Portugal wint en nadert op Polen

Kristof Blomme

Portugal heeft de belangrijke wedstrijd bij Kazachstan winnend afgesloten. De Portugezen wonnen met 1-2. In groep A telt het nog slechts één punt minder dan Polen. Servië telt zes punten minder, maar de Serviërs hebben nog één match tegoed. Wint Portugal de thuismatchen tegen Armenië en Finland, trekt het zeker naar het EK.

Portugal kon een uitstekende zaak doen mits winst bij Kazachstan. De eerste kans was er na een kwartier voor Veloso. De vrije trap van de middenvelder werd gepakt door doelman Loria. Tien minuten later kwam Carvalho in een kansrijke positie. Ook hij kon de bezoekers niet op voorsprong zetten. Portugal bleef voortdurend in balbezit, maar veel doelrijpe kansen kwamen daar niet uit voort. Vijf minuten voor de pauze probeerde Quaresma het van ver. Ook hij kon doelman Loria niet vloeren. Vlak voor de pauze miste Ferreira de laatste mogelijkheid.

Ook in de tweede helft waren de bezoekers voortdurend in balbezit. Pas op het uur kwam Kazachstan voor de eerste keer dreigen. Een vrije trap van Skorykh werd gepareerd door Ricardo. Op het uur kwam debutant Makukula Hugo Almeida aflossen. Zes minuten voor affluiten bracht Quaresma de bal voor doel. Daar kopte de invaller de verlossende openingstreffer tegen de touwen. In de slotminuut van de wedstrijd pakte Nani uit met een knappe solo. Hij bereikte Ronaldo, die de voorsprong verdubbelde. In blessuretijd scoorde Byakov nog tegen, maar het doelpunt viel te laat voor Kazachstan.