Noorse keeper geeft winst uit handen

viki meeuwis

Vele Noren hadden de kwalificatie van hun nationaal team al opgegeven na de flauwe vertoning tegen Bosnië afgelopen zaterdag. Die wedstrijd werd immers verloren met 2-1. De wedstrijd tegen Turkije was een moeilijke opdracht voor het team van coach Hareide.
Toch leken de voetbalgoden de vikings goedgezind. De Turken hadden vooral het eerste kwartier het meeste balbezit maar Noorwegen bleef defensief overeind. Op het half uur wist Simen Brenne het eerste doelpunt te scoren. Fredrik Strømstad speelde de bal mooi naar Brenne die de bal makkelijk in open doel kon schieten. Luttele minuten voor het doelpunt kregen de Noren nog een kans via een corner van Andresen die bij Helstad terecht kwam maar de aanvaller van Brann kopte de bal enkele meters naast het doel.

De Turken begonnen nu meer druk te zetten, via Sükür die Riise makkelijk passeerde. Hij zag zijn kans een speelde een goede pass naar een ploeggenoot maar de bal werd uiteindelijk onschadelijk gemaakt door de Noorse defensie. Noorwegen ging voor de counter waarbij Helstad kwam opzetten vanop rechts. Carew stuurde de bal verder naar Martin Andresen die vanop 18 meter recht in doel schoot. Noorwegen ging met een comfortabele 2-0 de rust in.

In het eerste kwartier van de tweede helft zetten de Turken meteen zware druk en kregen zo meteen drie grote kansen. In de 70e minuut kreeg Turkije een vrije trap toegewezen. Die werd genomen door Hamit Altintop die over de muur schoot en recht in de handen van keeper Myhre. De tweede keuze in het doel van Charlton beleefde niet echt een van zijn betere avonden. Hij ving de bal weliswaar op maar slaagde er niet in die ook vast te houden waardoor Altintop de bal in de rebound alsnog kon binnenwerken. Dit tegendoelpunt was een eerste klap voor Noorwegen.

Lange tijd zag het er naar uit dat ze het pleit alsnog zouden winnen, ondanks de verhoogde druk van de Turken, die hun kans zagen. Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd kregen de Noren de genadeslag. Wederom lag een fout van Myhre aan de basis van dit doelpunt wat bijna een kopie van het eerste was. Altintop schoot bij een vrije trap de bal wederom over de muur en de bal ging tussen de benen van de Noorse keeper door alsnog in doel. Twee domme missers van Myhre die de Noren duur komen te staan.

Met dit gelijkspel komt Turkije op de eerste plaats met dertien punten in groep C, terwijl Noorwegen op een schamele vierde plaats bljft hangen met zeven punten. Kwalificatie lijkt nu wel erg ver weg voor het team van Hareide.