Analyse Balaban bezorgt Brugge ademruimte

Thomas Dubois
Balaban bezorgt Brugge ademruimte

Het was een goed weekend voor de West-Vlaamse ploegen. De twee ploegen uit Brugge wonnen elk hun wedstrijd, Roeselare speelde gelijk tegen leider Racing Genk en Zulte Waregem ging een puntje halen bij AA Gent. Leider Anderlecht won thuis wederom makkelijk van Lokeren en heeft dringend nood aan concurrentie. Club Brugge ging voor het eerst sinds heel lang de drie punten halen in Sint-Truiden. Het had daarvoor 93 minuten nodig. Cercle duwde Lierse dieper in de put door thuis te winnen. Bergen was de betere in de Waalse derby tegen Moeskroen. Standard won nipt van Brussels.

Anderlecht blijft verder stomen in de competitie. Het won zaterdagavond alweer en pronkt met 16 op 18 bovenaan het klassement. Anderlecht speelde een povere eerste helft maar kwam toch op slag van rust op voorsprong. De herstelde Frutos toonde dat hij het scoren nog niet verleerd was en zette Sporting op rozen. Lokeren speelde een zwakke wedstrijd en kon geen antwoord formuleren op het aanvallend spel van Anderlecht, de landskampioen scoorde uiteindelijk nog één keer via Hassan maar het konden er nog meer zijn.

Bergen toonde zaterdagavond dat het ten onrechte een degradatiekandidaat genoemd werd. De Walen wonnen van Moeskroen met het kleinste verschil en staan nu in de linkerkolom met acht punten. Lang moesten ze niet wachten op Le Tondreau om te feesten want al na zes minuten had Zoko de thuisploeg op voorsprong gebracht. Bij Moeskroen ontbrak het aan de creativiteit en aan topschutter Custovic om nog iets terug te doen.

Westerlo en Germinal Beerschot deelden de punten in een ontgoochelden partij. De eerste helft was nog te genieten maar werd naar het einde toe ontsierd door een rode kaart voor Wils. De tweede helft was buiten wat onschuldige dreiging van beide kanten een maat voor niets.

Lierse blijft het moeilijk hebben en staat opnieuw voor een seizoen vechten tegen de degradatie. Zaterdag was ook Cercle Brugge te sterk voor een aanvallend onmondig Lierse. Lierse kwam nochtans op voorsprong via Snelders. Lang duurde het niet, Grondin kon enkele minuten later een vrije trap in doel krullen. Cercle kwam de betere en dat leverde de winnende treffer op via Dekelver. Te veel slordigheden en te weinig creativiteit nekten Lierse.

Charleroi had moeten winnen op Beveren. Het kwam 0-2 voor en liet zich uiteindelijk toch nog ringeloren na twee goals van de Beverense invallers. Mahan verraste eerst vriend en vijand door een vrije trap rechtstreeks naar doel te trappen. Enkele minuten later kwam Gervinho alleen voor doelman Luzi en werkte beheerst af. Ondanks het puntje blijft Beveren in de degradatiezone bengelen. Charleroi blijft door het gelijkspel van Westerlo mee op de derde positie.

Standard won zondag in de vooravond van Brussels. Brussels dat verrassend sterk gestart was aan de competitie kwam al na zes minuten op achterstand. Rapaic haalde nog eens lekker uit zoals enkel hij het kan, 1-0. Brussels reageerde gepakt en kwam via een magistrale vrije trap van Petö. Brussels speelde goed maar zag Kalulika wegvallen met een rode kaart. Cordier ontpopte zich bijna tot de held van de avond door een strafschop te stoppen, maar moest toch nog een tegendoelpunt toelaten.

Club Brugge won zondagavond voor het eerst in deze competitie buitenshuis. Het was een zege die veel bloed en tranen kostte en waar een flinke portie geluk mee gemoeid was, maar verdiend was ze. Het zal de opluchting en de vreugde in de terugrit naar Brugge niet getemperd hebben. De vreugde na het doelpunt van Balaban was exuberant en gemeend. STVV kwam twee keer op voorsprong maar Brugge vocht zich op karakter terug in de wedstrijd en dat werd uiteindelijk beloond na een sublieme actie van –jaja opnieuw- Balaban.

Racing Genk moet Anderlecht aan de kop laten gaan. Het raakte op Schiervelde niet verder dan een gelijkspel. Racing Genk had het veldoverwicht maar stootte op een gemotiveerd Roeselare dat tot de laatste minuut bleef knokken. Racing Genk kwam zelfs tot tweemaal toe twee doelpunten voor, maar dat mocht niet baten. Het eerste doelpunt van Roeselare was overigens duidelijk buitenspel, ze hebben bij Genk recht van klagen. Na Club Brugge kan ook Genk niet winnen in Roeselare. Paul Kpaka maakte z’n debuut tegen z’n ex-club en deed het meer dan voortreffelijk.

Zulte Waregem en AA Gent speelden 1-1 gelijk. Matthys bracht Essevee al na een goede tien minuten op voorsprong tegen de ‘ploeg van z’n hart’. AA Gent vocht voor wat het waard was en kreeg enkele goede kansen maar moest toch wachten tot in de slotfase voor de gelijkmaker via Gillet.