EK aan zijden draadje voor Engeland

Kristof Blomme

Engeland heeft een EK-kwalificatiewedstrijd bij Rusland verloren met 2-1. Pavlyuchenko scoorde twee keer namens de Russen. Indien Rusland wint van Israel en Andorra zijn de Engelsen er niet bij op het EK.

Rusland moest absoluut winnen van Engeland om nog een kans te behouden op het EK. De Russen hadden in de beginfase het meeste balbezit. Doelman Robinson bedreigen zat er echter niet in. Pas halfweg de eerste helft moest de goalie voor het eerst in actie komen. Hij pareerde een schot van Zurianov. Op het halfuur was het Engeland dat de score kon openen. Owen bereikte Rooney, die de bal met de borst controleerde en hard voorbij Gabulov keilde. Rusland was van slag en kon de defensie van de bezoekers voor de pauze niet meer ontwrichten.

Vier minuten na de rust kreeg Gerrard een enorme mogelijkheid. Na een vrije trap van Barry stond de kapitein helemaal vrij aan de tweede paal. Hij faalde in de afwerking. Twintig minuten voor affluiten haalde Rooney Zurianov neer in het strafschopgebied. Invaller Pavlyuchenko zette de strafschop om. Vier minuten later werd Engeland helemaal met verstomming geslagen. Robinson kon een schot van Berezutsky afweren, maar Pavlyuchenko was goed gevolgd en tikte de bal voorbij de doelman. Ondanks wat steriele druk van de bezoekers hield de thuisploeg al bij al gemakkelijk stand. Rusland heeft genoeg aan twee overwinningen tegen Israël en Andorra om zich te plaatsen voor het EK.