Column Speeldag 28: Topvoetbal

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 28: Topvoetbal
Foto: © SC

Topvoetbal in België, het bestaat wel degelijk. Speeldag 28 leverde het bewijs.

De drie wedstrijden waar iedereen naar uitkeek losten volop de verwachtingen in. We beginnen op zaterdag met KV Mechelen - Standard. Intense wedstrijd, sfeer, spanning, alles was aanwezig. Een wedstrijd die beslist werd met een flits van degene die wij de beste aanvaller uit deze competitie noemen. De beste aanvaller bij de beste ploeg, simpele redenering. Ook achter de kazerne hield de Luikse trein geen halt. Wie is er nog in staat om de Luikenaars een nederlaag aan te smeren en het titelfeest uit te stellen?

De evolutie van de voorbije weken en de traditie van de voorbije seizoenen brengt ons bij huidig kampioen Anderlecht. De woeligste club van het land, meermaals bewezen dit seizoen en daarom volgens vele eigen supporters ook de mooiste, staat op een plaats voor een ticket CL-voorronde. Enkele maanden geleden stonden ze nog meer dan tien punten achter op wat door de plaatselijke trainer de nieuwe kampioen genoemd werd. Een half mirakel dus.

Hoe Cercle Brugge in het Astridpark kwam voetballen hebben we alleen Germinal Beerschot nog maar zien doen bij de heenwedstrijd van de halve finale finale in de beker. Durven voetballen, kansen creëren en weinig ruimte weggeven. Topprestatie van De Boeck en zijn jongens. Pas in de tweede helft boog Cercle het hoofd tegen een toen lichtelijk ontketend Anderlecht, terwijl Cercle al veel krachten opgebruikt had. Zij kunnen zich nu volop concentreren op de stadsderby tegen Club op 13 april.

Vermoedelijk een wedstrijd met de belangrijke derde plaats als inzet. Club heeft de voorbije weken steeds meer en meer naar beneden moeten kijken, alsof de spelers last hadden van hoogtevrees. Nu staan ze alvast een trede lager. Het doemscenario voor plaats vier ligt ook al te wachten als er niet snel een kentering komt. Nochtans was het helemaal niet zo slecht tegen RC Genk, kansen genoeg, maar roze duivel Bailly verhinderde een vooroorlogse eindstand. Het schoentje bij de Bruggelingen wringt duidelijk achteraan: Valgaeren, Maertens, Priske, ... allen rijp voor het huisvuil wat ons betreft. Dan blijft de vraag hoeveel krediet Jacky Mathijssen nog rest. Ceulemans en Ferrera werden voor minder aan de deur gezet dan zes punten uit zeven wedstrijden.

RC Genk lijkt ook stilaan weer boven water te komen. Het deed ruim zijn duit in het zakje qua spektakelwaarde in Jan Breydel. Volgend seizoen doet Genk bovenaan weer mee, daar zijn we bijna zeker van.

Het blijft nu alleen maar drie/vier weken wachten tot de feestelijkheden in Luik en omstreken losbarsten na een heel knap seizoen. Dit geven ze niet meer af.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties