De Keersmaeker: 'Extra inspanning is nodig'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
De Keersmaeker: 'Extra inspanning is nodig'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanavond start de nationale zaalvoetbalcompetitie. Ondanks het hoge niveau van onze Belgische ploegen, Action Charleroi won twee jaar geleden de Champions League, krijgt het kleine broertje van het veldvoetbal niet de aandacht die het verdiend. Bondsvoorzitter François De Keersmaecker was present op de persconferentie van ZVK Edegem en wil de zaalvoetbalclubs een duwtje in de rug geven.
 
“Ik kom hier ook even langs uit sympathie voor een aantal mensen”, geeft De Keersmaecker zonder blozen toe. “Maar in eerste instantie maakt zaalvoetbal ook deel uit van het voetbal. Ik heb vorig jaar een aantal wedstrijden bijgewoond en heb het leren appreciëren. De sport zit vol spanning en is aangenaam om volgen. Het gaat sneller, je zit dichter op het veld en er worden regelmatig speciale muziekskes gespeeld.”
 
Speciale muziekskes
 
Maar zaalvoetbal heeft veel meer nodig dan een unieke sfeer en speciale muziekskes. Een goede structuur is de basis van alles. Een professionalisering dringt zich dus op. “België was één van de pioniers in het zaalvoetbal”, vertelt de bondsvoorzitter met enige trots. “Maar er is meer concurrentie gekomen. Om hetzelfde niveau te houden moeten er dus extra inspanningen gedaan worden.”
 
“We zijn erin geslaagd het zaalvoetbal op te nemen in de Belgische voetbalbond en hebben de clubs in het begin serieus gesteund met het doel dat het zaalvoetbal op termijn zelfbedruipend moest werken. Dat gaat de goede richting uit. Spijtig genoeg is nog niet iedereen gevolgd. Provinciale clubs blijven nog wat achter en moeten we overhalen om zich bij ons aan te sluiten.”
 
Professionalisering
 
De aansluiting van die clubs is voor De Keersmaecker zeer belangrijk. “De basis moet erbij betrokken worden. Het grote verschil tussen zaal- en veldvoetbal ligt op het administratieve gebied. Daar moet de lat bij de provinciale zaalvoetbalclubs hoger gelegd worden, maar dat schrikt sommige ploegen wat af. Bij de nationale clubs zit dat al wel vrij goed.”
 
Professionalisering is één stap, zelfs een grote stap. Maar er is meer nodig om het zaalvoetbal een trapje hoger te zetten. Maar ook daar wil de KBVB een duwtje in de rug geven. “We stellen de beelden van het zaalvoetbal gratis ter beschikking voor de regionale tv-zenders en willen in de toekomst via onze eigen site beelden van de nationale ploeg aanbieden. We hadden eigenlijk een pakket zaalvoetbal samengesteld, maar besloten uiteindelijk om het toch zonder opbrengst te verdelen.”

Wil ook jij door ons op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Download dan nu gratis en vrijblijvend de Voetbalkrant News Reader [ hier ]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties