Hoogspanning in Jan Breydelstadion

Kristof Blomme
| 0 reacties
Hoogspanning in Jan Breydelstadion
Foto: © SC

Dinsdagavond wordt de eerste heenmatch in de halve finale van de beker afgewerkt. Daarin staan Club Brugge en AA Gent tegenover elkaar. De Bruggelingen moeten een 3-1 achterstand zien goed te maken. Het is meteen de laatste kans om Europees voetbal af te dwingen. AA Gent is vierde op amper twee punten van Standard, ook de competitie biedt dus nog een uitweg voor de Buffalo's. 

Dit seizoen

Het hoeft niet meer gezegd dat Club Brugge een rampzalig seizoen doormaakt. De Bruggelingen staan amper zesde op vier punten van Charleroi. Met nog twee matchen te gaan, waaronder een bezoek aan Sclessin, lijkt dus zelfs een ticket voor de Intertoto te hoog gegrepen voor blauw-zwart dit seizoen. Wil Club voor het eerst sinds heel lange tijd de Europese boot niet missen, dan moet minstens de finale van de Belgische Beker gehaald worden. 

AA Gent doet het een stuk beter dit seizoen. Het telt maar liefst negen punten meer dan de rivalen uit Brugge. De Buffalo's volgen bovendien op amper twee punten van Standard, waardoor Europees voetbal via de competitie ook nog mogelijk blijft. Indien de finale wordt gehaald is Europees voetbal een zekerheid. 

Op de openingsspeeldag trok AA Gent al naar Club Brugge. De Gentenaars werden toen vernederd met 5-0. Het Gent van toen is echter in niets te vergelijken met het Gent van nu. Later kwamen Olufade en Stoica immers nog de rangen versterken. De terugmatch in het Ottenstadion was weinig soeps. Bij Club speelde men georganiseerd en de thuisploeg vond maar weinig gaten.

De voorzitters

De rivaliteit tussen beide ploegen is zeer groot. Heel wat supporters van Club Brugge komen immers uit het Gentse. Dat ligt voorzitter De Witte zwaar op de maag. Dat bewees de Gentse leidsman onlangs nog in de aanloop naar het competitieduel tussen AA Gent en Club Brugge. Tijdens een interview trok hij de integriteit van scheidsrechter De Bleeckere in twijfel en had hij het over de invloed die Michel D'Hooghe nog steeds heeft. Scheidsrechter De Bleeckere moest toen 'toevallig' afhaken wegens ziekte, waardoor Verbist de match voor zijn rekening nam. De partij werd een maat voor niets en eindigde op 0-0. De uitlatingen van De Witte tonen wel de gespannen relatie aan tussen beide clubs. Hoewel D'Hooghe beweert dat alles via de telefoon is uitgepraat en dat er geen rancune is, zullen de uitspraken van De Witte nog steeds op de maag liggen van de ijdele voorzitter van Club. Eén seizoen Gent voor zich dulden kan nog net, de volgende jaargang zal dit niet geduld worden. 

De heenmatch

De heenmatch in het Ottenstadion werd door Gent gewonnen met 3-1. In de beginfase was Club de betere ploeg, Gent herstelde gaandeweg het evenwicht en vlak voor de pauze kwam het op voorsprong. Olufade bracht het leer voor doel en via het hoofd van Valgaeren verdween het leer achter Stijnen in doel. Meteen na de rust verdubbelde Foley de voorsprong. Middenvelder-strateeg Alin Stoica leek het doodvonnis van Club te tekenen met een derde treffer. In de slotminuten redde blauw-zwart uiteindelijk nog de terugmatch. Van Heerden had een klasseflits in huis en de onvermijdelijke Balaban stond aan de tweede paal te wachten om binnen te koppen. 

