische hoofdstad.

Na hun compleet mislukte start in de Russische Premier League is Lokomotiv Moskou nu ook uitgeschakeld in de kwartfinales van de Russische beker.  Het team van Slavoljub Muslin startte, in eigen huis, wel uitstekend en kwam al na tien minuten op voorsprong, maar nog voor het eerste kwartier om was hingen de bordjes al weer in evenwicht.  Lokomotiv hield dan lange tijd uitzicht op een plaatsje in de halve finale maar vier minuten voor affluiten schoot Mozart Junior Santos, vanop de stip, de buren van Spartak een ronde verder.

Eind vorige maand kwam CSKA in Kazan niet verder dan 1-1 maar in Luzhniki was de regerende kampioen al weer goed bij schot.  Doelpunten van Jô de Assis Silva en Vagner Love zetten CSKA al tijdens de eerste helft op rozen, en na de herneming diepten Jô en de ingevallen Ivica Olic de voorsprong verder uit.  Daartussenin had Aleksandr Gatskan wel gescoord voor Rubin Kazan, maar het was niet meer dan een eerredder.

Dinamo Moskou stond dan weer voor de aartsmoeilijke opdracht een 3-0 achterstand op te halen.  Danny opende al na veertien minuten de score maar amper acht minuten later stond het via Martin Jakubko weer gelijk.  Dinamo moest nu vier maal scoren en trok massaal in de aanval.  Het duurde tot halfweg de tweede helft vooraleer de eerste barsten in de Saturn-verdediging kwamen.  Cicero en, wat later, Pascal Mendi werden binnen de zestien meter foutief gestopt.  Maksim Romashenko zette beide strafschoppen om en dat gaf de thuisploeg nieuwe moed.  Het slotoffensief leverde niets meer op en Saturn mag dus naar de halve finale.

Drie weken geleden had Zenith in St. Petersburg een makkelijke en gerustellende 2-0 overwinning behaald en de ploeg kwam ook tijdens de return nooit in de problemen.  Aleksandr Kerzhakov maakte er halfweg de eerste helft met twee doelpunten kort na elkaar vlug 0-2 van.  Toen Zenith-doelman Kamil Chontofalski net voor rust een strafschop van Sergey Budylin stopte en Martin Shkrtel er meteen 0-3 van maakte was het over en out voor Torpedo.  De bezoekers maakten er na de pauze een gezondheidswandeling van waardoor Budylin (2x) nog kon milderen tot 2-3, maar Zenith's kwalificatie kwam nooit meer in gevaar.

Op drie en tien mei staan de halve finales op het programma.  In een dubbele confrontatie moet Zenith St. Petersburg het dan opnemen tegen CSKA Moskou.  Saturn Moskou en Spartak Moskou nemen het in een stadsderby tegen elkaar op.  De inzet is een ticket voor de Russische bekerfinale die op op twintig mei gespeeld wordt. [TH]