Column Rode Duivels of Vlaamse Leeuwen?

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Rode Duivels of Vlaamse Leeuwen?
Foto: © SC

Het was alweer een tijd geleden, maar zondag was het weer zover. Vlaams Belang - boegbeeld Philip Dewinter profiteerde van de smadelijke nederlaag van onze Rode Duivels in Portugal om zijn oeroude idee van een Vlaamse nationale ploeg nog eens boven te halen. Of de aankomende verkiezingen er iets mee te maken hebben, laten we in het midden, maar het blijft hoe dan ook een krankzinnig en onhaalbaar idee.

Eigenlijk is het voorstel van Dewinter simpel te counteren: het kan en mag gewoon niet. De FIFA verbiedt immers dat niet-onafhankelijke regio's een eigen nationaal team opstarten. "Maar in het Verenigd Koninkrijk gebeurt dat wel met Engeland, Wales en Schotland", repliceert Dewinter. Correct, maar daar zijn historische gronden voor. Engeland, Wales en Schotland worden beschouwd als de vaderlanden van het voetbal, en dus kregen zijn bij de oprichting van de Fifa een uitzondering. Andere volkeren, zoals de Basken en de Catalanen, probeerden zich later op die uitzondering te beroepen, zonder succes. De FIFA weigert niet-onafhankelijke regio's te erkennen als voetbalnatie. En terecht, want anders zou het een zootje worden. En als zelfs de Basken en de Catalanen al geen uitzondering kregen, waarom zou de Vlaamse problematiek -sowieso al minder gekend in de rest van de wereld- dan wel een uitzondering krijgen?

En stel dat het nu wel mocht. Stel. Is het nationaal team daar dan bij gebaat? Neen. Ongetwijfeld zal een grote meerderheid van de Belgen het willen behouden zoals het nu is. En sportief betekent het ook allesbehalve een vooruitgang. Als we er een lijstje van potentiële (en toekomstige) Rode Duivels bijnemen, dan betekent dat concreet dat we onder meer de volgende spelers kwijt zijn: Logan Bailly, Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre, Silvio Proto, Marouane Fellaini, Sébastien Pocognoli, Faris Haroun, Daniel Van Buyten, Emile Mpenza, Gaby Mudingayi, Guillaume Gillet, Thomas Chatelle, Mbo Mpenza, Jonathan Blondel, François Sterchele, Mémé Tchité en Ibrahim Maroufi. Allemaal Walen of Brusselaars. Allemaal spelers die niet in aanmerking komen voor een Vlaamse nationale ploeg. Zou dat de kwaliteit dan werkelijk verhogen?

Nog zo'n argument: "De Rode Duivels kunnen door de taalproblemen niet met elkaar communiceren. Met een louter Vlaamse ploeg valt dat probleem weg." Belachelijk. Kijk maar naar het clubvoetbal. De meeste clubs hebben tien of meer verschillende nationaliteiten rondlopen, waarom zou dat daar dan wel lukken? Het is misschien een cliché, maar geen taal die zo universeel is als die van het voetbal.

Neen, een Vlaams nationaal team brengt ons voetbal geen stap verder. Integendeel. En dat beseft Dewinter waarschijnlijk zelf ook wel, maar ondertussen is hij natuurlijk wel nog eens in het nieuws geweest. Ideaal, zo vlak voor de verkiezingen. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties