Boycot doelvrouw zorgt voor controverse

viki meeuwis
| 0 reacties
Boycot doelvrouw zorgt voor controverse
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vorig jaar werd er na het WK 2006 lang nagepraat over de kopstoot van Zinedine Zidane. Ook het WK vrouwenvoetbal is niet gespaard gebleven van controverse. Vooral de gebeurtenissen in het Amerikaanse kamp rond Hope Solo, de populaire Amerikaanse doelvrouw, wordt in de Verenigde Staten en daarbuiten bij de liefhebbers van het damesvoetbal met ontzetting gevolgd.
 
Hope Solo was aan een uitstekend tornooi bezig, in de wedstrijden tegen Zweden, Nigeria en Engeland liet ze niet 1 tegengoal binnen wat resulteerde in meer dan 300 minuten zonder tegengoal voor de Amerikanen. In de halve finale moest de VS aantreden tegen Brazilië. De Amerikaanse bondscoach Gregg Ryan nam, minder dan 24 uur voor de match, een beslissing die door weinig mensen begrepen werd. Hij zou voor de match tegen de Brazilianen zijn doelvrouw Hope Solo vervangen door oudgediende Briana Scurry die in 1999 nog wereldkampioen werd.

In de pers gaf hij wel een reeks opmerkelijke redenen op voor die beslissing. Scurry had op de Olympische Spelen in 2004 de VS door winst in de finale tegen Brazilië aan goud geholpen. Bovendien vond hij dat de wissel als een eerbetoon moest gezien worden aan een vrouw die met haar 162 interlands enorm veel betekend had voor het Amerikaanse damesvoetbal. Ryan stelde dat hij de wissel al voor het wereldkampioenschap gepland had, mocht de VS tegen Brazilië moeten spelen.
Hij stelde ook dat Hope Solo geen ervaring had met het Braziliaanse team, wat inderdaad zo was. In juni, drie maanden voor de wereldbeker, had Solo tegen Brazilië moeten spelen maar acht dagen voor die bewuste match overleed haar vader aan een hartaanval. Solo moest verstek laten gaan en hierdoor kwam Scurry weer even in doel. De bondscoach kwam begrijpelijk zwaar onder vuur te liggen want Scurry had sinds juni immers geen enkele wedstrijd meer gespeeld, iets wat in de halve finale van het WK wel eens fataal zou kunnen worden.
 
De gevolgen waren dan ook catastrofaal voor de Verenigde Staten. Het leed een zware 4-0 nederlaag. Bij twee of zelfs drie van deze doelpunten kon je op zijn zachts zeggen dat Scurry niet volledig vrijuit ging. Na de wedstrijd barste de bom in het Amerikaanse kamp. 
In een interview na de wedstrijd maakte Hope Solo haar onvrede duidelijk met de beslissing van de trainer.
Haar exacte woorden waren: "There's no doubt in my mind I would have made those saves," Solo said. "And the fact of the matter is, it's not 2004 anymore. … It's 2007, and I think you have to live in the present. And you can't live by big names. You can't live in the past. It doesn't matter what somebody did in an Olympic gold-medal game in the Olympics three years ago."
 
Hope Solo liet dus optekenen dat zij wel die doelpunten had kunnen voorkomen. Ze verwees ook naar het feit dat je niet in het verleden moet leven en dat het heden belangrijk is, niet wat er in 2004 gebeurde. Solo doelde hiermee op het feit dat Scurry toen wel een gouden medaille in de wacht sleepte op de Olympische Spelen.
 
Haar uitspraken vielen niet in goede aarde bij de bondscoach en hij zette haar promt uit de selectie. Net op het moment dat zijn ploeg zich diende voor te bereiden op de wedstrijd voor de derde plaats tegen Noorwegen. Er werd Solo opgelegd zich te excuseren omdat ze in het openbaar kritiek had geuit op de beslissing van de trainer en op een ploegmaat. Het werd de doelvrouwe zelfs verboden om bij de groep te komen omdat dit een “afleiding” zou kunnen zijn voor de wedstrijd aldus de coach.
 
De fans en de pers in de Verenigde Staten kozen resoluut de kant van Hope Solo, vooral nadat er achteraf nog details van het incident uitlekte. Hope Solo moest voor rest van het verblijf in China apart eten, dus niet met de spelersgroep samen. Bovendien moest ze zelfs met een vlucht later vertrekken dan die waarmee de rest van de groep en trainingstraf huiswaarts keerden. Die maatregelen gingen erg ver en doen wat kinderachtig aan. 

E
r deden geruchten de ronde dat Ryan de beslissing om Hope uit de ploeg te zetten voor de match tegen de Brazilianen, in samenspraak met speelsters Abby Wambach en Kristine Lilly genomen zou hebben. Beiden speelden nog met Scurry toen die nog de vaste nummer een in het doel was. De houding van deze speelsters in deze de hele zaak lagen zwaar op de maag bij de fans. Lily verklaarde dat het tijd zou vergen om Hope Solo te vergeven en dat Wambach liet optekenen dat ze dacht dat ze Solo misschien wel zou kunnen vergeven werden koeltjes onthaald.
 
De kritiek op de Amerikaanse ploeg bleef niet beperkt tot in de Verenigde Staten. Op forums en andere kanalen wereldwijd wordt de houding van de Amerikaanse damesploeg gelaakt. De fans steunen Hope Solo en geven haar gelijk voor de gedane uitspraken. Bovendien huiveren ze van het feit dat ondanks de gemaakte verontschuldigingen nog steeds als persona non grata beschouwd word door sommige speelsters en de coach.
 
Lilly een veterane van meer dan 300 interlands en 5 wereldbekers was voor dit WK nog erg populair. Nu heeft die populariteit een fikse deuk gekregen. Er lopen zelfs online petities om coach Ryan de laan uit te sturen. Het shirt van Hope Solo is momenteel het achtste meest verkochte sportitem in de Verenigde Staten. Er zijn ook sites zoals www.freehopesolo.com en http://groups.msn.com/hopesolotribute opgestart om de solidariteit met de doelvrouw te betuigen.
 
Bij kenners van het vrouwenvoetbal en bij de fans gaat men ervan uit dat Coach Ryan en veterane Lilly, die een zwakker WK speelde, de zwarte piet voor het mislopen van de wereldtitel trachten door te schuiven naar Solo. Men schreeuwt vooral om het ontslag van de trainer en er wordt door sommigen zelfs gesuggereerd dat ook Lilly beter afscheid zou nemen. De fans willen dat Hope Solo weer in de goal komt voor de drie wedstrijden tegen Mexico die deze maand gespeeld worden.
 
Deze rel laat de fans van het vrouwenvoetbal niet onberoerd. Op de vrouwenvoetbalsectie van het forum van www.bigsoccer.com kan u de hele controvers op de voet volgen.
 
Indien u meer wil weten over de persoon Hope Solo, kan u hier een interview met haar bekijken waarin ze vertelt over haar relatie met haar onlangs overleden vader.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties