WK2006: Angola, meer dan oorlog en armoede

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Angola, meer dan oorlog en armoede
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Angola plaatste zich voor het WK door torenhoog favoriet Nigeria achter zich te houden. In hun kwalificatiegroep zaten ook nog Zimbabwe, Gabon, Algerije en Rwanda. We mogen echter niet vergeten dat Angola zich eerst nog diende te plaatsen voor deze groepsfase, iets wat de Afrikaanse toplanden niet dienden te doen. Angola verloor de heenwedstrijd met 3-1 bij voetbaldwerg Tsjaad en meteen werd de Braziliaanse coach Ismael Kurtz ontslagen. Hij werd opgevolgd door Luis Oliveira Goncalves. In de terugwedstrijd won Angola met 2-0, net genoeg voor kwalificatie. De definitieve toon werd gezet toen Angola op 20 juni 2004 voor een half mirakel zorgde. Op de tweede speeldag won het thuis, met het kleinste verschil, van Nigeria. Omdat Angola op de eerste speeldag al knap 0-0 gelijkspeelde bij Algerije, groeide het geloof in eigen kunnen. Na de enige nederlaag, 2-0 in Zimbabwe, kreeg Nigeria de kans terug aan te sluiten, maar Angola bewees helemaal klaar te zijn voor Duitsland en sleepte in het rechtstreekse duel een onverwacht 1-1 gelijkspel uit de brand. De verrassing van de groep bevestigde op de slotdag door met 0-1 te gaan winnen in Rwanda en zo was hun eerste kwalificatie voor een WK-eindronde een feit.

Het land danste collectief op de golven van dit succes. De bevolking smachtte immers al lang naar het positieve nieuws, dat Angola voorgoed op de wereldkaart moest zetten. Bondscoach Luis Oliveira Goncalves was de sleutel tot het succes. Hij kneedde, met ongeveer dezelfde spelers die in 2001 Afrikaans kampioen bij de -20 jarigen werden, een stevige groep. "The Miracle Man" beschikt met andere woorden over een sterke lichting.

Aanvaller Akwa is kapitein en speelt volgens insiders de belangrijkste rol in het prille succes. Momenteel verdient hij de kost in Qatar, maar voorheen speelde hij bij Benfica Lissabon. Hij scoorde slechts driemaal op weg naar het WK, maar het waren wel de drie belangrijkste treffers. Hij scoorde de beslissende goal tegen Tsjaad, de enige treffer in de zege tegen Nigeria en de goal van de kwalificatie op de slotdag in Rwanda. Andere belangrijke namen zijn die van Benfica-spits Mantorras, maar ook die van middenvelders Figueirido (Varzim, Portugese tweede klasse) en Ze Kalanga (Petro Atletico, Angola), doelman Joao Pereira (Moreirense, Portugese tweede klasse) en aanvaller Maurito (Al Whada, Verenigde Arabische Emiraten). Op de recentste African Cup of Nations begin 2006 maakte Angola geen goede beurt. Het team raakte niet voorbij de eerste ronde en uiteraard kwam de eerste voorzichtige kritiek, maar trainer Goncalves wil niet spreken van een crisis.

Momenteel neemt Angola deel aan de Cosafa Cup. Trainer Goncalves riep 27 spelers op, waarvan er slechts negen deelnamen aan de Africa Cup eerder dit jaar. De bondscoach is dus duidelijk nog aan het experimenteren. Angola won er zijn eerste twee wedstrijden en plaatste zich zo voor de halve finales, die na de wereldbeker in Duitsland gespeeld worden. In hun eerste match was Angola veel te sterk voor de eilandbewoners van Mauritius (5-1) en in het tweede duel zetten ze simpel Lesotho opzij (3-1). Opvallend is wel de aanwezigheid van Mateus Matinungina in de 27-koppige kern. Hij speelt voor de Belgische derdeklasser Sprimont. Wie weet maakt hij wel een kans op deelname aan de wereldbeker. Het vertelt ons meteen iets over Angola als voetballand: een grote onbekende op zoek naar zichzelf die zijn eerste stapjes zet op het wereldtoneel.

Onze prognose : In een groep met ondermeer Portugal en Mexico maakt Angola in principe geen kans.
Uitschakeling in de eerste ronde.

Auteur : Ward B. [AN]    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties