Sterk Ghana stunt tegen Tsjechië

Kristof Blomme

Ghana heeft voor de eerste Afrikaanse overwinning op het WK gezorgd. Na amper één minuut zette Asamoah zijn ploeg op voorsprong. Na de pauze kreeg Ujfalusi rood en kregen de Afrikanen nog heel wat kansen. Uiteindelijk besliste Muntari de partij.

Ghana en Tsjechië bekampten elkaar op de tweede speeldag in groep E. De Ghanezen hadden tegen Italië verloren, waardoor een overwinning een must was. De Afrikanen schoten uitstekend uit de startblokken. Na amper één minuut verstuurde Appiah een pas naar Asamoah, die laag binnen knalde. De Tsjechen waren van de kaart en kwamen dan ook niet verder dan enkele afstandsschoten van Jankulovski en Nedved. De beste kans van Tsjechië was voor Poborsky, maar de middenvelder besloot voorlangs. De beste mogelijkheden waren echter voor de Black Stars. Appiah mocht tot twee keer toe uithalen, maar zijn pogingen zeilden net naast. Vlak voor de rust kwam Asamoah oog in oog met Cech. De Tsjechische doelman hield zijn land in de wedstrijd.

Na de koffie scoorden ook de Tsjechen bijna meteen na het fluitsignaal. Een voorzet werd door Nedved binnen gekopt, maar de kapitein stond net buitenspel, waardoor het feestje niet doorging. Het spel ging nu goed over en weer. Asamoah stelde aan de overkant Cech op de proef, maar de goalie stond paraat. Na tien minuten bracht invaller Stajner de bal voor de kooi. Plasil schoot goed, maar Kingston had een schitterende redding in huis. Na twintig minuten kreeg Tsjechië een domper van formaat. Ujfalusi haalde Asamoah neer in het strafschopgebied. Het resultaat was rood voor de verdediger en strafschop voor de Ghanezen. Asamoah ging zelf achter de bal staan, maar hij trof de binnenkant van de paal.

Met tien man kwamen de Europeanen er helemaal niet meer aan te pas en het was wachten tot het tweede en beslissende doelpunt viel. Asamoah, Muntari en Essien kregen levensgrote kansen, maar Cech stond subliem te keepen. Tien minuten voor tijd kreeg Asamoah zijn zoveelste mogelijkheid. Opnieuw hield Cech zijn ploeg in de race. Het doelpunt kon niet uitblijven en twee minuten later was het zover. Asamoah vond Muntari, die fantastisch binnen knalde. In de laatste vijf minuten kon de score nog veel hoger opgelopen zijn, maar de Ghanezen liepen voortdurend in de buitenspelval. Toch won Ghana oververdiend met 0-2.

Dankzij deze driepunter komt Ghana naast Tsjechië. Met Tsjechië-Italië in het verschiet op de laatste speeldag ziet de toekomst er somber uit voor de Tsjechen. Tegen de VS moet Ghana wel uitblinkers Asamoah en Muntari missen, na twee domme gele kaarten.