'Scouting in België is nattevingerwerk'

Mathias Dumarey
| 0 reacties
'Scouting in België is nattevingerwerk'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie kent Ronny Dierick? Hij deed enkele weken al zijn verhaal in het weekblad Sport/Voetbalmagazine en hij deed dat nu nog eens fijntjes over in Het Nieuwsblad. Dierick is professioneel scout en dat is in de Jupiler League een zeldzaamheid. "Scouting is bij de meeste Belgische clubs nattevingerwerk", aldus Dierick. Hij wijst daarmee op het feit dat de meeste clubs liever zaken doen met bevriende huismakelaars. Een paar telefoontjes plegen en de transfer van alweer een nobele onbekende is rond.

Dierick ziet zo'n 200 à 300 wedstrijden op een jaar en dat al vijftien jaar lang. Eerst werkte hij voor Eendracht Aalst, waar hij Pierre Van Hooijdonk, toen nog bij RBC, aanprees. Maar de man die later Feyenoord met zijn vrije trappen de Uefabeker zou bezorgen, was toen al te duur voor de Ajuinen. Andere spelers zoals Yves Vanderhaeghe, Peter Van der Heyden, David Paas en Fred Van der Hoorn kwamen wel. Daarna werkte Dierick nog voor Anderlecht waar hij Ruud Van Nistelrooy (toen nog FC Den Bosch) en Stéphane Dalmat (toen LB Châteauroux) aanwees. Twee jaar later maakte hij de overstap naar Vitesse waar hij zeven jaar werkte.

Clubs zeggen dat scouting te veel geld kost. Dierick is het daar niet mee eens. "Er is genoeg Belgisch talent maar ze moeten eerst eens durven in de lagere reeksen kijken. Toen ik enkele weken geleden in SM/VM zei dat er zo'n zes spelers uit tweede klasse zo in de Jupiler League meekonden, regende het telefoontjes met de vraag over wie het ging. Maar zelf prospecteren... ho maar!" Dierick heeft wel lof voor Willy Reynders, de technisch directeur van RC Genk. "De club is onder zijn leiding heel goed bezig. Kijk maar naar hun resultaten en spelniveau bij de jeugdteams. Er wordt hen vaak verweten dat ze agressief elders spelers weghalen, maar kan je ze ongelijk geven als die spelertjes elders geen kansen krijgen."

Over Anderlecht, zijn ex-werkgever is hij toch wat kritischer. "Ze haalden Max Von Schlebrügge. Akkoord, een degelijke voetballer maar Herman Van Holsbeeck gaf zelf al aan dat het geen wereldspeler is. Allicht moesten ze Pär Zetterberg een plezier doen nu die heel Scandinavië afreist, maar uiteindelijk is het toch Phillipe Collin die alles beslist." En wat met die Argentijnen? "Lucas Biglia is geen slechte en kan mee in de subtop van de Primera Division, maar niet aan de top. Zelfde voor Nicolas Frutos al is zijn niveau niet Spanje maar de Duitse subtop. Het niveauverschil wordt vaak onderschat.  Kijk naar Tottenham-Club Brugge. Als die van Club er aan dachten om één stap te zetten, hadden de Engelsen er al twintig gezet. Niet één speler uit de Jupiler League kan mee in de Premier League." In SM/VM had Dierick zich ook al afgevraagd wie het grote geld zal geven voor Biglia en Frutos.

En Club Brugge ten slotte? "Ze besteden hun scouting aan vrijwilligers, aan oud-spelers. Afonso Alves die nu de pannen van het dak speelt bij Heerenveen, is een naam die ik liet vallen toen die nog in Zweden bij Malmö speelde. Ze zijn blijkbaar niet eens gaan kijken. Hoefkens ja, die kennen ze. Wat wil je? Goede voetballers vind je alleen als je op pad gaat", besluit Dierick met een goede raad.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties