Reportage Luikse invasie

Tomas Taecke
| 12 reacties
Luikse invasie
Foto: © SC

In het spoor van de Rouches trokken we zaterdagavond naar het Kuipje voor de belangrijke confrontatie met Westerlo. Voor Standardsupporters is elke wedstrijd een feest; ook gisteren viel er in de Kempen weer heel wat te beleven.

17.30u - Om vijf uur verlaten we een voor-de-helft-in-rouw-ondergedompeld Brugge met als bestemming: Het Kuipje. Na 23 jaar verwondering zal dit stukje Kempens werelderfgoed na vanavond voor mij geen geheimen meer hebben. De blauw-zwarte uitschuiver op vrijdag geeft de Luikse entourage een unieke kans om de leiding in het klassement over te nemen, en deze machtswissel willen we voor geen geld ter wereld missen.

19.00u - Na een incidentloze rit rijden we het rustige provinciedeel van Antwerpen binnen. De Westerlo-supporters begeven zich vol moed naar hun tempel(tje), maar het zijn de resem Standardbussen die onze aandacht trekken. Een uur voor de wedstrijd lijken de meeste bussen al ter plaatse, de Luikse kop beseft het belang van deze confrontatie.

19.30u - Zoals altijd moeten we onze kaarten voor het thuisvak nog zien om te toveren in een toegangsbewijs voor het bezoekende feestpaleis. Een klus die in Dender, Moeskroen, Roeselare, Gent en Zulte Waregem in een mum van tijd geklaard was, lijkt hier zonder kans op slagen. De striktheid en discipline waarmee de Westelse veiligheidmensen voor de dag komen lijkt onomzeilbaar. Op dat moment hebben we nog niet half het besef van wat voor Luikse invasie de komst van Standard vanavond met zich mee zal brengen. Na wat tegenstribbelen nemen we dan maar plaats in Vak J, aan de lange zijde vol Kempenaars. De speaker geeft een eerste keer mee dat er aan de rust een duizendtal Jupiler-shirts de tribune ingeschoten zullen worden. Dat wil ik wel eens zien gebeuren...

Aftrap - Terwijl het bezoekersvak rood aanloopt, worden ook de gaten op de thuistribunes gevuld. De speaker geeft nog even de vertrekuren van de supportersclubs voor de verplaatsing naar Cercle Brugge mee. Ik kan de Flierefluiters alvast geruststellen; als je effectief om vier uur vertrekt heb je nog de tijd om onze hele Brugse binnenstad te bezichtigen. Mijn felicitaties ook voor de stadionomroeper. Zijn muziekkeuze mag dan wel onvoorstelbaar fout zijn; het enthousiasme en de charme waarmee hij beide supportersclans verwelkomt en doorheen de wedstrijd leidt is voorbeeldig. Net voor de aftrap kondigt hij een minuut stilte aan ter nagedachtenis van een loketmedewerker. Ik moet toegeven dat ik een dergelijk eerbetoon nooit eerder meegemaakt heb. Aanvankelijk klinkt er links en rechts een Luikse schreeuw, maar de ingetogenheid die dan over het Kuipje neervalt komt van diep. Nog voor de wedstrijd begonnen is heerst het besef dat Westerlo een gezellige familieclub is. Ik herken er zowaar Cercle in, dat door de recente ontwikkelingen zijn familiaal karakter helaas een beetje dreigt te verliezen. De omroeper herhaalt nog eens dat er aan de rust duizend lapjes textiel in de tribunes zullen vliegen. Stiekem verlang ik al naar dat gebeuren. Versta me niet verkeerd; zo'n lelijk stuk stof ben ik liever kwijt dan rijk, maar hoe schiet je in hemelsnaam duizend t-shirts zonder problemen een tribune als die van het Kuipje in?!Nog voor de aftrap merken we dat we niet de enige Rouches zijn in de thuisvakken. De Luikenaars zijn te fier op hun ploeg om hun rood te camoufleren. Aan de hoekschopvlag ontstaat er zelf een kleine tweede Luikse spionkop.

3de minuut - Na goed drie minuten is het bij de eerste uitbraak meteen raak voor Westerlo. Espinoza bewijst andermaal het ongelijk van het Luikse clubbestuur en Van den Ede staat model voor het Westelse handelsmerk; één gevatte counter en Standard staat op achterstand. Jacky Mathijssen haalt voor het eerst in 22 uur adem.

25ste minuut - Bij de eerste doelkansen voor Standard wordt meer en meer duidelijk dat ons vak vol Rouches zit. Zowel links, rechts en voor ons zitten Standardsupporters. Het bezoekersvak aan de overzijde danst en golft op en neer. De bewondering voor het rode legioen valt op de gezichten van de Westerlo-fans af te lezen.

35ste minuut - Standard is baas, maar Westerlo komt er gevat uit. Vooraan zijn de Rouches andermaal onmondig, bovendien werkt scheidsrechter Van de Velde allesbehalve mee. Dat een scheidsrechter in zijn oprecht streven naar neutraliteit eens plooit onder de druk van het thuispubliek is verstaanbaar. Dat een scheidsrechter in een openingshalfuur 10 op 10 betwistbare fases in het voordeel van de thuisploeg blaast kan niet. Als we het iets te ver willen zoeken lijkt het erop dat de Vlaamse Van de Velde de ontnomen penalty voor Club wil goedmaken, die de Waalse Bourdouxhe de Bruggelingen vrijdagavond niet gunde.

Rust - Aan de rust heerst er vertwijfeling en onmacht. Hetzelfde verhaal van elke uitwedstrijd speelt zich opnieuw af. Net wanneer het lachen mij dreigt te vergaan, breekt het grote moment aan. Een tiental gedreven Jupiler-medewerkers stormen het veld op met het grote Jupiler-kanon. Terwijl de jongste supporters hun mouwen stropen en ook enkele Kempense vaders zich schrap zetten, wordt het kanon in stelling gebracht. Tot groot jolijt van het hele stadion, vliegt een eerste lading na een korte boog helemaal het veld op. Bij de herkansing vliegt de volledige lading over het dak van het Kuipje. Hilariteit troef in Westerlo! Uit armoe besluiten de Jupiler-vrijwilligers dan maar zelf de shirts onder de lachende mensen te bedelen. Ondertussen komen de spelers druppelsgewijs het veld op. Aan deze halftime-show kunnen de NBA-franchises nog eens een puntje zuigen.

63ste minuut - Na enkele halve kansen ramt Fellaini een inworp van Gucci voorbij doelman De Winter. Pas dan wordt duidelijk dat de Westelse tribunes bijna voor één vierde ingenomen zijn door Standardfans. De brave Westerlo-supporters kunnen niet veel inbrengen tegen de Luikse invasie en gelukkig blijft alles rustig. Standard herstelt en de rood-witte ontlading op en naast het veld geeft aan dat het waarschijnlijk niet bij een puntendeling zal blijven.

66ste minuut - Veel hoongelach wanneer een goal van Witsel afgevlagd wordt. De Kempenaars laten de kans om de in hun vakken ingewijkte Rouches wat te sarren niet onbenut, de Standardfans reageren sportief. Tijdens dit gemengd voetbalgebeuren kunnen in de verste verte geen rellen ontstaan. Wat de afgekeurde goal betreft; uitstel is helaas geen afstel. Geldt evenzeer voor de 25-jarige queeste naar een Luikse titel me dunkt.

76ste minuut - Net wanneer de zenuwachtigheid bij mij de bovenhand lijkt te nemen, bewijst Goreux zijn klasse. Zijn voorzet wordt door Mbokani hard binnengekopt, de vreugdeuitbarsting is onvoorstelbaar. De taferelen van gemengde supportersgroepen doen me denken aan de Bundesliga. In oktober zagen we hoe duizenden HSV-fans feest vierden tussen de Dortmund-aanhang. Hand in hand, pils aan pils. Op sommige plaatsen is voetbal écht nog een feest.

80ste minuut - Man van de wedstrijd Axel Witsel legt de zege vast op aangeven van invaller De Camargo. Het lof dat over onze Belgische beloften gezaaid wordt, is in het geval van Witsel evenredig met zijn talent. Het gevoel en de beheersing waarmee de jonge middenvelder de bal beroert, getuigt van grote klasse. Als Witsel zijn jeugdig enthousiasme en wisselvalligheid wat kan inruilen voor regelmaat en constantie, is er voor hem een grote toekomst weggelegd.

90ste minuut - Terwijl het eindsignaal in andere uitwedstrijden van Standard vaak tot frustratie en ontgoocheling leidde, voelt het nu aan als een verlossing. In het weekend van de ommekeer heeft Standard een belangrijke zege beet. Een euforisch gevoel overheerst en aan de overzijde gaat de Standardkop zoals gewoonlijk helemaal los.

De Rouches staan voor het eerst sinds lange tijd weer alleen op kop. Wat in andere wedstrijden nooit lukte is vandaag wél gelukt: De karrevracht aan kansen die resulteren uit een technisch verzorgd pressing-voetbal werden ditmaal wel afgewerkt. En dat terwijl Club Brugge voor het eerst dit seizoen zijn matige prestatie niet kon opvangen met een ongekende efficiëntie.

In Westerlo heeft Standard zijn ware gezicht getoond. Als van Club gezegd wordt dat je op hun manier kampioen speelt, geef Standard dan maar de titel waar het wekelijks voor voetbalt.De beleving, de gedrevenheid en de ziel waarmee de ganse Luikse entourage over de Belgische voetbalvelden loopt, is op zich al een mooie beloning waard...

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties