Club laadt kanonnen voor strijd stadion

Thomas Dubois
| 0 reacties
Club laadt kanonnen voor strijd stadion
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

De momenten van de waarheid zijn aangebroken in het Brugse. Krijgt Club Brugge groen licht voor de bouw van een nieuw stadion of niet?

Misschien meer nog dan voor het sportieve, staan de supporters de komende weken als één blok achter het project rond het nieuwe stadion. Afgelopen zondag was dat al te merken door verschillende spandoeken en het omroepen van de stadionomroeper dat Club Brugge uit z’n voegen barst: wel dat is zo. Meer dan ooit moet blauw-zwart op zoek naar nieuwe fundamenten, naar infrastructurele en de daaraan gekoppelde financiële stap voorwaarts. De plannen zijn er, de intentie is groot, nu is het nog wachten op één iets: de toelating om te bouwen in Loppem.
 
Lijkt vrij simpel, ware het niet dat er zoals wel vaker gebeurt in België er ook nu sprake is van een vorm van besluiteloosheid. Kort gezegd: de instanties schuiven de verantwoordelijk van zich af. Eerst en vooral is er de Vlaamse regering die niet goed weet wat te doen. Ze willen de topsport vooruit helpen en dat kan door nieuwe infrastructuren, hetgeen Club dus ook wil. De plannen zijn volledig zelfdragend, wat wil zeggen dat er ook geen kosten zouden zijn. Toch wil minister-president Kris Peeters er nog geen beslissing in nemen en wordt de zaak doorgeschoven naar de gemeenten, terwijl het een gemeenschapszaak is. Peeters was in een vorig leven de grote man bij Unizo, en net een groot deel van die mensen zijn momenteel nog enigszins contra. Er wordt gevreesd dat de Brugse binnenstad eronder zou lijden, terwijl onderzoeken dat zeker niet bevestigen en Club in z'n plannen al een toegeving gedaan heeft.
 
Als we dan naar de gemeenten gaan, komen we uit bij Zedelgem, Oostkamp en Brugge zelf. Die kregen van Vlaanderen de opdracht om een beslissing te nemen: pro of contra. Vanavond vindt de gemeenteraad plaats in de eerste twee gemeenten, volgende week dinsdag, 26 februari, in Brugge. Afgelopen week is er een storm aan mails vanuit Club-zijde op de raadsleden losgelaten. In de hoop dat zij die twijfelden pro zouden worden. Dat zij die resoluut tegen waren het toch even in overweging zouden nemen. In de hoop dat sommigen even van hun bekrompenheid afstappen en kijken naar wat het beste is voor Club Brugge: een verbouwing van betonblok Jan Breydel, of de komst van een nieuw, ultramodern stadion met winkelcentrum dat dan nog eens nieuwe banen creëert in een zone waar geen mensen zouden moeten onteigend worden, vlak bij de autostrade, zonder overlast voor de bewoners.
 
Het gaat in dit project er niet over of je paars, groen of rood-wit bent. Dit dossier kan het voorbeeld zijn voor vele anderen. Een stap vooruit in plaats van achteruit. Niet alleen Club heeft een nieuw stadion nodig, ook bij andere topclubs rijst de nood. Het kan hen alleen maar helpen. De reacties op die mails zijn vaak bemoedigend en bij momenten ontnuchterend, blijkt uit een rondvraag bij enkele supporters. Wat hen de strijd niet doet opgeven. Meer dan ooit rekent de club op z’n supportersschare, de club doet een oproep om op een respectvolle manier met zoveel mogelijk aanwezig te zijn op donderdag – en dinsdagavond.
 
Die moeten hun stem op een positieve manier laten horen en de provocaties van de tegenstanders opzij laten. Want tegenstanders zijn er genoeg, denk maar aan de befaamde ‘Witte Pion’, voorvechters voor het groen in de omgeving, maar voor eigenbelang niet onberoerd om een stuk bos te laten kappen. Ieder zijn mening, maar zo gaat het voetbal in Brugge niet vooruit. Ook voor Cercle zou een verhuis beter zijn zodat het zelf een eigen plaats kan creëren, een eigen stadion. Niet op korte, maar zeker wel op lange termijn. Een ploeg als groen-zwart met een dergelijke historiek verdient dat. En het kan ook niet zijn dat Club niet verder kan, opdat Cercle in het stadion speelt, dat zou absurd zijn.
 
Ook Club schakelt z’n grote kanonnen in op de avonden zelf. Zowel spelers, bestuursleden als mensen van de technische staf moeten helpen om de stem kracht bij te zetten en zullen aanwezig zijn op de vreedzame manifestaties.  
 
Het plan dat Club in samenwerking met Uplace nu op tafel legt, is het enige realistische klinkt het uit verschillende monden. Wel de komende dagen zullen ze bij Brugge zien of de realiteit het haalt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties