Anderlecht ruikt kansen op Europees succes

Harald Berings
| 0 reacties
Anderlecht ruikt kansen op Europees succes
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag is het dan eindelijk zover. Vanavond, kwart voor negen, wordt de Champions League opnieuw afgetrapt. Elke voetballiefhebber kijkt uit naar wat hopelijk een aangename en vooral spektakelrijke strijd wordt met maar één doel: die beker met de grote oren. In de aanloop naar de start wierp Voetbalkrant twee weken lang een blik op de acht poules. We onderzochten de ambities van de 32 deelnemende clubs en zetten hun sterke en mindere punten voor u op een rij. Eén vraag houdt elke voetbalfan immers bezig: wie maakt het meest kans op de UEFA Champions League 2006-2007?
 
In de aanloop naar het kampioenenbal zijn we in onze reeks voorbeschouwingen bij de laatste poule gekomen, Poule H. Onder het gezegde last but not least is deze groep zeker niet oninteressant voor ons Belgen. Want in die laatste poule is landskampioen Anderlecht ingedeeld, en dat samen met favoriet AC Milan, het Griekse AEK Athene en het Franse Lille. AC Milan is een vaste klant in de Champions League en stoot telkens ver door. Voor de tweede plaats is de strijd open. Alledrie de ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Met een Anderlecht dat barst van talent zijn de verwachtingen hoog en moet de tweede ronde er eindelijk nog eens inzitten. Al mag de tegenstander zeker niet onderschat worden. Het Griekse voetbal zit in de lift en wie in de Franse competitie aan de top meedraait kan wel degelijk een stevige pot voetballen. We wierpen een blik op de vier teams uit Poule H...

De Italiaanse club AC Milan is wellicht de favoriet in groep H. Milan heeft al het meeste ervaring op het Champions League-niveau en won de huidige beker met de grote oren in het verleden al twee keer. AC Milan is de laatste tijd heel gecontesteerd omdat de club volop verwikkeld zat in het omkoopschandaal dat in het Italiaanse voetbal woedde. Oorspronkelijk zou AC Milan geweerd worden voor Europees voetbal maar na beroep moet het enkel met een puntenaftrek aan de Serie A beginnen. De club van trainer Ancelotti kan nog steeds rekenen op heel wat sterspelers. Het moest in het tussenseizoen topschutter Shevchenko laten gaan, maar kan nog steeds rekenen op de diensten van karakterkoppen zoals Pirlo, Kaka, Gattuso, Dida en noem maar op. Anderlecht zal het moeilijk krijgen, maar de opdracht is zeker niet onmogelijk. Zo ging Club Brugge enkele seizoenen geleden nog gaan winnen op San Siro. Andres Mendoza scoorde toen een geniaal doelpunt en bezorgde Club zo de drie punten.

Lille, beter gekend bij ons als Rijsel, is relatief gezien een nieuwkomer op het Europese toneel. De club is in volle expansie en plukt daar nu al de vruchten van via de derde deelname aan de Champions League in vijf jaar tijd. Vorig jaar eindigde de Franse club derdes in een poule met onder andere Manchester United die toen uitgeschakeld werd. Lille of Rijssel ligt dicht bij de Belgische grens en heeft een stevig Belgisch tintje. Met Kevin Mirallas heeft het een Belgische belofteninternational in de rangen lopen. Voorin heeft het met Peter Odemwingie een speler die in het verleden het mooie weer maakte bij La Louvière. Verdediger Youla speelde ooit nog bij Lokeren. Doordat het stadion van Lille niet volstaat voor de Champions League moet de ploeg echter z’n wedstrijd afwerken in het stadion van Lens, en dat zou wel eens een nadeel kunnen betekenen voor de Fransen. In de eigen competitie, de Franse Ligue 1, eindigde de ploeg vorig jaar als derdes. In de voorronde versloeg de ploeg evenvoudig Rabotnicki Skopje en ook dit seizoen draait het weer vlot mee bovenaan in de competitie: met amper 3 punten achterstand op Lyon houdt Lille na vijf speeldagen nog ongeveer gelijke tred met het oppermachtige Olympique.

Voor Griekenland is AEK Athene één van de twee vertegenwoordigers in de Champions League. AEK Athene plaatste zich voor de Champions League nadat het in de derde voorronde Hearts uitschakelde. Vorig jaar eindigde de club tweede in de Griekse competitie na het Olympiakos van Trond Sollied. Die schatte de kracht van Athene hoger in dan vorig seizoen. "Het is een uitgekookte ploeg waarbij de centrale verdedigers graag mee oprukken." Volgens Van Puyvelde, assistent-coach bij concurrent Olympiakos is de ploeg niet zo wendbaar en snel. "Vooral onder druk hebben ze het moeilijk. Maar het is en blijft een goede ploeg die vooral in de thuiswedstrijden hoge ogen kan gooien." Een gekende namen bij de Grieken is wellicht die van Dellas, de boomlange verdediger en één van de uitblinkers op het EK van 2004 in Portugal. AEK lijkt zich echter tevreden te moeten stellen met de vierde plaats in de groep. Als geheel is de kern nog niet goed genoeg om mee te strijden voor de bovenste plaatsen. Voor de Grieken is de kwalificatie voor de Champions League al een overwinning op zich. Dat ze in de derde lotingspot werden genoteerd, viel als een geschenk uit de hemel, al lijkt ook het lager geklasseerde Anderlecht een probleem te worden. 

Landskampioen Anderlecht moet als enige Belgische vertegenwoordiger de eer van het vaderland verdedigen en het moet trachten beter te doen dan de vorige twee campagnes waarin het amper drie puntjes verzamelde en zich voor Europa belachelijk maakte. Voor Anderlecht is het al de achtste keer dat het deelneemt aan het kampioenenbal. Meestal moest de ploeg van Vercauteren zich tevreden stellen met de vierde plaats en met wat geluk de derde plaats. Één keer zorgde het voor een uitschieter van formaat. In het seizoen 2000-2001 bereikte het de tweede ronde en kwam het slechts een weinig te kort voor de derde ronde. Toen werden er nog twee groepsfases afgewerkt zodanig dat Anderlecht toen twaalf wedstrijden in de CL gespeeld heeft. Er waren toen onder andere uitschieters met winst tegen Real Madrid, Manchester United en PSV. Dit seizoen heeft Anderlecht een stevig elftal dat collectief een goed blok vormt aangevuld met enkele individuele flitsen vanuit het middenveld via Biglia en Boussoufa die de pijlsnelle Tchité perfect kunnen lanceren.

1. AC MILAN - Zowel technisch, collectief als op vlak van ervaring steekt de Italiaanse club er met kop en schouders bovenuit. Voor AC Milan is de groepsfase dan ook niet meer dan een verplicht nummertje. Enkel als de tegenstanders stuk voor stuk boven zichzelf uitstijgen is een niet-kwalificatie voor de volgende ronde mogelijk.
 
2. ANDERLECHT - Anderlecht heeft opnieuw een ploeg die het verschil kan maken. Het ging de Argentijnse toer op en vermengde het met wonderlijke voetballers zoals Boussoufa. Vercauteren maakte er een stevig geheel van dat zeker in staat moet zijn om in deze poule te overleven. Het moet dan wel telkens op niveau zijn en alle thuiswedstrijden winnen, Milan incluis. Met negen punten staat het dan sterk voor de verplaatsingen richting Rijsel en Athene.
 
3. OSC LILLE - De Noord-Franse club komt eveneens dicht bij de tweede plaats maar zal uiteindelijk toch stranden op een derde plaats. Lille is een sterk geheel, maar beschikt in tegenstelling tot Anderlecht, Milan en AEK niet over dat tikkeltje individuele klasse van één speler, die de wedstrijd kan doen openbreken, kantelen of beslissen.
 
4. AEK ATHENE - De Griekse club zal zich tevreden moeten stellen met de vierde plaats in de groep. Kwalitatief is de kern nog niet goed genoeg om mee te strijden voor de bovenste plaatsen. Voor de Grieken is de kwalificatie voor de Champions League al een overwinning op zich. Alles wat dan ook behaald wordt, is gewonnen.
 
Thomas Duboit
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties