Middenmoters bepalen lot competitiehervorming

Anthony Van der Planken
| 18 reacties
Middenmoters bepalen lot competitiehervorming
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er breken cruciale dagen aan voor de toekomst van het Belgische voetbal. Tegen dinsdag moet Profliga-voorzitter Ivan De Witte een akkoord zien te vinden over de competitiehervorming. De sleutel daarvan ligt bij de middenmoters.

Op dit moment zijn er nog maar twee scenario's mogelijk: of er komt een competitie met zestien teams én play-offs, of het blijft bij achttien teams en eventueel play-offs. In dat laatste geval zullen de toppers echter hun televisierechten apart verkopen en lijkt de totale chaos onafwendbaar.

Het scenario met zestien clubs lijkt de enige uitweg uit de crisis. Dat voorstel wordt op dit moment gesteund door de zeven toppers en subtoppers uit de competitie. Het gaat om Anderlecht, Club Brugge, Standard, Racing Genk, AA Gent, Germinal Beerschot en Charleroi. Zeven is ruim onder de vereiste tweederdemeerderheid, maar de toppers hebben wel één groot drukkingsmiddel: de televisierechten. Als er geen competitie met zestien clubs komt, zullen zij hun televisierechten apart gaan verkopen. Dat zou een groot inkomstenverlies voor de kleinere clubs betekenen. Tot voor kort werd dat dreigement nauwelijks serieus genomen door de kleinere clubs, maar de groten blijken standvastiger dan gedacht.

De grootste tegenstanders van de hervorming naar zestien teams bevinden zich onderaan het klassement. Het gaat om Sint-Truiden, Bergen, Dender en Lokeren. Zij vrezen voor hun plaatsje in eerste klasse als de competitie hervormd wordt. Een ja-stem uit die hoek moet dus niet verwacht worden.

De sleutel ligt dus bij de brede middenmoot, die tussen de twee fronten schippert. Clubs als Zulte Waregem, Roeselare, KV Mechelen, Moeskroen, Westerlo, Cercle Brugge en FC Brussels zeggen niet bij voorbaat neen, maar stellen wel bijkomende eisen. Voorzitter Ivan De Witte moet tegen dinsdag vijf van die clubs zien te overtuigen om aan de vereiste tweederdemeerderheid te komen. Lukt dat niet, dan implodeert de Profliga wellicht en is de totale chaos zo goed als onafwendbaar.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties