Het Europese sprookje is voorbij

Yves Dekoning

Zulte Waregem was duidelijk niet naar Newcastle gekomen om tegen een zware nederlaag op te lopen. De Magpies hadden het moeilijk om de jonge Belgen uit verband te spelen en waren uiteindelijk heel tevreden met een nipte overwinning.

Franky Dury gunde zijn ervaren ratten een dagje rust en stuurde zijn jonge wolven de mat op. De Vlaamse jongeren voerden uitstekend de orders van hun coach uit en frustreerden de Magpies tot vervelens toe. Zonder fouten nodig te hebben slaagden ze er in Newcastle van doel weg te houden. De thuisploeg kwam in het begin heel dicht bij een doelpunt, maar liet zich dan in slaap wiegen. Met eindeloos breien vonden ze geen gaten in de Belgische muur. Alleen James Milner kon het publiek amuseren met enkele rushes en Kieron Dyer probeerde het van ver. Zulte Waregem brak nog enkele keren gevaarlijk uit, maar de centrale verdedigers van Newcastle waren ook bij de les.

Ook na rust kon Newcastle geen versnelling hoger schakelen. Bart Buyse kopte zelfs ei zo na de 0-1 tegen de netten, maar een flits van Obafemi Martins scheurde de partij in de 68ste minuut open. Damien Duff stuurde hem knap diep en hij wipte de bal subliem over Sammy Bossut in doel. Het was de eerste echte kans voor Newcastle. Nadien kwam er iets meer ruimte en de Magpies begonnen met meer vertrouwen te combineren. Een tweede doelpunt kwam er echter niet en ook de bezoekers speelden nog enkele halve kansjes bij elkaar. Vlak voor tijd kon invaller Tim Matthys zich op kracht doorzetten, maar een ijzersterke Titus Bramble kwam nog net op tijd terug. Zo won Newcastle moeizaam een matte partij tegen Zulte Waregem. De jonge bende van Dury kan met opgeheven hoofd het Europese strijdtoneel verlaten.