De trainers

Cedomir Janevski
weet dat hij volgend seizoen niet meer aan de slag blijft als hoofdtrainer bij blauw-zwart. Jacky Mathijssen wil hem er graag bij als assistent, maar Janevski houdt zijn beslissing nog in beraad. Hij wil zich naar eigen zeggen enkel concentreren op deze bekerpartij. De Macedoniër wil er alles aan doen om toch nog die bekerfinale te halen. "Dankzij de regen zal het terrein er mals bijliggen. De weersomstandigheden zijn dus ideaal. Ik verwacht een zwaar geladen match. De belangen zijn immens. Het is onze laatste kans om op 26 mei de poort naar Europa open te duwen", aldus Janevski in Het Laatste Nieuws. "Als Club de finale bereikt is dit een grootse prestatie in moeilijke omstandigheden. De eer van deze vereniging op peil houden moet het streefdoel zijn." Er werd de voorbije dagen vooral over Stoica gepraat, maar daar wil de Brugse coach zich niet op vastpinnen. "Ik heb de wedstrijd Anderlecht-Gent twee keer geanalyseerd. Stoica is een belangrijke schakel bij Gent, maar ik overschat zijn inbreng niet. We moeten Gent vooral collectief pijn doen."

Georges Leekens kijkt al reikhalzend uit naar de cupmatch van vanavond. De trainer van AA Gent kickt op dit soort van wedstrijden. "Leuk toch zo'n bekerpartijtje", lacht Leekens in Het Laatste Nieuws. Zelfs als we het niet halen is ons seizoen geslaagd. Maar als je tien maanden hard gewerkt hebt, dan wil je iets pakken. Het zal een 'vree matchke' worden. Ik verwacht een agressief Brugge, in echte cupstijl. Brugge zal op kracht spelen, vanuit het collectief. Het wordt geen match voor mietjes. We zullen constant op onze hoede moeten zijn, want ze zullen onze zestien bombarderen." Toch ziet Leekens mogelijkheden voor zijn ploeg. Vooral de defensie van Club liet dit seizoen een onzekere indruk. "Zij zullen moeten komen en daardoor ruimte weggeven. We gaan daarop inspelen. Scherp beginnen is de boodschap. Zelfs bij een achterstand mogen we ons niet onder druk laten zetten. We mogen hen niet laten drukken en zullen hen proberen traag te doen spelen."

Spelbepalende spelers

Bij Club wordt het vooral uitkijken naar Van Heerden en Balaban, de twee spelers die een match met een flits kunnen doen kantelen. Van Heerden wierp zich dit seizoen op tot strateeg op het Brugse middenveld. De kleine Zuid-Afrikaan met de weergaloze techniek is hersteld van een blessure en kan dus gewoon aantreden. Bosko Balaban moet bij Club voor de doelpunten zorgen. Ook hij was de voorbije weken out. Dit seizoen scoorde hij echter al zestien keer en dus moet hij koste wat het kost spelen. Met zijn geweldige vrije trappen kan hij een wapen zijn bij blauw-zwart. 

Gent moet rekenen op een nieuwe begenadigde dag van Stoica en Olufade. Sinds Stoica dit seizoen bij Gent terechtkwam lijkt hij herboren. De Roemeen scoort en laat scoren. Bovendien bewees hij al zich ten dienste van de ploeg te kunnen stellen. Ook Olufade was deze jaargang al goed voor zestien doelpunten. De Togolees kan de verdediging van Club met zijn snelheid veel pijn doen. Dat liet hij in de heenmatch vooral in de tweede helft zien.

De opstellingen

Het is bij beide ploegen nog koffiedik kijken wie aan de match zal beginnen. Vermant, die tegen Lierse mocht rusten, komt opnieuw in de ploeg. Clement schuift hierdoor een rij achteruit, waardoor Valgaeren allicht verdwijnt. Ook Van Heerden en Balaban maken waarschijnlijk weer hun opwachting in de basis, net als doelman Stijnen. Mogelijk moet 'pitbull' Blondel Stoica uit de match houden. Dan zouden Englebert of Leko sneuvelen op het Brugse middenveld. Ishiaku start waarschijnlijk naast Balaban voorin.

Bij AA Gent sukkelen enkele spelers met kleine kwaaltjes, maar de meesten zullen er gewoon bijlopen. Zo werd Olufade aan de kant gehouden tegen Sint-Truiden. Vanavond speelt de donkere aanvaller gewoon. De Beule daarentegen is zeker uitgeschakeld en ook Rudi zal allicht niet kunnen aantreden. Smoje moest tegen Sint-Truiden geblesseerd naar de kant, ook achter zijn aantreden staat een vraagteken. Lombaerts en Foley zullen wel speelklaar raken. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties