Analyse Cercle en Germ. Beerschot blijven swingen

Thomas Dubois
Cercle en Germ. Beerschot blijven swingen

Speeldag zeventien was de speeldag van de afgelastingen én van de bevestigingen. Westerlo – Club en Roeselare – Lokeren werden afgelast. Anderlecht kon nog eens winnen, dat gebeurde thuis tegen Bergen.

De bevestiging kwam van Germinal Beerschot en Cercle Brugge die de verrassende vogels bovenaan het klassement zijn. Standard won de topper van Racing Genk en komt zo op gelijke hoogte van blauw-zwart. Onderaan blijven Sint-Truiden en Brussels op de voorlaatste plaats staan.

Anderlecht kon voor het eerst in vijf wedstrijden nog eens winnen, hetzij wel met moeite. Bergen vormde opnieuw een taaie klant voor paars-wit. De thuisploeg kwam op voorsprong via Vadis die z’n eerste officiële doelpunt scoorde voor Anderlecht. Lang kon er niet van genoten worden, want Zoko maakte gelijk. Hassan en een own-goal van Nibombe zorgden voor de voorsprong bij de rust. Na de rust kon Bergen nog eens scoren waardoor het nog heel spannend werd, maar voor een keer kon er toch gewonnen worden.

Ook Germinal Beerschot won zaterdagavond, en dat voor de achtste keer op rij. De ploeg van Van Veldhoven startte gematigd aan de competitie, maar zit nu op volle snelheid. Dat het nu winterstop is, kan enkel een nadeel zijn voor die andere paars-witte ploeg. Tegen Moeskroen werd het 3-0, met dank aan een supersterke Losada die zich stilaan ontpopt tot één van de smaakmakers van onze competitie.

Ook Dender zit op volle snelheid, en dat heeft het allemaal te danken aan één mondige Nederlander: Johan Boskamp. Sinds zijn aantreden verloor de club nog geen enkele keer. Meer zelfs, ze pakten tien punten uit de laatste vier wedstrijden waardoor de degradatiezone stilaan ontvlucht wordt. Kind van de rekening was AA Gent dat thuis met 2-4 onderuit ging. Een blamage voor de thuisploeg waar de komst van –een fitte- Khalilou Fadiga meer dan welkom is.

Brussels blijft onderaan bengelen na een nederlaag in en tegen Zulte Waregem. Kevin Roelandts tekende voor het enige doelpunt in de wedstrijd. Brussels kreeg enkele goede kansen, maar kon niet scoren. Het blijft zo met elf punten op de voorlaatste plaats. Daar staat het in het gezelschap van Sint-Truiden. STVV verloor van KV Mechelen dat z’n eerste uitzege van het seizoen boekte. Geudens zorgde kort voor de rust voor het enige doelpunt. Door die overwinning is de kloof tussen Malinwa en de degradatieplaatsen ondertussen vier punten.

Zondag in de vooravond kon Cercle mits een overwinning opnieuw naar de derde plaats springen in het klassement. Dat deed het ook, liefst drie keer mochten de thuissupporters juichen. Charleroi was een maat te klein voor groen-zwart. De doelpunten werden wederom mooi verdeeld: Iachtchouk, De Sutter en Gombani scoorden de drie doelpunten, ze hebben er nu elk acht. Het doelpunt van Bia was niet meer dan een eerredder. Cercle swingt nog steeds en van toeval kan geen sprake meer zijn. Wordt vervolgd na de winterstop.

Standard won de topper zondagavond tegen Racing Genk en komt zo samen met Club Brugge op de eerste plaats te staan. Club heeft een match minder gespeeld en blijft dus de herfstkampioen. De Rouches hadden al bij al weinig moeite met de Limburgers. Kort na de rust stond het al 3-0. De eerreddende treffer van Vossen halverwege de tweede helft was eerder een druppel op een hete plaat.

Geen Club, Roeselare, Lokeren of Westerlo in deze analyse. Alle vier de ploegen kwamen niet in actie. Door de koudeprik van de afgelopen week waren de velden onbespeelbaar geworden. Bovendien stond er vrijdagavond flink wat mist in Westerlo.