OB behaalt groepszege in Royal League

Gisteren werden er in de Royal League, het Scandinavische wintertornooi, nog twee inhaalwedstrijden gespeeld. Het Deense OB nam het thuis op tegen het Noorse SK Brann. Voor zowel Brann als OB stond de groepswinst op het spel maar OB had een betere uitgangspositie. SK Brann had de drie punten nodig om de groepszege te behalen, terwijl OB aan een gelijkspel al genoeg had.
In de andere wedstrijd stond de Deense landskampioen FC Kopenhagen tegenover de Zweedse nummer drie, Hammarby.

OB – SK Brann: 3-2

Trainer Bruce Rioh moest defensieve middenvelder Anders Møller Christensen missen door een blessure en aanvoerder Ulrik Laursen was geschorst. Daardoor moest hij zijn ploeg wat aanpassen. Hij zette dan maar linksback Chris Sørensen en nieuwe aanwinst Jonas Troest op het veld met het doel de Noorse aanval te stoppen en de ploeg groepswinst te bezorgen.
De wedstrijd kwam traag op gang en de eerste echte kans was voor Morten Fevang van OB maar zijn schot ging net naast het doel.
In het eerste kwartier van de match lieten vooral Jonas Borring en Thorstein Helstad mooie acties zien. Het eerste geel was voor Hanstveit die Martin Borre neerhaalde toen die zich voorbij de Noor probeerde te werken. Minuten later probeerde Esben Hansen met een afstandsschot maar keeper HÃ¥kon Opdal was alert genoeg om een doelpunt te voorkomen. Hij was wel kansloos bij de eerst volgende hoekschop toen nieuwkomer Srdjan Radonjic de 1-0 binnenschoot. In de 25e minuut werd de druk nog groter voor Brann. Martin Borre kreeg een pass van Erland Hanstveit aangereikt. Borre aarzelde niet en ramde de bal knalhard binnen, de stand was nu 2-0 in het voordeel van OB. Brann moest nu drie keer scoren om de groepszege te behalen. Brann leek op goede weg toen Helstad de verdediging passeerde en de bal voorbij keeper Arek Onyszko in doel werkte.

Na de rust bracht Brann met Migen Memelli een extra aanvaller op het veld. Hij moest meer druk gaan zetten op de Deense verdediging en dat lukte ook in de eerste fase. Dat was niet naar de zin van invaller Nymann bij OB en hij besloot om de zaken in eigen hand te nemen. Na een lange loop en dribbel toer over het veld en speelde de bal naar Radonjic die de bal uiteindelijk niet in doel kreeg. Vijf minuten later was het de beurt aan Guntveit van Brann om gevaarlijk uit de hoek te komen maar Onyszko voorkwam een tweede doelpunt van de Noren. Het zou echter niet lang duren voor die weer kwamen opzetten. Na een goede aanval kwam de bal terecht bij aanvoerder Martin Andresen die met een afstandsschot keeper Onyszko verschalkte. Daarmee zat Brann terug in de wedstrijd. OB vond vernieuwde kracht toen zijn hun eerste plaats in de groep in gevaar zagen komen. De Denen vochten terug en Morten Fevang kon ontsnappen aan de Noorse verdediging. Fevang legde de bal af voor Borre die de 3-2 op het bord zette.

Dit derde doelpunt werkte in op de spelers van Brann die meteen de kopjes lieten hangen. Zowel Bechera als Fevang hadden de voorsprong nog kunnen vergroten maar geen van beiden kon de bal in doel krijgen. Op het einde van de wedstrijd waren er nog was kleine kansen maar echt gevaarlijk was het niet meer.

OB: Arek Onyszko (G), Jan Tore Ophaug, Jonas Troest, Chris Sørensen, Søren Jensen, Morten Fevang, Esben Hansen, Martin Borre, Bechara Oliveira, Jonas Borring (’46 Nymann), Srdjan Radonjic (’65 Christensen)

SK Brann: Håkon Opdal (G), Bjørn Dahl, Olafur Ørn Bjarnason, Armann Bjørnsson (’85 Ludvigsen), Erlend Hanstveit, Helge Haugen (’46 Guntveit), Martin Andresen, Erik Huseklepp (’46 Memelli), Ardian Gashi, Petter Vaagan Moen, Thorstein Helstad

Doelpunten: Radonjic (’17 ; 1-0), Borre (’25 ; 2-0) Helstadt (’30 ; 2-1), Andresen ‘(64 ; 2-2), Borre (’72 ; 3-2)

Gele kaarten: Hanstveit, Bjørnsson, Oliveira,

Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (ZWE)

Toeschouwers: 3004

FC Kopenhagen – Hammarby: 4-0

FC Kopenhagen domineerde de wedstrijd volledig. De wedstrijd was slechts acht minuten ver toen Marcus Allbäck de bal op de borst kreeg na een pass van Grønkjær. De Zweed kon de bal onder controle krijgen en schoot hem daarna mooi in doel. Benny Lekström in het doel van Hammarby kon er niets tegen beginnen. Zo ging Kopenhagen al vroeg in de wedstrijd aan de leiding. Halverwege de eerste helft kwam Hammarby beter in de wedstrijd maar meer dan een sporadisch afstandsschot van Seyman of Erguren zat er niet in. Aan de kant van Kopenhagen had keeper Christiansen weinig werk. In de 33e minuut kreeg Sleyman een gele kaart na een fout op Almeida. Bij de daaropvolgende vrije trap stuurde Kvist de bal diep naar Allbäck maar die kreeg de bal slecht op de voet en de bal ging naast het doel. Vijf minuten voor het einde van de eerste helft kwam Marcus Allbäck onzacht in contact met Gunnar Thor Gunnarsson waarna hij met een knieblessure het veld moest verlaten. Zijn landgenoot Fredrik Berglund zou hem vervangen.

Twee minuten in de tweede helft had Berglund slechts twee minuten nodig om de voorsprong tot 2-0 te vergroten. Atiba Hutchinson dribbelde zich vrij op links en stuurde een pass naar Berglund die de bal knalhard binnenschoot. Enkele minuten later was het Grønkjær die een schot op doel nam maar keeper Lekström kon redding brengen. Diezelfde keeper was wel kansloos toen een Berglund enkele minuten later zijn tweede doelpunt van de avond scoorde en zo de thuisploeg op 3-0 bracht. Op dat moment waren en nog maar vijf minuten gespeeld in de tweede helft. De spelers van Hammarby waren er duidelijk niet helemaal bij en Kopenhagen strafte dat meteen af. In de 64e minuut was het weer prijs en bracht Jesper Grønkjær de stand op 4-0. Dat zou meteen ook de eindstand blijven. Hammarby probeerde nog wel maar Kopenhagen was tevreden met de uitslag en blokkeerde de weg naar het doel. Afgezien van een kansje in de laatste minuut had keeper Christiansen niet veel werk.

FC Kopenhagen: Jesper Christiansen (G), Oscar Wendt, Michael Gravgaard, Brede Hangeland, Niclas Jensen, Jesper Grønkjær, William Kvist (’46 Nørregaard), Michael Silberbauer (’73 Bertolt), Atiba Hutchinson, Marcus Allbäck (’46 Berglund), Ailton Almeida

Hammarby: Benny Lekström (G), David Johansson, Jose Monteiro, Suleyman Sleyman (’46 Dahlin), Gunnar Thor Gunnarsson, Erkan Zengin (’65 Castro Tello), Mikkel Jensen, Sebastian Eguren, Petter Andersson, Paulinho Guará (’81 Nhleko), Charlie Davies

Doelpunten: Allbäck (‘8 ; 1-0), Berglund (’46 ; 2-0), Berglund (’51 ; 3-0), Grønkjær (’64 ; 1-0)

Gele kaarten: Davies, Sleyman, Berglund

Scheidsrechter: Per Ivar Staberg (NOR)

Toeschouwers:  7139