Nederlanders ontwerpen nieuw Club-stadion

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Nederlanders ontwerpen nieuw Club-stadion
Foto: © SC

Morgen worden in Brugge de plannen ontvouwd voor het nieuwe stadion van Club Brugge dat een capaciteit zal hebben van 40.000 supporters. Ondertussen zijn al enkele details gelekt die je al kon lezen in de krant De Morgen.

Als het over de locatie gaat, kijkt iedereen naar het stuk grond langs de A17 dat in het Chartreusegebied, een vroeger stuk landbouwgebied van een Kartuizerklooster, ligt. Het gebied ligt op het grondgebied van Loppem wat een deelgemeente is van Zedelgem en dus niet van Brugge.

Projectontwikkelaar van het stadion lijkt het Nederlandse Arcadis te worden. Dat is een bureau dat ook al zorgde voor de Amterdam ArenA. Samen met een architect tekenden ze het ontwerp van het Ajax-stadion dat een vliegende schotel moest voorstellen met het speelveld op de tweede verdieping en onderin een parkeergarage en een verkeerstunnel, want onder de Amsterdam ArenA loopt een autosnelweg. 

Ook het nieuwe stadion van Roda JC, het Parkstad Limburg Stadion, is een ontwerp van Arcadis en laat dit nu net het stadion zijn dat voor Club Brugge het meest overtuigend was van model na een reisje door Europa. Het Parkstad Limburg Stadion is multifunctioneel, heeft een capaciteit van 20.000 plaatsen, 24 skyboxen, horecafaciliteiten en duizend parkeerplaatsen. Arcadis werkte ook al mee aan het nationale stadion van Tunesië in de hoofdstad Tunis (Stade 7 Novembre) en aan de renovatie van het Olympisch Stadion in Berlijn waar afgelopen jaar de wereldbekerfinale werd gespeeld.

Club Brugge was onder de indruk van het Roda-veld omdat de club beschikt over een kwalitatief hoogwaardige grasmat, veldverwarming heeft (zoals RC Genk) en beschikt over een beregeningsintallatie. Het stadion is rondom dichtgebouwd, wat toch een heel verschil is met open betonnen kuip waarin het nu speelt.

Club-voorzitter Michel D'Hooghe liet al verstaan dat Club Brugge geen enkele investering zal moeten doen of huur zal moeten betalen. Club krijgt het stadion wellicht als een soort erfpacht dat als vorm van terugbetaling dient omdat het de vergunningen heeft kunnen krijgen om de hele ontwikkeling mogelijk te maken. D'Hooghe wil trouwens dat het stadion er in 2010 al zal staan, maar deskundigen twijfelen eraan of dat wel mogelijk zal zijn.

Protest zal er trouwens zeker komen van de Witte Pion. De kern van die groep bestaat uit Lappersforters die lange tijd een bos bezet hielden. "D'Hooghe weet niet waar hij aan begonnen is. Deze keer kunnen we niet in de bomen kruipen want die staan er niet, maar desnoods kruipen we ondergronds", aldus een actievoerder. [AN]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties